همه چیز درباره تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی + عوارض و راههای برگشت پریود
قرصهای لاغری ممکن است مستقیماً بر پریود فرد تأثیر نگذارند، اما میتوانند به طور غیر مستقیم چرخه قاعدگی او را مختل کنند. درواقع رژیم غذایی سالم و وزن مناسب نقش حیاتی در عملکرد پریود فرد دارد. اگر کسی رژیمهای سفت و سخت برای کاهش وزن بگیرد یا قرصهای لاغری استفاده کند، پریودهای او حتی میتوانند متوقف شوند. این اتفاق طبیعی نیست و یک آلارم بدن برای حفظ وزن مطلوب است. در این مقاله دلایل تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی را به شما میگوییم و چند راهکار ساده هم برای کاهش تاثیر قرص لاغری بر پریود معرفی میکنیم.
نگاهی به تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی
داروهای مختلف لاغری میتوانند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارند و باعث بههم خوردن نظم چرخه، درد و خونریزی پریود بیشتر یا توقف کامل پریود شوند. با این حال، همیشه مهم است که سایر علل بینظمیهای قاعدگی مانند بارداری یا پولیپ هم حتما بررسی شوند.
البته چرخههای قاعدگی نامنظم معمولاً عارضه جانبی همیشگی قرصهای لاغری نیستند. یعنی ممکن است رخ دهند، اما نتیجه مستقیم مصرف قرص لاغری هم محسوب نمیشوند. بیشتر قرصهای لاغری کارشان سرکوب اشتهای فرد است. وقتی فردی مواد مغذی و کالری کافی مصرف نمیکند، بدن او فکر میکند که به حالت قحطی رفته و بر این اساس عمل میکند. دراصل تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی بهدلیل کاهش وزن است. یعنی هرگونه تغییر ناگهانی وزن میتواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد.
وبسایت تخصصی سلامت و ورزش (london-gynaecology.com) هم درباره تاثیر قرص لاغری بر پریود بهدلیل کاهش وزن مینویسد: کاهش ناگهانی وزن و درصد چربی بدن کمتر از ۱۷٪ میتواند بر چرخه قاعدگی فرد تأثیر بگذارد و حتی باعث عدم قاعدگی شود (مانند بسیاری از ورزشکاران المپیک). قرصهای لاغری هم بهدلیل هم کم کردن ناگهانی وزن فرد بهعنوان عامل ایجاد قاعدگی های نامنظم شناخته میشوند.
A sudden change in weight can also affect menstrual cycle. Diet pills are known to cause irregular periods. A body fat percentage less than 17% can also affect menstrual cycle and lead to a lack of periods (as in many Olympic athletes).
بهطور کلی اگر معمولا دوره قاعدگی منظمی دارید، با مصرف این قرصها ممکن است چرخه شما کوتاهتر یا طولانیتر شود. دوره پریود کوتاهتر میتواند به این معنی باشد که زودتر از حد معمول تخمکگذاری میکنید و بنابراین بارورتر هستید. چرخه قاعدگی طولانیتر هم میتواند به دلیل عدم تخمکگذاری یا عدم تخمکگذاری (عدم تولید تخمک) باشد.
یادتان باشد تاثیر قرص لاغری بر پریود میتواند از زنی به زن دیگر بسیار متفاوت باشد. زیرا عواملی مانند وزن شروع، سرعت کاهش وزن، سلامت کلی و هرگونه بینظمی قاعدگی از قبل وجود داشته، تعیین میکند که چگونه کاهش وزن ممکن است بر چرخه قاعدگی فرد تأثیر بگذارد. اگر فکر میکنید مشکلی درباره پریودتان وجود دارد، حتما برای مشاوره با پزشک خود تماس بگیرید.
نقش کاهش وزن در تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی
بله، کاهش وزن ناشی از رژیم غذایی محدود، ورزش بیش از حد یا مصرف قرصهای لاغزی قطعاً میتواند بر چرخه قاعدگی فرد تأثیر بگذارد و باعث قطع پریود او شود. یعنی کاهش وزن قابل توجه در مدت زمان کوتاه میتواند منجر به آمنوره (قطع قاعدگی) شود.
درواقع بدن در بیشتر موارد کاهش وزن سریع را بهعنوان نشانه استرس یا تغذیه ناکافی تفسیر میکند و به همیندلیل بهطور بالقوه عملکردهای تولید مثلی از جمله چرخه قاعدگی را متوقف میکند. یعنی در این شرایط بدن شما تمام انرژی خود را ذخیره میکند. چرخه قاعدگیتان را متوقف میکند و تولید هورمون هم را کاهش میدهد. زیرا فقط میخواهد از منابع محدود موجود برای چیزهایی استفاده کند که بسیار بسیار بسیار مهم هستند، مانند تنفس و هضم.
البته کاهش وزن تنها نوع استرسی نیست که میتواند باعث این نوع واکنش فیزیولوژیکی شود. قطع شدن پریود همچنین میتواند در مواقع استرس عاطفی شدید اتفاق بیفتد. حتی ممکن است بعد از جراحی یا یک بیماری جدی هم این بینظمی در قاعدگی را ببینیم.
علاوه بر این، کاهش چربی بدن (زیر 17٪) میتواند بر سطح استروژن هم تأثیر بگذارد. این مورد بیشتر در ورزشکاران یا زنانی که اختلالات خوردن دارند رایج است. برای پریودهای منظم، بدن شما معمولاً به حداقل ۲۲٪ چربی بدن نیاز دارد. برای همین هم کسانی که پس از درمان کاهش وزن سعی در بارداری دارند، ممکن است نیاز به تلاش و زمان بیشتری داشته باشند. بهتر است حداقل دو ماه قبل از اقدام به بارداری، درمانهای مرتبط با لاغری را متوقف کنید.
بهطور کلی چرخه قاعدگی توسط تعاملات پیچیده بین مغز و تخمدانهای شما (به نام محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان) کنترل میشود. بنابراین حتی اضافه وزن یا چاقی هم میتواند بر سطح هورمونهای فرد تأثیر بگذار و باعث قطع پریود یا خونریزی شدید قاعدگی شود. برای این دسته افراد، کاهش حتی 3 تا 4 گیلوگرم میتواند پریود آنها را دوباره شروع کند.
بهطور خلاصه تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی میتواند باعث قطع پریود شود، اما بسته به وضعیت سلامت فرد همچنین میتواند چرخه قاعدگی فرد را منظمتر هم بکند.
علت تاثیر قرص لاغری بر پریود
گفتیم که یکی از چند تاثیر قرص لاغری بر پریود داشتن چرخههای قاعدگی نامنظم است. اما علت این اتفاق چیست و چرا مصرف این قرصها میتواند چرخه قاعدگی فرد را بههم بریزد؟
قرصهای لاغری میتوانند متابولیسم و تعادل هورمونی را تغییر بدهند. بههمین دلیل گاهی اوقات مصرف قرصهای لاغری میتواند باعث چرخههای قاعدگی نامنظم و حتی مشکلات گستردهتر در سلامت باروری شود.
درواقع با مصرف این قرصها گیرندههای GLP-1 مسیرهای مغزی را هدف قرار میدهند، یا نحوه ذخیره انرژی بدن را عوض میکنند. اتفاقی که باعث کاهش سریع وزن و سوزاندن چربیهای بدن میشود. منتها از آنجایی که تولید مثل به انرژی قابل توجهی نیاز دارد، این موضوع میتواند عملکردهایی مانند قاعدگی را مختل کند. تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی همچنین میتواند تخمکگذاری را نامنظم یا حتی متوقف کند و احتمال بارداری را 30 تا 40 درصد کاهش بدهد.
بد نیست دوباره یادآوری کنیم که همه زنان با مصرف قرصهای لاغری بینظمی قاعدگی را تجربه نمیکنند و تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی برای بسیاری از کسانی که آن را تجربه میکنند، موقتی است. با تطبیق بدن با دارو و کاهش وزن، چرخههای قاعدگی اغلب به حالت عادی برمیگردند. نظارت دقیق بر چرخههای قاعدگی با اپلیکشنهای ردیابی پریود و مراجعه به متخصص هنگام استفاده از این قرصها ضروری است.
نکته مهم: افزایش فعالیت بدنی یا ورزش بیش از حد هم میتواند بر چرخه قاعدگی فرد تأثیر بگذارد. هرگز بدون تأیید پزشک هیچ برنامه ورزشی را شروع نکنید. اگر فکر میکنید که پریود شما به دلیل افزایش فعالیت بدنی یا ورزش بیش از حد به تأخیر افتاده است، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد برنامه ورزشی خود را تغییر دهید و از یک تمرین محافظهکارانهتر استفاده کنید.
راهکارهای ساده برای کاهش تاثیر قرص لاغری بر پریود
گفتیم که تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی میتواند قطع پریود یا آمنوره باشد. اما آیا میتوانید بدون تغییر وزن زیاد و حفظ وزن ایدهآلتان پریود خود را برگردانید؟ پاسخ مثبت است، با یک شرط: باید تغییرات قابل توجهی در سبک زندگی خود ایجاد کنید.
یعنی شما باید هم ورزش را کاهش دهید و هم کالری دریافتی خود را بالا ببرید. بهعنوان یک قاعده کلی، باید تلاش کنید تا هر ماه در زمان مورد انتظار به وزنی که هنگام شروع پریودتان داشتید، برگردید. در برخی موارد، افراد در واقع باید وزن بیشتری اضافه کنند تا پریودشان دوباره شروع شود.
بهعبارت دیگر وقتی با مصرف قرص لاغری یا رژیمهای سخت و ورزش شدید، وزن زیادی از دست میدهید، نمیتوانید پریودتان را به روشی سالم و طبیعی و بدون افزایش وزن و تغییر برنامه ورزشی خود، دوباره شروع کنید.
البته قطعا ایجاد این تغییرات آسان نیست، بهخصوص اگر با مشکلاتی مانند اضافه وزن زیاد و چاقی دست و پنجه نرم میکنید. به همین دلیل مشورت با پزشک تغذیه و متخصص زنان ضروری است. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا سالمترین و ایمنترین راه را برای رسیدن به وزن هدف خود تعیین کنید و تاثیر قرص لاغری بر پریود را هم از بین ببرید.
همچنین از نظر فنی هم میتوان با مصرف قرصهای ضدبارداری یا استفاده از چسبهای استروژن و قرصهای پروژسترون، پریود فرد را دوباره شروع کرد. اما این روش عوارض جانبی ناشی از قطع پریود را از بین نمیبرد. یعنی مصرف قرصهای و داروهای هورمونی باعث نمیشود تا دوباره تخمکگذاری داشته باشید. این موضوع مخصوصا برای افرادی که قصد بارداری دارند، بسیار مهم است.
سخن پایانی
یکی از نگرانیهای رایج در بین زنان این است که آیا مصرف قرصهای لاغری میتوانند بر چرخه قاعدگی آنها تأثیر بگذارند. سوال درباره تاثیر قرص لاغری بر قاعدگی بسیار بهجا است. به هر حال، بدن سیستمهای پیچیدهای است و تغییرات در وزن یا سطح هورمونها گاهی اوقات میتواند بر چرخههای ماهانه تأثیر بگذارد.
البته ممکن است تاثیر قرص لاغری بر پریود بهدلیل مصرف قرص نباشد، بلکه خود کاهش وزن باعث بههم خوردن نظم چرخه قاعدگی او بشود. درواقع کاهش وزن، چه از طریق تغییر سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش و چه از طریق قرص، میتواند تأثیرات قابل توجهی بر چرخه قاعدگی داشته باشد.
منابع: health.clevelandclinic, womenshealth