جوراب دیابتی چیست؟ مزایا، معایب + نحوه استفاده

جوراب دیابتی یکی از انواع مدل جوراب است که برای محافظت از پای بیماران دیابتی طراحی شده و با ویژگی هایی همچون، ضد رطوبت بودن، نداشتن درز، استفاده از الیاف نرم، عدم وجود کش تنگ، خاصیت ضد میکروبی و داشتن کف‌پوش اضافی، از آسیب‌دیدگی، زخم و عفونت پیشگیری می‌کند. این جوراب‌ها با بهبود گردش خون، کاهش اصطکاک و حفظ بهداشت پا، خطر بروز عوارضی مانند تاول، عفونت قارچی و حتی قطع عضو را کاهش می‌دهند.

جوراب دیابتی چیست؟

جوراب دیابتی نوعی پوشش مخصوص برای پای افراد مبتلا به دیابت است. این جوراب‌ها با خشک نگه داشتن پا، بهبود گردش خون و کاهش خطر آسیب‌دیدگی، نقش مهمی در مراقبت روزانه از پاها ایفا می‌کنند. از آنجایی که بالا بودن سطح قند خون در بیماران دیابتی می‌تواند منجر به آسیب‌ های عصبی (نوروپاتی) و اختلال در گردش خون شود، استفاده از جوراب دیابتی سبب مدیریت بهتر بیماری می‌شود. همچنین با کاهش حس درد، به‌ویژه در ناحیه کف پا، احتمال بی‌توجهی به زخم یا آسیب بالا می‌رود و روند درمان نیز کندتر می‌شود.

ویژگی های جوراب دیابتی

تا اینجا دانستید که جوراب دیابتی چیست و چه نقشی در مراقبت از پاهای بیماران دیابتی ایفا می‌کند. این نوع جوراب‌ها با بهبود گردش خون و محافظت از پا در برابر زخم، آسیب و عفونت، در پیشگیری از برخی مشکلات افراد دیابتی موثر است. در ادامه، به بررسی ویژگی‌های جوراب دیابتی می‌پردازیم:

 ضد رطوبت

جوراب‌های دیابتی دارای جنس ضد رطوبت بوده که باعث می‌شود تا عرق پا تبخیر شده و رطوبت از سطح آن دور بماند. این موضوع خطر عفونت‌های قارچی را کاهش داده و از ایجاد بوی بد پا نیز جلوگیری می‌کند. همچنین احتمال بروز زخم و تاول به دلیل الیاف آکریلیک موجود در این نوع جوراب‌ها، کاهش پیدا می‌کند.

بدون درز

جوراب دیابتی معمولا در قسمت پنجه پا بدون درز است. این موضوع از ایجاد اصطکاک و تاول در این ناحیه جلوگیری می‌کند. این مشکل در بیشتر مواقع سبب بروز زخم‌های جدی می‌شود. همچنین در برخی از مدل‌های جوراب‌های دیابتی، کف آن سفید بوده که در صورت ترشح زخم، برای فرد قابل مشاهده و تشخیص باشد.

جوراب دیابتی معمولا در قسمت پنجه پا بدون درز است.

الیاف نرم

برخی از جوراب‌های دیابتی دارای الیاف نرم بامبو یا پشم بوده که پوست را تحریک نکرده و خاصیت ضد میکروبی دارند. در برخی از مدل‌ها از نخ مخصوص استفاده شده که از بروز تاول جلوگیری می‌کند.

فاقد کش تنگ

از دیگر ویژگی‌ های جوراب دیابتی به نداشتن فشار در ناحیه ساق پا میتوان اشاره کرد. این موضوع باعث شده تا گردش خون مختل نشده و جریان خون بهتر انجام شود.

خاصیت ضد میکروبی

برخی از جوراب‌های دیابتی دارای نخ‌های آغشته به مس یا نقره بوده که خاصیت ضد قارچی و باکتریایی دارند. در سایت Very Well Health درباره جوراب‌های دیابتی گفته شده:

To prevent the growth of bacteria and fungi, some socks are made with copper- or silver-infused yarn, shown to have anti-fungal properties. Copper-infused socks may also prevent reinfection of athlete’s foot on subsequent wears. These socks also offer odor protection.

“برای جلوگیری از رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها، برخی از جوراب‌ها با نخ‌هایی حاوی مس یا نقره تولید می‌شوند که خاصیت ضدقارچی دارند. جوراب‌هایی که با الیاف مسی ساخته شده‌اند، ممکن است از عود مجدد عفونت‌های قارچی مانند پای ورزشکار نیز جلوگیری کنند. این جوراب‌ها همچنین به کاهش بوی نامطبوع پا کمک می‌کنند.”

دارای کف‌پوش اضافی

برای پیشگیری از آسیب‌های احتمالی به پای افراد دیابتی، برخی از این جوراب‌ها دارای بالشتک‌هایی در ناحیه پاشنه، پنجه یا کف پا هستند.

طول‌های متنوع

جوراب‌های دیابتی در تنوع زیادی از اندازه عرضه شده و در مدل‌های بدون ساق، مچی، ساق متوسط، بلند و حتی بالای زانو است. مدل‌های بلندتر باعث شده تا گردش خون برای این افراد بهتر انجام شود.

مزایای جوراب دیابتی

جوراب دیابتی برای همه افراد مبتلا به دیابت ضروری نبوده، اما می‌تواند برای افرادی که نیاز به استفاده از آن را دارند بسیار مفید باشد. مزایای جوراب دیابتی شامل موارد زیر است:

  • سبک و با تنفس‌پذیری بالا
  • محافظت از پا در مقابل اصطکاک زیاد که از زخم و تاول جلوگیری می‌کند
  • ایجاد فشار ملایم برای گردش خون بهتر
  • طراحی راحت و متناسب
  • محافظت از نقاط حساس کف پا
  • محافظت در برابر فشار و گرفتگی در پا
  • محافظت از پا در برابر باکتری‌ها و عفونت‌ها
  • در صورت ایجاد زخم در پا، خون در سطح جوراب نمایان می‌شود
  • کاهش بوی بد پا
  • کاهش خطر قطع عضو در آینده

معایب جوراب دیابتی برای افراد مبتلا به دیابت

جوراب دیابتی به منظور حفاظت از پای افراد مبتلا به دیابت طراحی شده است، بطور کلی این جوراب‌ها مزایای زیادی داشته و آسیبی به پا وارد نمی‌کند. اما در اینجا به چند نمونه از معایب جوراب دیابتی اشاره می‌کنیم:

  • هزینه بالا: جوراب دیابتی از مواد خاصی ساخته شده و به همین دلیل قیمت آن را نسبت به جوراب‌های معمولی افزایش می‌دهد. همچنین این جوراب‌ها تحت پوشش بیمه نبوده و به همین دلیل ممکن است انتخاب خیلی از افراد نباشد.
  • مراقبت و نگهداری دقیق: برای حفظ ویژگی‌های جوراب دیابتی، نیاز به شستشو و نگهداری دقیق از آن دارید. استفاده از مواد شوینده ملایم و خشک کردن در هوای آزاد و دمای پایین، از جمله مراقبت‌هایی است که عمر مفید جوراب را افزایش می‌دهد.
  • سایز نامناسب: جوراب دیابتی که سایز پای شما نباشد ممکن است باعث فشار آوردن به پا شده یا در صورت گشاد بودن، سبب جمع شدن و ایجاد تاول شود. بنابراین انتخاب سایز مناسب با پا اهمیت زیادی دارد.
  • طراحی محدود: جوراب‌های دیابتی از نظر شکل ظاهری جذابیت زیادی نداشته و در تنوع رنگی کمی عرضه می‌شوند. بنابراین ممکن است برای برخی از افراد انتخاب ایده‌آلی نباشد.
معایب جوراب دیابتی برای افراد مبتلا به دیابت

نحوه استفاده از جوراب دیابتی چگونه است؟

نحوه استفاده از جوراب دیابتی بسیار مهم است. زیرا به پیشگیری از آسیب پا، بهبود گردش خون و کاهش خطر زخم و عفونت کمک می‌کند. در ادامه به نکات مهم درباره نحوه استفاده از جوراب دیابتی می‌پردازیم:

  1. هر روز صبح و پیش از متورم شدن پاها جوراب را بپوشید
  2. قبل از پوشیدن کف پا، انگشتان و روی پا را بررسی کرده و در صورت تورم یا زخم آن را به پزشک خود اطلاع دهید.
  3. جوراب را می‌توانید در تمام طول روز استفاده کرده و شب‌ها موقع خواب در آورید.
  4. هر روز جوراب خود را با آب سرد و مواد شوینده ملایم بشویید یا آن را تعویض نمایید.
  5. از خشک کن با حرارت زیاد استفاده نکنید و جوراب را در هوای آزاد یا دمای کم خشک کنید.
  6. اگر جوراب رد فشردگی بر روی پوست شما ایجاد می‌کند از پوشیدن آن خودداری نمایید.
  7. اگر جوراب در پای شما جمع می‌شود یا به‌صورت چین‌خورده در می‌آید، از پوشیدن آن خودداری نمایید.
  8. در صورت پارگی، کهنه یا سوراخ شدن، جوراب را تعویض نمایید.

نحوه نگهداری از جوراب دیابتی به چه صورتی است؟

نحوه نگهداری از جوراب دیابتی در سایت medmate اینگونه عنوان شده است:

  • Wash them by hand.
  • Wash them in cold water.
  • Do not use bleach.
  • Don’t iron them or tumble dry them (or any other heat-related method).
  • You can hang your diabetic socks on a clothesline to air dry, which will help keep their shape and make sure they don’t shrink.
  • آنها را با دست بشویید
  • جوراب‌ها را در آب سرد بشویید.
  • از سفید کننده (وایتکس) استفاده نکنید.
  • جوراب‌ها را اتو نزنید یا با دمای بالا (هر روش مبتنی بر حرارت) خشک نکنید.
  • می‌توانید جوراب دیابتی را بر روی بند رخت آویزان کنید تا در هوا خشک شود. این حالت به حفظ شکل آن کمک کرده و از کوچک شدن جوراب جلوگیری می‌کند.

بهترین مارک جوراب دیابتی کدام است؟

جوراب دیابتی با کیفیت دارای ویژگی‌هایی مانند بدون درز، جاذب رطوبت و ضدباکتری است. در ادامه به بررسی بهترین مارک جوراب دیابتی ایرانی می‌پردازیم:

جوپا Joopa

برند جوپا یک مارک ایرانی بوده که به تولید جوراب‌های دیابتی زنانه و مردانه با کیفیت پرداخته است. در محصولات این برند از مواد اولیه با کیفیت و مطابق با استانداردهای جهانی استفاده شده است.

ورنا Verna

برند ورنا یکی از برندهای معتبر در تولید جوراب دیابتی در ایران است. در محصولات این برند از الیاف بامبو و فناوری نانو نقره استفاده شده است. این تکنولوژی باعث شده تا جوراب‎‌های این برند ضد حساسیت بوده و خاصیت آنتی باکتریال داشته باشند. یکی از جوراب‌های ورنا نوع انگشتی آن بوده که سبب حفظ فاصله مناسب بین انگشتان پا شده و برای استفاده در فصول مختلف سال مناسب است.

کادنو Cadeno

جوراب دیابتی کادنو دارای سوپر نخ‌های ضد بو بوده و بدون درز تولید می‌شود. همچنین کش‌های جوراب کادنو نرم هستند و از ایجاد فشار بر روی پا جلوگیری می‌کند. جوراب دیابتی کادنو برای استفاده روزانه بسیار مناسب است.

چه کسانی باید جوراب دیابتی بپوشند؟

تمام افرادی که به دیابت مبتلا هستند نیاز به استفاده از جوراب دیابتی ندارند. در واقع بیمارانی که در ناحیه پا مشکل خاصی ندارند می‌توانند از جوراب‌های معمولی استفاده کنند. تنها در زمان‌هایی که مدت طولانی نشسته یا در سفر هستند، استفاده از جوراب دیابتی توصیه می‌شود.

در پاسخ به این سوال که چه کسانی باید جوراب دیابتی بپوشند باید گفت این جوراب برای این افراد مناسب است:

  • افرادی که تغییر رنگ پا و دمای پا را تجربه کرده‌اند
  • افرادی که دچار تحریکات پوستی، تاول یا عفونت قارچی در پا هستند
  • افرادی که پاهایشان همواره عرق کرده یا مرطوب است
  • نبض ضعیفی در پا دارند که با خطر بیماری شریانی محیطی یا آترواسکلروز در ارتباط است
  • خانم‌های بارداری که به دیابت بارداری مبتلا بوده و خطر ترومبوز وریدی دارند

جمع بندی

جوراب دیابتی باعث خشک نگه داشتن پاها، بهبود گردش خون در پا و محافظت در برابر آسیب دیدگی پای بیماران دیابتی می‌شود. به همین دلیل استفاده از این نوع جوراب‌ها برای افرادی که در معرض زخم، تاول و عفونت قارچی هستند، بسیار مفید است.

منابع: verywellhealth

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا