آرایشی، بهداشتی و سلامت

آیا کاندوم مانع زگیل تناسلی می شود؟ | 6 راه پیشگیری

آیا زگیل تناسلی با کاندوم منتقل می شود یا خیر؟ استفاده از کاندوم می‌تواند ریسک انتقال این بیماری را به‌طرز محسوسی کاهش بدهد؛ اما لزوماً به‌طور کامل از بروز زگیل تناسلی (یا همان عفونت HPV) جلوگیری نمی‌کند. دلیل اصلی آن است که ویروس عامل زگیل تناسلی از طریق تماس پوست‌به‌پوست قابل‌انتقال است و الزاماً محدود به نواحی نیست که کاندوم آن‌ها را پوشش می‌دهد. درعین‌حال، کاندوم هنوز یکی از مهم‌ترین ابزارهای پیشگیری در برابر بسیاری از بیماری‌های مقاربتی به‌شمار می‌رود. برای درک بهتر جایگاه و میزان کارایی کاندوم لازم است ابتدا با خود زگیل تناسلی، راه‌های انتقالش و محدودیت‌های استفاده از کاندوم بیشتر آشنا شوید؛ پس با ما همراه باشید.

اقدام پیشگیرانهتوضیحات
دریافت واکسن گارداسیل یا سایر واکسن‌های HPVتوصیه‌شده پیش از شروع فعالیت جنسی؛ اما در سنین بالاتر نیز می‌تواند مفید باشد.
انجام تست پاپ‌اسمیر و بررسی ناحیه تناسلیتشخیص زودهنگام عفونت یا زگیل برای درمان به‌موقع.
استفاده از کاندوم در تمام انواع رابطه جنسیکاهش ریسک انتقال HPV؛ تعویض کاندوم هنگام تغییر نوع رابطه ضروری است.
کاهش تعداد شرکای جنسیکاهش احتمال برخورد با فرد آلوده به HPV؛ داشتن رابطه پایدار با شریک مطمئن توصیه می‌شود.
سبک زندگی سالمتقویت سیستم ایمنی برای مقابله با ویروس: تغذیه مناسب، ورزش، خواب کافی، دوری از استرس.
گفت‌و‌گوی صادقانه با شریک جنسیاطلاع از سابقه عفونت یا علائم زگیل برای اتخاذ تصمیمات مناسب جهت پیشگیری.

تعریف زگیل تناسلی

پیش‌از اینکه بدانید آیا کاندوم مانع زگیل تناسلی میشود یا نه، باید بدانید که زگیل تناسلی یا عفونت HPV (Human Papillomavirus) چیست؟ HPV نوعی عفونت ویروسی است که باعث ایجاد ضایعات پوستی (زگیل) در ناحیه تناسلی، مقعد یا اطراف آن می‌شود. برخی سویه‌های ویروس HPV بیشتر به زگیل‌های معمولی منجر می‌شوند، درحالی‌که سویه‌های خطرناک‌تر با خطر بالاتری برای بروز سرطان دهانه رحم، مقعد یا حتی گلو همراه‌اند. زگیل‌ها ممکن است به‌شکل برجستگی‌های کوچک، نرم و گاهی به‌صورت گل‌کلمی ظاهر شوند.

استفاده از کاندوم برای پیشگیری

این بیماری از شایع‌ترین عفونت‌های مقاربتی به شمار می‌رود تا حدی که مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC) گزارش می‌کند، تقریباً بیشتر افراد فعال از نظر جنسی حداقل یک‌ بار در طول زندگی با HPV مواجه می‌شوند. بسیاری اوقات این ویروس بدون علامت است؛ اما گاهی اوقات می‌تواند سال‌ها در بدن باقی بماند و خطر بروز زگیل یا حتی ضایعات پیش‌سرطانی را افزایش بدهد. اهمیت موضوع زمانی آشکار می‌شود که بدانید سویه‌های پرخطر HPV در صورت پیگیری‌نکردن و درمان‌نشدن به‌موقع، ممکن است زمینه‌ساز سرطان دهانه رحم یا سرطان‌های دیگر شوند. در اینجا جا دارد که به نقل از وب‌سایت trojanbrands.com بگوییم:

“There is no cure for HPV, but the body often clears the infection on its own. There are some treatments for genital warts. And, people who get abnormal results from their Pap test or HPV test have options for treatment as well that can often prevent precancerous cells from becoming cancer.”

«برای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) درمان قطعی وجود ندارد؛ اما بدن معمولاً خود به‌تنهایی این عفونت را پاکسازی می‌کند. برخی درمان‌ها برای زگیل‌های تناسلی وجود دارد. همچنین، افرادی که در آزمایش پاپ اسمیر یا تست HPV نتایج غیرطبیعی دریافت می‌کنند، گزینه‌های درمانی مختلفی در اختیار دارند که اغلب می‌توانند از تبدیل سلول‌های پیش‌سرطانی به سرطان جلوگیری کنند.»

راه‌های انتقال زگیل تناسلی

پیش‌از پاسخ به سؤال ایا کاندوم باعث جلوگیری از زگیل تناسلی میشود؟ باید گفت که زگیل تناسلی عمدتاً از طریق تماس مستقیم پوست به پوست منتقل می‌شود. برخلاف برخی عفونت‌های مقاربتی که تنها از طریق مایعات بدن (مانند اسپرم یا خون) قابل‌انتقال‌اند، HPV می‌تواند از طریق سطح پوست ناحیه تناسلی نیز سرایت پیدا کند. همچنین توصیه می شود که با بهترین برند های کاندوم آشنا باشید.

  • تماس جنسی مستقیم: هرگونه رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا حتی تماس‌های تناسلی بدون دخول، اگر در آن بخشی از پوست فرد آلوده با پوست فرد سالم تماس پیدا کند، امکان انتقال وجود دارد.
  • رابطه دهانی: در صورت وجود زگیل یا ناحیه آلوده در دهان یا حلق یکی از طرفین، ویروس می‌تواند منتقل شود و حتی در دهان یا حلق فرد مقابل هم نواحی زگیل‌مانند یا ضایعات مرتبط با HPV ایجاد کند.
  • تماس با پوست آلوده خارج از محدوده تناسلی: برخی افراد زگیل‌های ناحیه شرمگاهی (Pubic area) یا اطراف مقعد دارند. اگر این نواحی با پوست فرد دیگر تماس پیدا کند، امکان سرایت مهیاست.
  • انتقال غیرفعال از سطوح آلوده: هرچند احتمال کمی دارد؛ اما برخی تحقیقات نشان می‌دهند امکان انتقال HPV از طریق اشیای آلوده (مثل حوله مشترک، لباس زیر یا ابزارهای پزشکی ضدعفونی‌نشده) وجود دارد. بااین‌حال، بیشترین ریسک معمولاً در تماس پوست‌به‌پوست در حین رابطه جنسی است.

همچنین، پیش‌از اینکه جواب سؤال آیا کاندوم از زگیل تناسلی جلوگیری می کند یا نه را بگوییم، باید بدانید که عوامل مؤثر در انتقال HPV عبارت‌اند از:

  • وضعیت ایمنی فرد: کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر مستعد ابتلا و همچنین طولانی‌شدن دوره عفونت هستند.
  • تعداد شرکای جنسی: هرچه روابط جنسی بدون محافظت و با شرکای متعدد بیشتر باشد، ریسک ابتلا افزایش می‌یابد.
  • وجود زخم یا خراش: تماس ناحیه تناسلی که دچار خراش یا زخم است، احتمال ورود ویروس را بالا می‌برد.
  • خون‌رسانی بالا: مناطق تناسلی و دهانی به‌علت شبکه خونی و لنفاوی قوی، مستعد ورود و تکثیر ویروس‌اند.

نقش کاندوم در پیشگیری از انتقال زگیل تناسلی: ایا زگیل تناسلی با کاندوم منتقل می شود؟

اما بالاخره، ایا زگیل تناسلی با کاندوم هم منتقل می شود یا نه؟! کاندوم به‌عنوان یک پوشش فیزیکی، اساساً برای جلوگیری از تبادل مایعات جنسی طراحی شده است. در رابطه با عفونت‌هایی که عمدتاً از طریق مایعات منتقل می‌شوند (مثل HIV یا سوزاک)، کاندوم بسیار مؤثر عمل می‌کند؛ اما درخصوص HPV و زگیل تناسلی که انتقالشان بیشتر از راه تماس پوست‌به‌پوست است، داستان کمی متفاوت می‌شود.

وقتی کاندوم استفاده می‌شود، سطحی از پوست که پوشیده شده است از تماس مستقیم با پوست طرف مقابل محفوظ می‌ماند. بر همین اساس، بخشی از ریسک انتقال کاسته می‌شود؛ چراکه اگر زگیل یا ضایعات HPV در همان ناحیه پوشش داده‌ شده باشند، انتقال دشوارتر می‌شود. تحقیقات علمی جدید هم نشان داده‌اند که استفاده منظم و صحیح از کاندوم، ریسک ابتلا به HPV و زگیل تناسلی را به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد؛ پس در پاسخ به سؤال ایا زگیل تناسلی با کاندوم هم منتقل می شود؟ باید گفت که کاندوم ریسک انتقال را بسیار کاهش می‌دهد و هرچند این کاهش صددرصدی نیست؛ اما همچنان در مقایسه با نداشتن محافظت، تفاوت فاحشی دارد.

به‌غیر از این، حتی اگر فردی به HPV مبتلا باشد، مطالعات نشان داده‌اند که استفاده مداوم از کاندوم می‌تواند احتمال بروز ضایعات پیش‌سرطانی دهانه رحم (Cervical dysplasia) یا زگیل‌های پیشرفته را پایین‌تر بیاورد. علت آن است که با کاندوم، مواجهه مکرر پوست با ویروس در یک ناحیۀ گسترده کاهش می‌یابد و دستگاه ایمنی فرد فرصت بهتری برای مقابله با ویروس پیدا می‌کند. از این رو توصیه می شود که قبل از رابطه جنسی به فکر خرید کاندوم مناسب باشید.

مزیت بزرگ دیگر استفاده از کاندوم این است که عفونت HPV ممکن است با سایر عفونت‌های مقاربتی همراه باشد؛ و کاندوم اگرچه در برابر HPV صددرصدی عمل نمی‌کند؛ اما برای دیگر بیماری‌ها نظیر اچ‌آی‌وی، هپاتیت B و سوزاک بسیار مؤثرتر است؛ درنتیجه، احتمال ابتلا به چندین بیماری به‌صورت هم‌زمان کمتر می‌شود.

تک پارتنری برای جلوگیری از انتقال ویروس

اما راه‌های تکمیلی پیشگیری از انتقال HPV چه مواردی هستند؟

  1. دریافت واکسن گارداسیل یا سایر واکسن‌های موجود می‌تواند از ابتلا به سویه‌های خطرناک HPV جلوگیری کند. این واکسن اغلب برای افراد پیش‌از شروع فعالیت جنسی توصیه می‌شود؛ اما تا سنین بالاتر نیز می‌تواند مفید واقع شود.
  2. انجام تست پاپ‌اسمیر برای بانوان و بررسی ناحیه تناسلی در صورت مشاهده هر زگیل یا برجستگی مشکوک اهمیت دارد تا در صورت وجود عفونت، به‌موقع تشخیص و درمان شود.
  3. استفاده از کاندوم در تمام انواع رابطه (واژینال، مقعدی و دهانی) و همچنین تغییر به کاندوم جدید در صورت تغییر نوع رابطه (مثلاً از مقعدی به واژینال) می‌تواند ریسک انتقال را تا حد زیادی پایین آورد.
  4. هرچه تعداد شرکای جنسی بیشتر باشد، احتمال برخورد با فرد آلوده به HPV بالا می‌رود. کاهش تعداد روابط پرخطر یا داشتن رابطه پایدار با یک شریک مطمئن، ریسک ابتلا را کاهش می‌دهد.
  5. سبک زندگی سالم (رژیم غذایی مناسب، ورزش، خواب کافی و دوری از استرس) می‌تواند نقش زیادی در مقابله طبیعی بدن با ویروس HPV ایفا کند.
  6. گفت‌و‌گوی صادقانه با شریک جنسی درباره سابقه عفونت‌ها یا علائم احتمالی زگیل، کمک می‌کند تصمیمات درستی برای پیشگیری اتخاذ شود.

به‌کارگیری هم‌زمان چند راهکار پیشگیری باعث می‌شود تا احتمال ابتلا به زگیل تناسلی و دیگر بیماری‌های مقاربتی کاهش بیاید. ازاین‌رو، توصیه می‌شود افراد فعال از نظر جنسی ضمن مشاوره با پزشک، واکسن HPV را دریافت کنند و استفاده درست و منظم از کاندوم را فراموش نکنند.

محدودیت‌ها و چالش‌های استفاده از کاندوم

تا به اینجا بررسی کردیم که ایا زگیل تناسلی با کاندوم منتقل می شود یا خیر. برخلاف فواید قابل‌توجه کاندوم در کاهش خطر انتقال زگیل تناسلی، باید برخی محدودیت‌ها را نیز در نظر گرفت:

  • پوشش ناکافی: کاندوم فقط بخش‌هایی از آلت مردانه یا کانال واژن و دهانه رحم را می‌پوشاند. درحالی‌که HPV می‌تواند روی نواحی اطراف مانند کیسه بیضه (اسکروتوم)، فرج، بخش بیرونی واژن یا اطراف مقعد نیز وجود داشته باشد.
  • استفاده نادرست: بسیاری از افراد ممکن است کاندوم را به‌شکل صحیح استفاده نکنند یا درست پیش‌از انزال بگذارند که باعث می‌شود تماس پوستی بسیاری از مدت رابطه بدون محافظت باشد.
  • پارگی یا سُرخوردن: اگر کاندوم حین آمیزش پاره شود یا به‌درستی در جای خود نماند، محافظت مختل می‌شود.
  • کیفیت کاندوم: استفاده از کاندوم‌هایی با برندهای نامعتبر یا کیفیت پایین، ریسک پارگی را بالاتر می‌برد.

برای غلبه بر این محدودیت‌ها، فروشگاه اینترنتی گروچا مجموعه‌ای از کاندوم‌های باکیفیت از برندهای معتبری مانند کدکس و کاپوت را عرضه می‌کند که با استفاده از لاتکس مرغوب به افزایش ایمنی در روابط جنسی کمک می‌کنند. از این رو خوب است که شما هم با بهترین برند کاندوم در ایران آشنا باشید. برخی از محصولات مرتبط در فروشگاه گروچا عبارت‌اند از:​

  • کاندوم کدکس مدل Classic: کاندومی ساده و کلاسیک با لاتکس باکیفیت برای پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی و بارداری ناخواسته.​
  • کاندوم 7 کاره کول تایم کاپوت: بهترین برند کاندوم تاخیری با ویژگی خنک‌کنندگی و تأخیری، ساخته‌شده از لاتکس مرغوب برای افزایش ایمنی و لذت در رابطه جنسی.​
  • کاندوم کدکس مدل Zero Invisible: کاندومی فوق‌العاده نازک برای حفظ حس طبیعی در رابطه، همراه با ایمنی بالا در برابر بیماری‌های مقاربتی.​
بهترین کاندوم برای پیشگیری

سخن پایانی

در پاسخ به پرسش ایا زگیل تناسلی با کاندوم منتقل می شود باید گفت بله، امکان انتقال همچنان وجود دارد؛ زیرا ویروس HPV از طریق پوست‌به‌پوست و تماس نواحی بیرون از محدوده تحت پوشش کاندوم نیز قابل‌سرایت است. بااین‌حال، استفاده مداوم و صحیح از کاندوم می‌تواند ریسک ابتلا به زگیل تناسلی را به‌طور محسوسی کاهش بدهد و از انتقال بسیاری دیگر از بیماری‌های مقاربتی جلوگیری کند؛ بنابراین توصیه نمی‌شود که به بهانه ناکامل‌بودن محافظت کاندوم در برابر HPV، کلاً از آن صرف‌نظر شود، بلکه باید آگاه باشیم که برای پیشگیری مؤثرتر، روش‌های مکملی نیز وجود دارند.

سوالات متداول

آیا استفاده از کاندوم مانع قطعی انتقال زگیل تناسلی (HPV) می‌شود؟

خیر. کاندوم می‌تواند خطر انتقال زگیل تناسلی را به‌طور محسوسی کاهش دهد اما نمی‌تواند به‌طور کامل از انتقال آن جلوگیری کند، چون ویروس HPV از طریق تماس مستقیم پوست‌به‌پوست منتقل می‌شود و ممکن است نواحی آلوده خارج از محدوده تحت پوشش کاندوم باشند.

چرا با وجود استفاده از کاندوم، باز هم امکان انتقال HPV وجود دارد؟

چون کاندوم فقط بخشی از پوست ناحیه تناسلی را می‌پوشاند و ویروس می‌تواند از نواحی اطراف مانند کشاله ران، کیسه بیضه یا فرج منتقل شود.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x