آرایشی، بهداشتی و سلامت

عوارض کاندوم چیست؟ بررسی حساسیت‌ها، مشکلات و نکات استفاده

دسترسی سریع

عوارض کاندوم می‌توانند شامل حساسیت پوستی، سوزش، خارش، ایجاد بثورات (راش)، خشکی واژن یا آلت، کاهش لذت جنسی، پارگی یا لیزخوردن کاندوم، واکنش‌های آلرژیک به لاتکس و در موارد نادر، درد هنگام رابطه جنسی باشند. همچنین برخی افراد از بوی خاص کاندوم یا صدای آن هنگام استفاده، احساس ناراحتی می‌کنند. این مشکلات ممکن است منجر به کاهش رضایت جنسی یا قطع استفاده از این روش شود.

در ادامه مقاله، به‌طور کامل به بررسی این مشکلات، معایب کاندوم و راهکارهای مقابله با این عوارض خواهیم پرداخت؛ پس تا انتها با ما همراه باشید.

برخی عوارض رایج استفاده از کاندوم

کاندوم مردانه که با نام کاندوم خارجی هم شناخته می‌شود، یک وسیله ارزان‌قیمت، آسان برای استفاده و همچنین محافظی مؤثر در برابر بیماری‌های مقاربتی (STIs) در هنگام رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی است.

کاندوم روی آلت تناسلی در حالت نعوظ کشیده می‌شود و مانند یک مانع عمل می‌کند تا از رسیدن اسپرم به تخمک  یا انتقال ویروس‌های بیماری‌های مقاربتی جلوگیری کند. این روش در ۹۹ درصد موارد مؤثر است. کاندوم‌های مردانه به‌طورکلی ایمن هستند؛ بااین‌حال در برخی موارد ممکن است عوارضی ایجاد کنند که در صورت استفاده از کاندوم باید از آن‌ها آگاه باشید. رایج‌ترین عوارض کاندوم شامل موارد زیر هستند:

نوع عارضهتوضیحاتراهکار پیشنهادی
حساسیت به لاتکسایجاد بثورات، خارش، کهیر یا حتی تنگی نفساستفاده از کاندوم‌های بدون لاتکس (پلی‌اورتان یا پوست بره)
کاهش لذت جنسیبرخی افراد کاهش حس در حین رابطه را گزارش می‌دهنداستفاده از کاندوم‌های بسیار نازک یا روش‌های مکمل جلوگیری از بارداری
خشکی یا تحریک واژن / آلتبه‌خصوص در کاندوم‌های دارای اسپرم‌کش یا روان‌کننده‌های نامناسباستفاده از روان‌کننده‌های پایه آب، اجتناب از اسپرم‌کش‌هایی مثل نونوکسینول-9
پارگی یا لغزش کاندوماستفاده نادرست یا نامناسب بودن سایز می‌تواند باعث این مشکل شودآموزش صحیح استفاده، استفاده از کاندوم مناسب سایز، بررسی تاریخ انقضا
ناراحتی روانی هنگام استفادهاضطراب، کاهش اعتمادبه‌نفس، حس مصنوعی‌بودن رابطهمشاوره با متخصص، استفاده از نوع مناسب کاندوم برای افزایش راحتی
بوی نامطبوع یا صدای نامناسببرخی افراد از بوی لاتکس یا صدای کاندوم شکایت دارندامتحان برندهای مختلف، استفاده از انواع طعم‌دار یا معطر
احتمال بارداری یا انتقال بیماریدر صورت پارگی یا بیرون‌آمدن از آلت، این خطر وجود دارداستفاده از روان‌کننده مناسب، بررسی دقیق سلامت کاندوم، استفاده از روش مکمل

حساسیت به لاتکس؛ شایع‌ترین عوارض کاندوم  

یکی از شایع‌ترین عوارض کاندوم، واکنش‌های آلرژیک به مواد تشکیل‌دهنده آن، به‌ویژه لاتکس، است. کاندوم‌ها از لاتکس (لاستیک)، پلی‌اورتان یا پلی‌ایزوپرن ساخته می‌شوند تا با جلوگیری از رسیدن اسپرم به تخمک از بارداری پیشگیری کنند؛ اما لاتکس می‌تواند در یکی از طرفین ایجاد حساسیت کند. این مشکل به‌ویژه در افرادی که پوست حساس یا سابقه آلرژی به مواد دیگر دارند، شایع‌تر است. 

حساسیت به لاتکس ممکن است به‌شکل بثورات پوستی، کهیر یا آبریزش بینی ظاهر شود. عوارض کاندوم در موارد شدید، حتی می‌تواند باعث تنگی راه‌های تنفسی و کاهش فشار خون شود. اگر شما یا شریکتان به لاتکس حساسیت دارید، بهتر است از کاندوم‌های پلی‌اورتان یا کاندوم‌های ساخته‌شده از پوست بره استفاده کنید. این نوع کاندوم‌ها جایگزین مناسبی برای کاندوم‌های ساخته‌شده از لاتکس هستند و می‌توانند عوارض آلرژیک را به‌طور کامل برطرف کنند؛ البته کمی گران‌تر از انواع لاتکس هستند. 

حساسیت به لاتکس؛ شایع‌ترین عوارض کاندوم  

کاهش حساسیت جنسی  

یکی از معایب کاندوم که اغلب توسط کاربران گزارش می‌شود، کاهش لذت جنسی است. کاندوم‌هایی که امروزه در بازار موجودند، معمولاً بسیار نازک طراحی شده‌اند تا حس طبیعی‌تری در حین رابطه ایجاد کنند. بااین‌حال، برخی افراد از کاهش حساسیت هنگام استفاده از کاندوم شکایت دارند و احساس می‌کنند لذت رابطه کاهش پیدا می‌کند. در این صورت، استفاده از روش‌هایی مانند قرص‌های ضدبارداری خوراکی یا دستگاه‌های داخل رحمی (IUD) پیشنهاد می‌شود. البته این روش‌ها برای کسانی مناسب‌تر هستند که فقط با یک شریک جنسی رابطه دارند؛ زیرا از انتقال بیماری‌های مقاربتی جلوگیری نمی‌کنند.

مواد روان‌کننده و اسپرم‌کش‌ها؛ عامل پنهان عوارض کاندوم

برخی کاندوم‌ها دارای مواد روان‌کننده یا اسپرم‌کش هستند. در وب‌سایت Cleveland clinic در مورد تفاوت بین کاندوم‌های روان‌‌کننده‌دار و بدون روان‌کننده چنین نوشته شده است:

“Lubricated condoms have a substance (lube) that helps reduce friction during sex. Friction can increase the risk of a torn or ripped condom. Some condoms are coated with spermicide, a substance that slows down sperm so it can’t reach your partner’s egg. Non-lubricated condoms — as the name suggests — aren’t lubricated.”

«کاندوم‌های روان‌کننده‌دار دارای ماده‌ای به نام لوبریکانت (روان‌کننده) هستند که به کاهش اصطکاک هنگام رابطه جنسی کمک می‌کند. اصطکاک زیاد می‌تواند احتمال پارگی یا سوراخ‌شدن کاندوم را افزایش دهد. بعضی از کاندوم‌ها هم با ماده‌ای به نام اسپرم‌کش پوشیده شده‌اند که باعث کندشدن اسپرم‌ها می‌شود تا به تخمک نرسند. در مقابل، کاندوم‌های بدون روان‌کننده، همان‌طور که از نامشان پیداست، فاقد این ماده هستند.»

مواد روان‌کننده و اسپرم‌کش ممکن است باعث خشکی، تحریک یا بی‌تعادلی در فلور طبیعی واژن شوند؛ برای مثال، نونوکسینول-9 که یک ماده اسپرم‌کش رایج است در برخی افراد باعث تحریک بافت داخلی واژن یا مقعد می‌شود و در صورت استفاده مکرر می‌تواند احتمال آسیب به بافت و حتی خطر انتقال HIV را افزایش دهد که یکی از عوارض کاندوم است.

بارداری یا بیماری‌های مقاربتی ناخواسته  

یکی دیگر از مشکلات استفاده از کاندوم، احتمال پارگی یا لغزش آن در حین رابطه جنسی است. کاندوم‌ها ۱۰۰ درصد مؤثر نیستند. اگر کاندوم در حین رابطه پاره یا از جای خود خارج شود، احتمال بارداری یا انتقال بیماری‌های مقاربتی وجود دارد. این مشکل می‌تواند به‌دلیل استفاده نادرست، انتخاب اشتباه برای سایز بندی کاندوم، استفاده از کاندوم تاریخ گذشته یا استفاده از روان‌کننده‌های نامناسب (مانند روغن‌های پایه روغنی) رخ دهد. پارگی کاندوم معمولاً در اثر اصطکاک زیاد رخ می‌دهد؛ بنابراین، قبل‌از استفاده از سالم‌بودن کاندوم مطمئن شوید و از روان‌کننده‌های پایه آب استفاده کنید. همچنین می‌توانید از روش‌های مکمل پیشگیری استفاده کنید.

احتمال بیرون‌آمدن از آلت  

کاندوم خارجی باید هنگام نعوظ روی آلت کشیده و بلافاصله پس‌از انزال از واژن خارج شود. اگر آلت شل شود، ممکن است کاندوم به‌طور تصادفی بیرون بیاید و مایع منی وارد واژن شود. این موضوع می‌تواند به بارداری یا بیماری‌های مقاربتی منجر شود. بیرون‌کشیدن کاندوم در زمان مناسب برای برخی افراد دشوار است.

ناراحتی‌های روانی

یکی دیگر از عوارض کاندوم این است که در برخی موارد، استفاده از آن ممکن است به ناراحتی‌های روانی مانند اضطراب یا کاهش اعتمادبه‌نفس منجر شود. این مشکل به‌ویژه در افرادی دیده می‌شود که نگران پارگی کاندوم یا اثربخشی آن هستند. همچنین، برخی افراد ممکن است به‌دلیل کاهش لذت جنسی یا احساس غیرطبیعی‌بودن رابطه از استفاده از کاندوم احساس نارضایتی کنند. برای رفع این مشکل، مشاوره با متخصصان بهداشت جنسی و انتخاب کاندوم‌های مناسب می‌تواند مفید باشد.

نکاتی برای به‌خاطرسپردن  

همه کسانی که از کاندوم استفاده می‌کنند، لزوماً دچار این عوارض نمی‌شوند. در موارد نادر ممکن است فرد با چنین مشکلاتی روبه‌رو شود. در این صورت می‌توان از روش‌های دیگر مانند قرص‌های ضدبارداری، دستگاه IUD یا دیافراگم استفاده کرد. استفاده از کاندوم یکی از مطمئن‌ترین راه‌ها برای پیشگیری از بارداری و بیماری‌های مقاربتی است؛ بنابراین، اگر تاکنون هیچ‌گونه علائمی نداشته‌اید، دلیلی برای پرهیز از استفاده آن وجود ندارد. فقط کافی است نحوه صحیح استفاده از آن را بیاموزید.

راهکارهای کاهش عوارض کاندوم

ستفاده از کاندوم یکی از مطمئن‌ترین راه‌ها برای پیشگیری از بارداری

برای کاهش عوارض کاندوم می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:

  • انتخاب کاندوم مناسب: اگر به لاتکس حساسیت دارید از کاندوم‌های بدون لاتکس استفاده کنید. همچنین برای افزایش لذت جنسی، کاندوم‌های نازک یا فوق‌نازک را امتحان کنید؛
  • استفاده از روان‌کننده: استفاده از روان‌کننده‌های پایه آب می‌تواند از پارگی کاندوم جلوگیری و راحتی بیشتری فراهم کند. اگر از کاندوم لاتکس استفاده می‌کنید، حتماً از روان‌کننده‌های پایه آب استفاده کنید؛ نه روان‌کننده‌های روغنی؛ زیرا روغن باعث تضعیف لاتکس می‌شود و احتمال پارگی، نشت یا سوراخ‌شدن کاندوم را افزایش می‌دهد؛
  • آموزش استفاده صحیح: با مطالعه دستورالعمل‌ها و تمرین استفاده صحیح می‌توان عوارض کاندوم و مشکلات استفاده از آن شامل بازکردن نادرست بسته‌بندی، استفاده از کاندوم به‌صورت برعکس یا خارج‌نکردن صحیح کاندوم پس‌از رابطه را به حداقل رساند؛
  • توجه به تاریخ انقضا و شرایط نگهداری: کاندوم‌های تاریخ گذشته یا نگهداری‌شده در شرایط گرم و مرطوب ممکن است آسیب ببینند؛
  • آزمایش برندهای مختلف: گاهی تغییر برند می‌تواند باعث رفع مشکلات شود؛
  • مشاوره با متخصص: در صورت بروز عوارض شدید یا ناراحتی‌های روانی، مشاوره با پزشک یا متخصص بهداشت جنسی توصیه می‌شود.

چه زمانی باید استفاده از کاندوم را متوقف کرد؟

اگر به‌طور مداوم دچار عوارض کاندوم شامل واکنش‌های آلرژیک، سوزش شدید، خارش یا درد هنگام رابطه جنسی می‌شوید، بهتر است استفاده از کاندوم را متوقف و با پزشک مشورت کنید. همچنین در صورت تجربه مکرر پارگی یا نشت، بهتر است به‌سراغ روش‌های دیگر پیشگیری برود یا برند کاندوم خود را تغییر دهد.

آیا عوارض کاندوم برای زنان و مردان متفاوت است؟

عوارض کاندوم برای زنان و مردان

بله. اگرچه بسیاری از عوارض مانند حساسیت به مواد سازنده برای هر دو جنس مشترک است؛ اما زنان ممکن است بیشتر در معرض تحریکات داخلی واژن، خشکی یا عفونت‌های قارچی ناشی از بی‌تعادلی pH باشند. در مقابل، مردان ممکن است بیشتر با مشکلاتی مانند کاهش نعوظ به‌دلیل استرس یا کاهش تحریک‌پذیری مواجه شوند.

از کجا می‌توانید کاندوم با بهترین کیفیت را خریداری کنید؟

​فروشگاه اینترنتی گروچا مجموعه‌ای از کاندوم‌های باکیفیت را از برترین و معتبرترین برندهای موجود در بازار مانند کاپوت (Kapoot) و کدکس (Kodex) به فروش می‌رساند. این محصولات شامل بهترین مارک کاندوم‌ خاردار، تاخیری، نازک، بسیار نازک و طعم‌دار هستند که می‌توانند نیازهای مختلف شما را از هر جهت برآورده کنند.​

خرید آنلاین از گروچا این امکان را برای شما فراهم می‌کند که به‌راحتی و با حفظ حریم خصوصی در منزل خود، محصولات موردنظرتان را انتخاب، مقایسه و تهیه کنید. همچنین، این فروشگاه تضمین می‌کند که محصولات ارائه‌شده اصل و با بهترین کیفیت هستند و تاریخ مصرف معتبری دارند. ​

برای مشاهده و خرید انواع کاندوم‌های موجود می‌توانید به وب‌سایت گروچا مراجعه و با بررسی ویژگی‌ها و قیمت‌ها، محصول مناسب خود را انتخاب کنید.

سخن پایانی

اگرچه کاندوم یکی از امن‌ترین و دردسترس‌ترین روش‌های پیشگیری از بارداری و بیماری‌های مقاربتی است؛ اما نباید از عوارض کاندوم غافل شوید. حساسیت به لاتکس، تحریک ناشی از اسپرم‌کش‌ها، مشکلات فیزیکی مانند پارگی و کاهش لذت جنسی از جمله معایب این وسیله هستند. با شناخت نوع بدن خود، انتخاب محصولات مناسب و استفاده صحیح می‌توانید بسیاری از این مشکلات را کاهش دهید یا برطرف کنید. همیشه به خاطر داشته باشید که مشورت با پزشک و استفاده از محصولات باکیفیت می‌توانند تجربه‌ای ایمن و لذت‌بخش‌تر را در روابط جنسی فراهم کنند.

سوالات متداول

شایع ترین عوارض کاندوم چیست؟

شایع ترین عوارض کاندوم می‌تواند شامل حساسیت پوستی، سوزش، خارش، ایجاد بثورات (راش)، خشکی واژن یا آلت، کاهش لذت جنسی، پارگی یا لیزخوردن کاندوم، واکنش‌های آلرژیک به لاتکس و در موارد نادر، درد هنگام رابطه جنسی باشد.

آیا همه افراد به کاندوم حساسیت دارند؟

خیر، فقط تعداد کمی از افراد به لاتکس یا مواد اسپرم‌کش حساسیت دارند. در این صورت می‌توان از کاندوم‌های بدون لاتکس استفاده کرد.

اگر کاندوم پاره شود چه کنیم؟

در صورت پارگی، بهتر است بلافاصله از روش اورژانسی جلوگیری از بارداری استفاده کرده و برای بررسی احتمال انتقال بیماری با پزشک مشورت کنید.

آیا زنان و مردان به یک اندازه دچار عوارض می‌شوند؟

خیر، برخی عوارض مانند خشکی یا تغییر pH بیشتر زنان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، درحالی‌که کاهش نعوظ یا حساسیت بیشتر در مردان دیده می‌شود.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x