فواید استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش | 5 مزیت پزشکی

استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش برای بسیاری از ورزشکاران حرفه‌ای باعث بهبود عملکرد آنها در هنگام ورزش و حتی ریکاوری بعد از آن می‌شود. علت آن نیز بالا بردن گردش خون در هنگام استفاده از جوراب واریس بوده که در اثر فشار به پاها ایجاد می‌شود. این حالت عملکرد ورزشکار را افزایش داده و روند ریکاوری او را نیز سریع‌تر می‌کند. همین موضوع نیز باعث شده که امروزه جوراب واریس و یا ساق‌بندهای فشاری، محبوبیت زیادی در بین ورزشکاران پیدا کند.

اگر دچار نارسایی وریدی هستید و از جوراب واریس در هنگام ورزش استفاده می‌کنید و یا یک ورزشکار حرفه‌ای هستید و نیاز به اطلاعات بیشتر در زمینه استفاده از جوراب فشاری دارید، با ما تا پایان مقاله همراه باشید.

فواید استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش

استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش چند فایده مهم دارد که در ادامه به بررسی هرکدام از این موارد می‌پردازیم:

بهبود گردش خون

استفاده از جوراب واریس در حین ورزش، موجب بهبود گردش خون به‌ویژه در اندام‌های تحتانی شده و بازگشت موثر خون به قلب را تسهیل می‌کند .تا همین چند سال اخیر جوراب واریس تنها برای افرادیکه دچار نارسایی وریدی بودند یا تحت جراحی‌های خاص قرار می‌گرفته‌اند، استفاده می‌شد. اما در سال‌های اخیر که محققان حوزه پزشکی با ورزشکاران حرفه‌ای همکاری داشته‌اند، به نتایج چشم‌گیری درباره استفاده از جوراب‌های فشاری یا همان واریس رسیده‌اند.

جلوگیری از گرفتگی عضلات

در واقع یکی از مشکلات شایعی که در میان ورزشکاران استقامتی وجود دارد، گرفتگی عضلات یا رسیدن به حالت دیوار خستگی است. این حالت در اثر تجمع اسید لاکتیک در حالت هوازی ایجاد می‌شود. اما عملکرد جوراب واریس، باعث تغییرات متفاوتی در روند ریکاوری و انجام فعالیت‌های ورزشی افراد ورزشکار شده است.

جلوگیری از گرفتگی عضلات پا از فواید استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش

کار جوراب فشاری تدریجی یا واریس، بدین صورت است که با ایجاد بیشترین فشار بر روی مچ پا و به‌تدریج کاهش آن در قسمت ساق و ران پا، از تجمع خون در عضلات پا جلوگیری می‌کند. در واقع جوراب واریس نه تنها که بر روی وریدها تاثیر می‌گذارد، بلکه جریان خون شریانی به عضلات را نیز تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. دیواره عضلانی شریان‌ها در واکنش به فشار خارجی شل شده و قطر شریان‌ها افزایش می‌یابد. در نتیجه خون‌رسانی و عملکرد عضلانی بهبود پیدا می‌کند. این افزایش خون رسانی در نهایت باعث افزایش اکسیژن سلولی شده و عملکرد بهتر ورزشی و ریکاوری سریع‌تر ورزشکار را به همراه دارد.

کاهش سطح حرارتی

در برخی مواقع جوراب واریس سبب تنظیم حرارت عضلات ورزشکاران شده و بطور قابل توجهی خطر گرم شدن بیش از حد عضلات پا را کم می‌کند.

اثر روانشناختی

از دیگر مواردیکه پوشیدن جوراب واریس در هنگام ورزش به همراه دارد، اثر روانی آن است. این حالت باعث احساس بهتر، اعتماد به نفس بیشتر و عملکرد بالاتر در طول انجام فعالیت می‌شود.

در سایت BassVeinTreatment درباره مطالعات جدید در این زمینه اینگونه می‌گوید:

A recent study conducted by the Harvard Medical International Associated institution confirmed that constant pressure from the outside (compression stocking) increases blood circulation and perfusion in the extremities.

“یک مطالعه جدید که توسط یکی از مؤسسات وابسته به Harvard Medical International انجام شد، تأیید کرده که فشار پیوسته از بیرون (مانند جوراب‌های فشاری) موجب افزایش گردش خون و پرفیوژن در اندام‌ها می‌شود.”

استفاده از جوراب فشاری در دوچرخه سواری‌های طولانی، دو استقامت و ترای‌اتلون تاثیر چشم‌گیری در عملکرد ورزشکاران ایجاد کرده است.

از دیگر مزیت‌های استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش میتوان به پشتیبانی محکم آن و عدم لرزش عضلات و رباط‌ها اشاره کرد. جوراب واریس باعث شده تا بهبود کارایی مکانیکی صورت گرفته و همچنین در هنگام برخورد ورزشکار با زمین، کمتر دچار پارگی، کشیدگی و یا ساییدگی عضلات شود.

ورزش با جوراب واریس برای افراد مبتلا به نارسایی وریدی

استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش تنها مختص ورزشکاران نبوده و افرادی‌که دچار نارسایی وریدی و بیماری واریس پا هستند نیز از این جوراب‌ها در هنگام ورزش استفاده می‌کنند. از آنجاییکه افراد دچار نارسایی وریدی می‌بایست از جوراب واریس در طول روز استفاده نمایند، بنابراین در هنگام ورزش، نیاز به استفاده از جوراب فشاری دارند. با این تفاوت که این افراد مجاز به انجام تمامی ورزش‌ها نبوده و برخی از تمرینات ورزشی سنگین، وضعیت رگ‌های آنها را متورم‌تر و بدتر می‌کند.

ورزش با جوراب واریس برای افراد مبتلا به نارسایی وریدی

در سایت BassVeinCenter درباره اهمیت انتخاب فعالیت ورزشی برای افراد مبتلا به واریس اینگونه نوشته است:

It’s crucial to make informed choices when it comes to physical activity, as certain exercises can exacerbate varicose veins and their associated discomfort. By understanding what to avoid, you can better tailor your workout routine to your specific needs and promote vein health.

“در انتخاب فعالیت‌های بدنی، آگاهانه تصمیم گرفتن اهمیت زیادی دارد؛ چرا که برخی تمرینات می‌توانند باعث تشدید واریس و ناراحتی‌های مرتبط با آن شوند. با شناخت تمریناتی که باید از آن‌ها پرهیز کرد، می‌توانید برنامه ورزشی خود را متناسب با نیازهای‌تان تنظیم کرده و از سلامت رگ‌های خود محافظت کنید.”

در اینجا لیستی از ورزش‌هایی که منجربه آسیب و یا تشدید واریس می‌شوند، آورده شده است:

  • تمرینات پر فشار مانند دویدن یا آهسته دویدن
  • تمرینات پرشی و پرش‌های شدید
  • ایروبیک با شدت بالا
  • وزنه برداری سنگین و تمرینات مقاومتی شدید
  • اسکوات و لانج
  • برخی حرکات یوگا مانند ایستادن بر روی سر یا شانه
  • تمرینات پیلاتس که ایستادن طولانی پا در یک وضعیت خاص را دارد
  • تمریناتی که جریان خون را محدود می‌کند
  • تمرینات ایزومتریک

فعالیت‌های ورزشی مناسب برای افراد مبتلا به واریس

با اینکه انجام فعالیت‌های ورزشی پرفشار برای افراد مبتلا به واریس سبب فشار به وریدها می‌شود، اما بسیاری از فعالیت‌های ورزشی مناسب آنها بوده و فشاری به رگ‌ها وارد نمی‌کند. تنها نیاز است تا این نکته را در نظر داشته باشید که در هنگام انجام هر نوع فعالیت ورزشی در محیط غیرآبی، حتما از جوراب واریس استفاده نمایید.

پیاده روی

پیاده روی با جوراب واریس یکی از ساده‌ترین و در عین حال موثرترین تمرینات کم‌فشار برای افراد مبتلا به واریس است. پیاده روی باعث شده تا گردش خون نیز بهبود پیدا کرده و همچنین عضلات ساق پا را نیز تقویت نماید. این موضوع سبب کاهش ناراحتی‌های ناشی از واریس شده و شرایط بدنی شما را بهتر می‌کند. شما می‌توانید در هنگام پیاده روی با جوراب واریس، به‌تدریج میزان و سرعت خود را افزایش داده و بدین صورت بدنتان را به چالش بکشید. تنها به این نکته دقت کنید که این روند را به مرور و با بالا رفتن توان عضلانی خود انجام دهید.

پیاده روی با جوراب واریس

شنا

شنا به دلیل خاصیت شناوری در آب، باعث کم شدن فشار جاذبه به اندام‌های تحتانی بدن می‌شود. در نتیجه برای افراد مبتلا به واریس گزینه بسیار مناسبی بوده و برای رگ‌ها کاملا بی‌خطر و ملایم است. شنا در کنار این موارد، سبب تقویت عضلات قلبی و عروقی شده و همچنین گردش خون را نیز بهبود می‌بخشد. در عین حال عضلات پا نیز در هنگام شنا بدون فشار وارد شدن به رگ‌ها، تقویت می‌شود.

دوچرخه سواری

دوچرخه سواری از دیگر تمرینات کم‌فشار برای افراد دارای واریس است. دوچرخه سواری با جوراب واریس چه به‌صورت ثابت و چه به‌صورت متحرک، سبب تقویت پاها و بهبود گردش خون می‌شود. همچنین دوچرخه سواری در حفظ سلامت قلب نیز موثر است. فقط در هنگام دوچرخه سواری به این موضوع توجه داشته باشید که دوچرخه خود را به درستی تنظیم کرده و وضعیت بدنی راحت و مناسبی را داشته باشید.

ایروبیک در آب

ایروبیک در آب نیز از دیگر ورزش‌های مفید و حمایتی برای واریس است. این ورزش کم‌فشار که در داخل استخر انجام می‌شود شامل حرکاتی مانند بالا بردن پا، استفاده از دمبل‌های آبی و راه رفتن در آب است. همچنین شناور ماندن در آب نیز سبب می‌شود تا فشار وارد شده به رگ‌ها کم شده و گردش خون به خوبی انجام شود.

سخن پایانی

استفاده از جوراب واریس در هنگام ورزش باعث تسکین تورم و خستگی پاهای افراد ورزشکار شده و همچنین در افراد مبتلا به ادم و رگ‌های واریسی، سبب جلوگیری از آسیب به وریدها می‌شود. جوراب واریس همچنین به دلیل داشتن فشار یکنواختی که به پاها وارد می‌کند، گردش خون در بدن را بهبود بخشیده و موجب می‌گردد تا خون از بخش‌های تحتانی به سمت قلب به خوبی جریان یابد. بنابراین استفاده از این جوراب‌ها برای ورزشکاران یک مزیت محسوب می‌شود.

منابع: BassVeinTreatment, BassVeinCenter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا