پریود، قاعدگی یا عادت ماهیانه
مفهوم کلی پریود برای همهی ما آشناست و حتماً شما هم به اندازهی کسب تجربه از اطرافیان یا اطلاعاتی که در مدرسه و دانشگاه آموختهاید، پریود را میشناسید.
پریود یا قاعدگی یک اتفاق کاملاً نرمال در زندگی هر دختریست که به سن بلوغ رسیده و تقریباً هر ماه یکبار اتفاق میافتد که به آن چرخهی قاعدگی گفته میشود.
اما در این مقاله سعی کردیم با گردآوری اطلاعاتی تحت عنوان «هر آنچه دربارهی پریود باید بدانید» مهمترین حقایق پریود شدن را بگوییم.
این حقایق به شما کمک میکند تا فرایند کلی خونریزی بانوان را بهتر درک کنید. همچنین اگر فرزند دختر یا پسر در حال بلوغی دارید بعد از خواندن این مقاله میتوانید به سوالاتشان مناسبترین پاسخ را بدهید. فراموش نکنید که، کودکان امروزه بیشتر از سنشان قدرت درک مطالب را دارند. پس با فرزندان خود رابطهای صمیمی برقرار کنید و دانش خود را با آنها به اشتراک بگذارید.
به نقل از سایت my.clevelandclinic پریود یا قاعدگی تعریف متفاوتی دارد.
A menstrual cycle begins when you get your period or menstruate. This is when you shed the lining of your uterus. This cycle is part of your reproductive system and prepares your body for a possible pregnancy. A typical cycle lasts between 24 and 38 days.
چرخه قاعدگی از زمانی شروع میشود که پریود یا قاعدگی شما آغاز میشود. در این زمان دیواره رحم شما ریزش میکند. این چرخه بخشی از سیستم تولیدمثل شماست و بدن را برای احتمال بارداری آماده میکند. طول معمول این چرخه بین ۲۴ تا ۳۸ روز است.
اگر زمان کافی برای خواندن تمام مباحث مقاله ندارید، میتوانید از سرفصلهای زیر به سراغ بخش دلخواه خود بروید. از بخش پرسش و پاسخ کوتاه در انتهای مقاله هم غافل نشوید زیرا به بسیاری از سوالهای مهم و پرتکرار در آن بخش پاسخ دادهایم.
- حقیقت ۱: چرخه قاعدگی را بشناسید
- حقیقت ۲: مراحلی که در هر چرخه رخ میدهد چیست؟
- حقیقت ۳: جسم زرد چیست و چه کارهایی انجام میدهد؟
- حقیقت ۴: تخمک گذاری مهمترین فرایند هر چرخه را بهتر بشناسیم
- تخمک گذاری از چه روزی شروع میشود؟
- علائم تخمک گذاری
- تخمک گذاری در کجای چرخه قاعدگی قرار میگیرد؟
- اگر تخمک بارور شود چه اتفاقی میافتد؟
- چطور میتوان تخمک گذاری را پیگیری کرد؟
- حقیقت ۵: پنجرهی باروری چیست؟
- حقیقت ۶: نشانههای انواع قاعدگی و خونریزی پریود را بدانیم
- رنگ خون پریود
- چرا خون پریود لخته است؟
- نوع خون قاعدگی نشانهی چیست؟
- انواع رنگ خون پریود و دلایل هر رنگ
- فیبروم رحم چیست؟
- لوچیا چیست؟
- سقط جنین از دست رفته یعنی چه؟
- حقیقت ۷: زمان پریود و چرخههای نامنظم
- حقیقت ۸: مراقبت و بهداشت دوران پریود را جدی بگیریم
- نوار بهداشتی
- انواع جنس نوار بهداشتی
- سایز نوار بهداشتیها
- تامپون چیست؟
- انواع تامپون
- نحوه استفاده از تامپون
- چه زمانی تامپون خود را عوض کنم؟
- چطور تامپون را خارج کنیم؟
- کاپ قاعدگی چیست؟
- چرا کاپ قاعدگی؟
- ظرفیت کاپ قاعدگی چقدر است؟
- شستشو و استریل کردن کاپ قبل از استفاده
- روش استفاده از کاپ قاعدگی
- چطور کاپ را بعد از پر شدن از واژن خارج کنم؟
- شستشو و استفاده مجدد از کاپ
- ویژگیهای کاپ قاعدگی
- چطور کاپ مناسب خود را پیدا کنیم؟
- شستشوی ناحیه تناسلی در دوران پریود
- حقیقت ۹: سندروم پیش از قاعدگی یا PMS کابوس قبل از خونریزی
- آیا علائم PMS با سن تغییر میکند؟
- آیا PMS بر سایر مشکلات سلامتی تاثیر میگذارد؟
- برای کاهش علائم PMS چه کارهایی انجام دهیم؟
- برای کاهش و رفع درد دوران قاعدگی چه کارهایی انجام دهیم؟
- حقیقت ۱۰: در نهایت همه یائسه میشوند
- یائسگی چیست؟
- یائسگی چگونه رخ میدهد؟
- گذار یائسگی چیست؟
- علائم یائسگی چیست؟
- یائسگی در افرادی که رحم خود را برداشتهاند
- یائسگی زودرس چیست؟
- علائم یائسگی زودرس چیست؟
- حقیقت ۱۱: تغذیه در دوران پریود
- پریود مردانه چیست؟
- اپلیکیشنهای پریودی مفید یا غیرمفید؟
- پرسش و پاسخ کوتاه
حالا برگردیم سراغ حقایق! حقیقت اول را با دقت بخوانید چون بقیهی حقیقتها از امتداد همین مورد اول شروع خواهند شد…
حقیقت ۱: چرخه قاعدگی را بشناسید! ^
اولین و مهمترین فاکتور برای دانستن حقیقتهای پریود، این است که مفهوم کلی چرخهها را به خوبی درک کنیم. با خواندن این مقاله و دانستن فرایندهایی که در طول هر چرخه رخ میدهد، دیگر پریود در نظرتان یک غول ترسناک و بزرگ به نظر نمیرسد و حتی ممکن است برای رسیدن زمان پریودهایتان برنامهریزی کنید. بله درست خواندید!
همانطور که گفتیم حقیقت اول، شناختن چرخهی قاعدگی است.
چرخه یا سیکل قاعدگی تغییرات هورمونی بدن زنان است که آنها را برای بارداری آماده میسازد.
طول متوسط یک چرخهی قاعدگی 28-29 روز است، اما ممکن است طبق عادات مختلف و بر اساس نوع تغذیه، محل زندگی، فعالیت بدنی، سابقهی خانوادگی و حالات روحی در زنان مختلف و از چرخهای به چرخهی دیگر تعداد روزها متفاوت باشد.
در عکس بالا، سیکل قاعدگی یک خانم روی نمودار نمایش داده شده. فرض کنید ۸ مهرماه اولین روز پریود این خانم است.
اگر دورههایش ۲۸ روزه باشند، بین تاریخ ۵ تا ۶ آبان پریود بعدی این خانم اتفاق میافتد. از اولین روز پریود یعنی ۸ مهر تا اولین روز پریود بعدی یعنی ۶ آبان، یک سیکل ۲۸ روزه محسوب میشود.
توجه داشته باشید که دورهها ممکن است بیشتر باشند یا روزهای خونریزی کم و زیاد شوند، به طور مثال در بعضی بانوان خونریزی تا ۷ روز ادامه دارد و در بعضی دیگر ۳ روزه خونریزی به پایان میرسد.
در طول چرخهی قاعدگی که از اولین روز پریود تا اولین روز پریود بعدی محاسبه میشود رحم یک لایه بافت جدید به اسم آندومتر ایجاد میکند و آمادهی دریافت سلول تخمک لقاح یافته میشود. اگر تخم لقاح یافتهای وجود نداشته باشد، این لایه که مانند یک آستر داخلی در رحم برای نگهداری تخم لقاح یافته به وجود آمده بود، ریزش میکند و قاعدگی رخ میدهد.
این اتفاق از دوران بلوغ یک دختر، بین 9 تا 16 سالگی رخ میدهد و تا زمان یائسگی (50-55 سالگی) در هر سیکل ماهانه اتفاق میافتد.
بهطور تقریبی هر خانم در طول زندگیاش 480 قاعدگی یا همان عادت ماهانه را تجربه میکند.
حقیقت ۲: مراحلی که در هر چرخه رخ میدهد چیست؟ ^
تعریف بالا سادهترین نوع بیان یک چرخهی عادت ماهانه و اتفاقاتی که در بدن یک زن رخ میدهد تا به خونریزی منجر شود بود. اما در ادامه فازهای مختلف این چرخه که ماهانه تکرار میشود را بررسی خواهیم کرد. راستی در مورد بهترین انتخاب بهترین شورت برای دوران قاعدگی مقاله بسیار کاملی داریم که میتوانید از آن دیدن فرمایید.
چرخه قاعدگی از 4 فاز کلی تشکیل میشود که در ادامه توضیح کوتاهی در مورد آنها خواهیم داد:
فاز اول خونریزی ^
این فاز در واقع همان پریود یا عادت ماهانه است که خونریزی اتفاق میافتد و زیرمجموعهی فاز فولیکولار محسوب میشود. به طور معمول خونریزی 4 تا 7 روز به طول میانجامد اما در بعضی زنان ممکن است تا 10 روز هم ادامه پیدا کند.
این اتفاق به دلیل عدم باروری تخمک آزاد شده از تخمدان و ریزش دیوارههای رحم میافتد که در ادامه خواهید خواند.
خون حاصل از پریود شامل سلولهای آندومتر و مخاط هم هست و به همین علت خون پریودی مانند بقیه خونها لخته نمیشود.
فاز دوم فولیکولار ^
این مرحله پس از مرحلهی خونریزی اتفاق میافتد و تخمک از تخمدان آزاد میشود. به زبان علمیتر غدهی هیپوفیز زنان هورمونی به نام هورمون تحریککننده فولیکول (FSH) را آزاد میکند تا فولیکولهای تخمدان را برای بالغ شدن تحریک کند.
در این فاز زنان به طور معمول بهترین احساس را از نظر شادی، انرژی و اعتماد به نفس دارند.
فاز فولیکولار چیست؟
در روز اول چرخهی عادت ماهانه یا فاز فولیکولار، پوشش ضخیم رحم یا همان آندومتر شروع به ریزش میکند و خونریزی اتفاق میافتد.
معمولاً تخمدانهای یک خانم در هر چرخهی قاعدگی یک فولیکول غالب تولید میکند که در نهایت منجر به تخمگذاری میشود. این فولیکول غالب باید طی یک سری مراحل که باعث تخریب بقیهی فولیکولها میشود مقاومت کند.
اصلیترین نقش یک فولیکول محافظت از اُاوسیت است.
اُاوسیت درواقع به سلول جنینی ماده (همان سلول تخمک نابالغ) که در فرایند تولید مثل درگیر میشود و در درون تخمدان به وجود میآید میگویند.
در اولین روز از خونریزی با افزایش هورمون FSH یا همان هورمون محرک فولیکول، چندین فولیکول تخمدان شروع به رشد میکنند و در نهایت، رشد همهی آنها به جز یکی متوقف میشود.
در طی فاز فولیکولی افزایش سطح استروژن در خون باعث تحریک رشد لایهی داخلی رحم یا همان آندومتر و بافت عضلانی صاف رحم یا همان میومتر میشود و سپس غدد موجود در رحم موجب به وجود آمدن مخاط دهانهی رحم میشوند. این مخاط اسیدی بودن واژن را کاهش میدهد و موجب پذیرش اسپرم بعد از تخمکگذاری و هدایت آن به لولههای فالوپ و رحم برای لانه گزینی میشود.
فاز سوم تخمکگذاری ^
تخمکگذاری بخشی از چرخهی ماهانهی قاعدگی است و زمانی اتفاق میافتد که تخمک از تخمدان آزاد شود.
گیف پایین تخمکهایی هستند که ماهها انتظار میکشند تا آزاد شوند و به رحم برسند! (شوخی)
زمانی که تخمک آزاد میشود ممکن است توسط اسپرم بارور شود. در صورت لقاح و باروری، تخمک ممکن است به رحم رفته و لانه گزینی شود. اما اگر تخمک بارور نشود، متلاشی میشود و دیوارهی رحم که برای بارداری ضخیم شده بود، میشکند و تحت عنوان خون پریود از واژن خارج میشود.
درک چگونگی تخمک گذاری و زمان انجام آن میتواند به شما در بارداری یا جلوگیری از بارداری کمک کند. همچنین میتواند به شما در تشخیص بیماریهای خاص کمک کند.
فاز چهارم لوتئال ^
فاز لوتئال (luteal phase) یا مرحلهی ترشحی که فاز آخر قاعدگی و مرحلهی بین تخمک گذاری و شروع پریود است.
در این مدت بدن شروع به تولید پروژسترون میکند که باعث ضخیم شدن دیوارهی رحم میشود. در صورتی که بارداری رخ ندهد سطح پروژسترون افت میکند.
اگر پروژسترون در این فاز کم باشد (که معمولاً به دلیل ترشح بیش از حد استروژن این اتفاق میافتد) ممکن است دچار علائم سندروم پیش از قاعدگی یا همان (PMS) شود که با درد قبل از پریود، خونریزی یا لکه بینی، نفخ، سردرد، گرفتگی رحم، ایجاد آکنه و مشکلات پوستی، اضطراب و بدخوابی همراه است.
درواقع بعد از فاز تخمک گذاری (Ovulation)، هورمون لوتروپین یا همان LH (که از قسمت قدامی هیپوفیز ترشح میشود) باعث میشود تا سلولهای فولیکولی که حالا پاره شدهاند، رشد کنند و تشکیل یک تودهای به نام جسم زرد را بدهند.
حقیقت ۳: جسم زرد چیست و چه کاری انجام میدهد؟ ^
جسم زرد یک غدهی درون ریز بزرگ است که بافت اندومتر رحم را با ترشح مقادیر زیادتر پروژسترون و مقادیر کمتر استروژن حفظ میکند.
استروژن و پروژسترون هر دو باعث ایجاد یک مکانیسم خود تنظیمی منفی میشوند که ترشح FSH و LH را مهار میکنند تا در صورتی که لقاح رخ بدهد تخمک بارور شده بتواند وارد رحم شود و در بافت اندومتر لانه گزینی کند.
پس از لانه گزینی، سلولهایی که بعداً تبدیل به جفت میشوند شروع به ترشح هورمون بارداری یا HCG میکنند. ترشح این هورمون و تحریک جسم زرد و ادامهی ترشح هورمون پروژسترون در واقع چرخهی قاعدگی را بر هم میزند.
به همین دلیل از سلول HCG به عنوان یک تست تشخیصی برای باردار بودن زنان استفاده میشود.
اگر لقاح صورت نگیرد تکلیف جسم زرد چه میشود؟ ^
در انتهای این چرخه اگر لقاح صورت نگیرد، به دلیل اینکه هورمون LH کاهش مییابد جسم زرد رنگ نیز تحلیل رفته و تبدیل به جسم سفید میشود. با دفع شدن جسم سفید و تخمک، ترشح استروژن و پروژسترون به شدت کاهش مییابد و چرخهی قاعدگی بعدی شروع میشود.
در عکس بالا که از چهار بخش چرخهی هورمون هیپوفیز (۱) ، چرخهی تخمکگذاری (۲) ، چرخهی هورمون جنسی (۳) و چرخهی قاعدگی (۴) تشکیل شده است، در روزهای ۱ تا ۷ چرخه، قاعدگی رخ میدهد که در همان زمان در چرخهی هورمون جنسی میزان استروژن و پروژسترون به نسبت در حال افزایش هستند.
زمانی که به فاز تخمکگذاری نزدیک میشویم، استروژن و پروژسترون نیز در حال افزایش هستند و در چرخهی تخمکگذاری، تخمک در حال آزاد شدن است. پوشش داخلی دیوارهی رحم نیز در حال ساختهشدن است که درنهایت در فاز لوتئال اگر لقاح رخ ندهد دیواره مجدد فرو میریزد و خونریزی قاعدگی اتفاق میافتد.
چهار مرحلهی بالا اصلیترین مراحل سیکل ماهانهی یک زن هستند که بدن زن را برای بارداری طی یک دوره آماده میکنند.
اما این تمام ماجرا نیست و در هر کدام از مراحل اتفاقات پیچیدهتری در بدن یک زن رخ میدهد. تخمک گذاری یکی از آن مراحل است که اگر اطلاعات کافی در مورد چگونگی و جزئیاتش نداشته باشید ممکن است در بارداری یا تخمین زدن پریودهای بعدیتان دچار مشکل شوید.
ویدیو زیر به زبان سادهتر فرایند یک دوره پریود را توضیح میدهد. پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامهی مقاله حتما این ویدیو را تماشا کنید.
برگردیم به ادامهی مطالب و ببینیم تخمکگذاری چه تأثیری روی بدن و چه نقشی در باروری یا پریود یک زن دارد.
حقیقت ۴: تخمکگذاری، مهمترین فرایند هر چرخه را بهتر بشناسیم. ^
تخمکگذاری که بخشی از فرایند قاعدگی هست، به زمانی گفته میشود که تخمک از تخمدان آزاد شود.
تخمکی که آزاد میشود، ممکن است توسط اسپرم بارور شود. در صورت لقاح، تخمک به رحم رفته و لانه گزینی اتفاق میافتد تا به بارداری منجر شود.
اگر تخمکی که وارد رحم شده است بارور نشود، متلاشی میشود و دیوارهی رحم در طول قاعدگی میریزد که در واقع همان پریود اتفاق میافتد.
تخمکگذاری از چه روزی شروع میشود؟ ^
تخمکگذاری در روز 10-14 ام چرخهی قاعدگی اتفاق میافتد که هورمون استروژن در بیشترین میزان قرار دارد. (عکس بالا چرخهی آندومتر)
با این حال به دلیل متفاوت بودن طول دورهها در افراد مختلف، زمان دقیق تخمکگذاری نیز میتواند متفاوت باشد.اما به طور کلی، تخمکگذاری در چهار روز قبل یا چهار روز پس از نقطهی میانی چرخهی شما اتفاق میافتد.
فرآیند تخمکگذاری با ترشح هورمون محرک فولیکول (FSH) در بدن شروع میشود که این ترشح معمولاً بین روزهای 6 تا 14 چرخه قاعدگی انجام میشود. این هورمون به تخمک در داخل تخمدان شما کمک میکند تا به بلوغ برسد و بعداً آزاد شود.
هنگامی که تخمک بالغ میشود، بدن شما موجی از هورمون لوتئینیزه کننده (LH) ترشح میکند که باعث آزاد شدن تخمک میشود. تخمکگذاری ممکن است در 28 تا 36 ساعت بعد از افزایش LH اتفاق بیفتد.
علائم تخمکگذاری چیست؟ ^
تخمکگذاری میتواند باعث افزایش ترشحات واژن شود. این ترشح اغلب شفاف و کشدار است حتی ممکن است شبیه سفیده تخممرغ خام باشد. پس از تخمکگذاری، ترشحات ممکن است از نظر حجم کاهش یافته و غلیظتر یا کدرتر به نظر برسند.
تخمکگذاری همچنین ممکن است باعث خونریزی خفیف یا لکه بینی، حساسیت سینه، افزایش میل جنسی، درد تخمدان که با احساس ناراحتی یا درد در یک طرف شکم مشخص میشود که به آن میتل اشمرز نیز میگویند همراه باشد.
همهی افراد این علائم را با تخمکگذاری تجربه نمیکنند، بنابراین این علائم در ردیابی باروری شما علائم ثانویه محسوب میشوند.
تخمکگذاری در کجای چرخه قاعدگی قرار میگیرد؟ ^
چرخه قاعدگی از روزی که جریان قاعدگی شروع میشود تنظیم مجدد میشود. این شروع فاز فولیکولی است، جایی که تخمک بالغ میشود و بعداً در طی تخمکگذاری، حدود روز 14 آزاد میشود. به زبان سادهتر: تخمکگذاری به طور کلی در اواسط چرخه قاعدگی اتفاق میافتد.
بعد از تخمکگذاری فاز لوتئال میآید. اگر بارداری در این مرحله اتفاق بیفتد، هورمونها از ریزش پوشش داخلی با دوره قاعدگی جلوگیری میکنند. در غیر این صورت، یک جریان در حدود روز 28 چرخه شروع میشود و چرخه بعدی اتفاق میافتد.
اگر تخمک بارور شود چه اتفاقی میافتد؟ ^
اگر تخمک بارور شود، فرآیند تقسیم به دو سلول، سپس به چهار سلول و به همین ترتیب آغاز میشود تا به یک بلاستوسیست 100 سلولی تبدیل شود. بلاستوسیست باید با موفقیت در رحم کاشته شود تا بارداری اتفاق بیفتد.
پس از اتصال، هورمونهای استروژن و پروژسترون به ضخیم شدن پوشش رحم کمک میکنند. این هورمونها همچنین سیگنالهایی را به مغز میفرستند که پوشش خود را از بین نبرد تا جنین بتواند به رشد خود در رحم ادامه دهد.
چطور میتوان تخمکگذاری را پیگیری کرد؟ ^
درحالی که دقیقترین راه برای تائید تخمکگذاری سونوگرافی در مطب پزشک یا آزمایش خون هورمونی است، راههای هم برای ردیابی تخمکگذاری در خانه وجود دارد که در ادامه دو مورد از آنها که کاربردیتر هستند معرفی خواهیم کرد.
1. نمودار دمای پایه بدن (BBT) که شامل اندازهگیری دمای بدن شما با یک دماسنج پایه هر روز صبح در طول چرخه برای ثبت تغییرات آن است. تخمکگذاری بعد از اینکه درجه حرارت شما به مدت سه روز از سطح پایه بالا ماند، تائید میشود.
2. کیتهای پیشبینی تخمکگذاری (OPK) که اینها معمولاً بدون نسخه (OTC) در داروخانهها در دسترس هستند. آنها وجود LH را در ادرار شما تشخیص میدهند. تخمکگذاری ممکن است در چند روز آینده پس از اینکه خط نتیجه تیره یا تیرهتر از کنترل باشد، اتفاق بیفتد.
حقیقت ۵: پنجرهی باروری چیست؟ ^
به دورهی زمانیای که یک رابطهی جنسی ممکن است منجر به بارداری شود پنجرهی بارور میگویند.
برای درک بهتر نیاز است بدانید تخمکگذاری یک دورهی یک روزه است و زمانی که تخمدان یک تخمک بالغ آزاد کند، تخمک بین 12 تا 24 ساعت زنده خواهد ماند.
این در حالی است که اسپرم میتواند تا 5 روز داخل رحم زنده بماند. بنابراین حتی اگر چند روز پیش از تخمکگذاری نیز رابطهی جنسی اتفاق بیافتد، احتمال بارداری وجود دارد.
به طور مثال، اگر 15 ماه تخمکگذاری رخ دهد و شما دهم همان ماه رابطه جنسی داشته باشید، از آنجا که تخمک 12 الی 24 ساعت برای لقاح در دسترس است تا روز 16 ماه احتمال بارداری وجود دارد. اما از آنجا که اسپرم تا 5 روز میتواند زنده بماند، پنجرهی باروری شما از پنج روز پیش آغاز شده و احتمال بارداری وجود دارد.
حقیقت ۶: نشانههای انواع قاعدگی و خونریزی پریود را بدانیم ^
قاعدگی در هر خانم و در هر سیکل ممکن است متفاوت باشد و هر نوع از آن، از جمله رنگ خون پریود یا شدت آن، زمان شروع پریود و روزهای هر دوره، نشان دهنده سلامتی یا عدم سلامتی بدن در زمان سیکلهای قاعدگی است.به عنوان مطالعه بیشتر میتوانید مقاله ما در مورد بهترین شورت زنانه از نظر پزشکی برای دوران قاعدگی را مطالعه نمایید.
رنگ خون پریود ^
خون قاعدگی یا همان خون حاصل از پریود مخلوطی از خون و بافت پوشش داخل رحم و مخاط دهانهی رحم است که تحت عنوان خون به رنگهای مختلف در زنان مختلف از واژن خارج میشود.
باید بگوییم که در بسیاری از مواقع رنگ خون پریود شما نشاندهندهی شرایط و سلامت قاعدگی شماست. پس اگر تا به حال به رنگ خون قاعدگی خود دقت نکرده بودید حالا پیشنهاد ما به شما این است که این بخش از مقاله را تا انتها مطالعه کنید و روی قاعدگی خود تمرکز بیشتری داشته باشید.
چرا خون پریود لخته است؟ ^
خون حاصل از ریختن دیوارههای رحم که در اثر شکست در بارداری اتفاق میافتد با خونی که هنگام بریدن انگشت خودتان میبینید متفاوت است.
وقتی انگشت خودتان را میبرید خونریزی در بدن شما تا زمانی ادامه دارد که فاکتورهای انعقادی خون به کمک شما بیایند و خونریزی را با لخته کردن خون در محل بریدگی یا جراحت متوقف کنند. این اتفاق معمولاً به سرعت رخ میدهد و چند دقیقه بعد از خونریزی، شدت آن کمتر و در نهایت متوقف میشود.
اما در فرایند قاعدگی چه رخ میدهد؟ خونی که در قاعدگی از واژن خارج میشود حاصل رگههای خونی کوچکی هستند که هنگام جدا شدن پوشش داخلی رحم و پاره شدن آن جاری میشود. این خون همراه بافتهایی از دیواره رحم که فروریختهاند و در واقع همراه با مخاطی که به طور طبیعی در دهانه رحم وجود دارد ترکیب شده و مشابه لختههای خونی خارج میشود.
اما در اینجا خونریزی به تنهایی با کمک فاکتورهای انعقادی خون متوقف نمیشود. بلکه در طی تغییرات هورمونی که در آن بازسازی مجدد دیوارهی رحم اتفاق میافتد خونریزی متوقف میشود. درواقع این خون که به لختههای خون شبیه هستند نشان دهنده سلامت بدن و وجود چرخههای صحیح در بدن زن است.
نوع خون قاعدگی نشان دهنده چیست؟ ^
خون قاعدگی ممکن است رقیق و شل یا غلیظ و چسبنده باشد که این موارد به عواملی مثل نزدیک شدن به یائسگی، ورزش یا استرس بیش از حد و یا کاهش تجمع بافت آندومتر که در نتیجهی نزدیک شدن به پایان سیکل قاعدگی است باشد.
رنگ ترشحات رقیق و آبکی معمولا مایل به صورتی و روشنتر از انواع دیگر خونهاست.
رنگ ترشحات غلیظ و چسبناک مایل به قهوهای تیره میباشد.
حالا بعد از تمام این مقدمه چینیها بهتر است ظاهر انواع خونریزی را باهم بررسی کنیم.
انواع رنگ خون قاعدگی و دلایل هر رنگ ^
با توجه به اتفاقاتی که داخل بدن هر زن میافتد، رنگ خون پریود نیز میتواند روز به روز یک چرخه یا از یک سیکل به سیکل قاعدگی بعدی متفاوت باشد.
خون قرمز روشن: هر چه خون قرمز روشنتر باشد نشاندهندهی جدیدتر بودن خون است. این به این معنی است که خون با سرعت بیشتری از دهانه رحم عبور میکند و وارد واژن میشود. معمولا در ابتدای پریود خون قرمز روشن مشاهده میشود. یکی دیگر از عوامل خونریزی به رنگ قرمز روشن گرفتگی عضلانی است.
زمانی که رحم منقبض میشود گرفتگی عضلانی رخ میدهد که منجربه جریان خون شدیدتر میشود و این جریان شدیدتر باعث سریعتر خارج شدن خون از رحم میشود که در نتیجه خون زودتر به واژن میرسد و هنوز رنگ روشنتری دارد.
خون قرمز تیره: هر چه خون حاصل از پریود تیرهتر باشد نشاندهنده بیشتر ماندن خون در رحم است. از قرمز تیره تا قهوهای یا حتی مایل به سیاه میتواند بیانگر خون قدیمیتر باشد.
حالا خون قدیمیتر یعنی چه؟ در طول چرخه معمولاً خون تیرهتر میشود و این به دلایل آن است که با ریختن قسمتهای عمیقتر و بالاتر دیوارهی رحم و زیاد شدن سرعت ریختن دیواره، تجمع خون در رحم بیشتر میشود و خونریزی کندتر اتفاق میافتد.
در نتیجه خونهای قدیمیتر به مرور زمان تیرهتر خواهند شد. بهتر است اینجا این نکته را یادآور شویم که، به طور معمول خون حاصل از پریود یک الی سه درجه تیرهتر از خون طبیعی بدن شماست.
خون صورتی: معمولا در ابتدای خونریزی قاعدگی به دلیل سرعت جریان خونریزی و رقیق شدن خون توسط مخاط، خون پریودی صورتی است.
خونریزی با لختههای ضخیم: جریان قاعدگی هر زن نشاندهنده مقدار آندومتر یا پوشش رحم که با خون مخلوط شده هستند. به طور طبیعی خون قاعدگی مانند خون عادی که از قسمتهای مختلف بدن خارج میشود رقیق نیست و این به دلایل وجود همان بافت و مخاط است.
اما اگر توده یا لختههای بزرگ در خون پریود وجود داشته باشد در شرایطی ممکن است نشانه فیبروم باشد.
رنگ خون اولین پریود
رنگ خون در دوره های ابتدایی پریود تقریبا متغیر است و میتواند از شخص به شخص متفاوت باشد. در زمان شروع پریود، خون مخلوط با بافت رحمی و سایر اجزای مختلف به صورت خروجی از بدن تخلیه میشود.
رنگ خون معمولاً از قرمز تا قهوهای تیره متغیر است. در ابتدا، ممکن است خون رنگ قرمز تا صورتی داشته باشد و سپس به تدریج تیرهتر شود.
فیبروم رحم چیست؟ ^
فیبرومهای رحم یک نوع از تومورهای خوشخیم هستند که در رحم رشد میکنند و اگر در مورد فراوانی این تومورها کنجکاو شدید بهتر است بدانید حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد از زنان دارای این فیبرومها هستند.
نگران نباشید! این تومورها با سرطان ارتباطی ندارند و موجب افزایش درصد ابتلا به سرطان رحم هم نمیشوند. اما میتوانند باعث ناراحتی و درد یا خونریزی شدید شوند.
فیبرومها معمولا در سنین باروری و در لایههای عضلانی رحم رشد میکنند. دلیل رشد این تومورها تولید بیش از حد استروژن است اما علت قطعی ایجاد فیبرومهای رحمی مشخص نیست.
لختههای خون بزرگ و غیرعادی میتوانند نشانه سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم نیز باشند. اگر خونریزی غیرعادی تجربه کردید بهتر است با پزشک مشورت کنید.
در جدول زیر میتوانید انواع رنگ خونریزی و علل آن را مشاهده کنید. در صورت مشاهدهی موارد غیرعادی با پزشک مشورت کنید.
سیاه | قهوهای | قرمز تیره | قرمز روشن | صورتی | نارنجی | خاکستری | |
جریان خونریزی تند | |||||||
لکه بینی کاشت | |||||||
عفونت | |||||||
لوچیا | |||||||
کمبود استروژن | |||||||
لکهبینی تخمک گذاری در اواسط سیکل | |||||||
سقط جنین از دست رفته | |||||||
سقط جنین | |||||||
دوره عادی | |||||||
خون قدیمی | |||||||
پولیپ یا فیبروم | |||||||
لکهبینی بارداری | |||||||
جریان خونریزی آهسته |
لوچیا چیست؟ ^
میتوان گفت لوچیا یک واکنش طبیعی از بدن زن برای خارج شدن خون باقیمانده در رحم بعد از زایمان است. خونریزی که زنان در چهار تا شش هفته اول بعد از زایمان تجربه میکنند لوچیا نامیده میشود.
لوچیا در ابتدا سنگین شروع میشود و ممکن است به رنگ سیاه یا قهوهای تیره باشد. اما بعد از روز چهارم به بعد ممکن است به رنگ روشنتر مانند صورتی خارج شود.
سقط جنین از دست رفته یعنی چه؟ ^
نوعی حاملگیست که اگر جنین در رحم شکل نگیرد یا مرده باشد اما جفت و بافت جنین بدون علائمی که نشاندهنده سقط باشد همچنان در رحم باشند رخ میدهد.
به این نوع حاملگی که رشد جنین متوقف شده و حداقل تا ۴ هفته از رحم خارج نمیشود و حتی علائمی که نشان دهنده سقط یا توقف رشد جنین باشد نیز تا مدتی قابل مشاهد نیست، در اصطلاح سقط جنین از دست رفته یا سقط فراموش شده گفته میشود.
در این نوع حاملگی ممکن است خونریزی شدید رخ ندهد اما در بعضی خانمها هم لکهبینی یا خونریزی خفیف اتفاق میافتد.
حقیقت ۷: زمان پریود و چرخههای نامنظم ^
چرخهی قاعدگی که با اولین روز خونریزی شروع میشود از زمان بلوغ تا زمان یائسگی به طور معمول بین 25 تا 36 روز متغیر است.
شاید جالب باشد که بدانید فقط 10-15 درصد از خانمها سیکلهایی دارند که دقیقاً 28 روز هستند. همینطور در حدود 20 درصد از زنان چرخهها نامنظم است. یعنی بلندتر یا کوتاهتر از محدودهی معمولی هستند.
معمولاً سیکلها دچار تغییرات میشوند و فواصل بین دورهها در سالهای اول پریود و سالهای قبل از یائسگی طولانیتر هستند.
اولین و آخرین پریود بانوان در چه سنی است؟ ^
دخترها معمولاً بین 9 تا 16 سالگی اولین عادت ماهانه خود را تجربه میکنند و آخرین پریود در خانمها بین 45 تا 55 سالگی رخ میدهد که آن را همان یائسگی مینامیم.
عموماً پریودها بین 4 تا 7 روز به طول میانجامد اما برخی از خانمها پریودهای طولانیتر و شدیدتر دارند و برخی پریودهای کم و کوتاهتر، همچنین برخی پریودهای دردناکی را تجربه میکنند و برخی دیگر هیچ دردی ندارند.
پریود نامنظم را چطور تشخیص دهیم؟ ^
اگر طول چرخهی قاعدگی (فاصلهی بین شروع دورهها) مدام در حال تغییر باشد یعنی پریودها نامنظم هستند.
خیلی چیزها میتوانند باعث پریودهای نامنظم شوند. تغییرات در سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدن میتواند الگوی طبیعی پریود زنان را مختل کند. به همین دلیل است که دختران جوانی که در سن بلوغ هستند و زنانی که به یائسگی نزدیک میشوند معمولاً دورههای قاعدگی نامنظم دارند.
معمولاً در زمان بلوغ پریودها نامنظمترند اما بعد از گذشت مدتی، بیشتر زنان پریود منظم را تجربه میکنند.
علت پریودهای نامنظم ^
علت احتمالی زیادی برای پریود نامنظم وجود دارد. تغییرات در سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدن میتواند الگوی طبیعی پریود شما را مختل کند. به همین دلیل است که دختران جوانی که در سن بلوغ هستند و زنانی که به یائسگی نزدیک میشوند معمولاً دورههای قاعدگی نامنظم دارند.
از شایعترین دلایل پریود نامنظم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بلوغ: ممکن است قاعدگی در یک تا دو سال اول نامنظم باشد.
- شروع یائسگی: همان طور که گفتیم معمولاً بین سنین 45 الی 55 که یائسگی در حال وقوع است پریودها نامنظم میشوند.
- بارداری: برای تشخیص این مورد از تست بارداری یا آزمایش کمک بگیرید.
- استفاده از برخی از انواع پیشگیری از بارداری هورمونی مانند قرصهای ضدبارداری یا سیستم داخل رحمی (IUS) نیز ممکن است باعث نامنظم شدن دورهها شود.
کاهش یا افزایش وزن شدید، ورزش بیش از حد یا استرس، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا مشکل تیروئید نیز در بعضی موارد از عوامل پریود نامنظم به شمار میآیند.
همچنین یک علت کمتر شایع، اسکار شدید (چسبندگی) پوشش داخلی رحم است، وضعیتی که پزشکان آن را سندرم آشرمن مینامند.
حقیقت ۸: مراقبت و بهداشت دوران پریود را جدی بگیریم ^
در زمان خونریزی رعایت بهداشت و نظافت شخصی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا عدم رعایت بهداشت میتواند منجر به بروز بیماریهای جسمی و عفونت و یا حتی مشکلات روحی و افسردگی در برخی بانوان شود. بنابراین در دوران قاعدگی تا حد امکان علاوه بر استفاده از محصولات بهداشتی که خون و ترشحات آزاد شده در زمان پریود را جمعآوری میکنند، از محصولات آرایشی، عطرها و لباس زیر تمیز و خوشبو استفاده کنید، ورزش و تحرک را هم در این دوره به هیچ عنوان فراموش نکنید.
همچنین در این دوران به لباس زیر خود توجه داشته باشید و آن را به صورت مرتب تعویض کنید.
میتوانید انواع شورت زنانه و انواع ست لباس زیر زنانه را روی وبسایت گروچا مشاهده و خریداری کنید.
- سعی کنید لباس زیر نخی بپوشید زیرا منافذ لباس زیر نخی به عبور راحت جریان هوا کمک کرده و باعث تعدیل دمای اطراف واژن میشود در حالی که لباس زیر نایلونی باعث گرما و تعریق میشود.
- اگر لباس زیرتان مرطوب یا خیس شد حتماً آن را تعویض کنید و مقابل آفتاب یا با دمای بالا خشک کنید.
- بهجز لباسزیر، در دوران قاعدگی محصولات بهداشتی که برای دفع خونریزی از آنها استفاده میکنید نیز از اهمیت بالایی برخوردارند.
- برای پیدا کردن محصول دقیق و مناسب با شدت خونریزی و فعالیت روزانهی خود میتوانید با روش آزمون و خطا بهترین تصمیم را بگیرید.
انواع محصولات بهداشتی برای خونریزی:
- نوار بهداشتی
- تامپون
- کاپ قاعدگی
نوار بهداشتی ^
نوار بهداشتی نوعی پد است که داخل لباس زیر قرار داده میشود و دارای یک قسمت چسبنده در پشت برای نصب روی لباس زیر است. بعضی از نوار بهداشتیها بالدار میباشند و دو طرف نوار بهداشتی دو چسب یا همان بال وجود دارد که به لبههای لباس زیر چسبانده میشود تا نوار محکم در جایش ثابت بماند.
در حالت کلی پدها در دو نوع روزانه و قاعدگی در بازار موجود هستند که شامل پد بهداشتی روزانه مخصوص ترشحات کم و نوار بهداشتی که مخصوص دوران قاعدگی است میشوند.
از پدهای روزانه در زمان مسافرت و مهمانی برای تمیز ماندن لباس زیر هم استفاده میکنند.
انواع جنس نوار بهداشتی ^
نوارهای مخصوص قاعدگی یا همان نوار بهداشتی با جذب بالاتر برای دوران پریودی قابل استفاده هستند که انواع مختلفی را دارا هستند و از نظر جنس به دو دستهی مشبک و پنبهای تقسیم میشوند.
بر روی نوار بهداشتی مشبک لایهای با منافذ قیفی شکل وجود دارد که خون را از خود عبور میدهد و به همین علت روی سطح نوار بهداشتی صاف و تمیز باقی میماند.
نوار بهداشتیهای پنبهای فاقد لایهی پلاستیکی قیفی شکل هستند و به همین علت امکان پس دادن خون قاعدگی در صورت فعالیت زیاد وجود دارد.
در واقع این دسته از نوار بهداشتیها مشابه پوشک نوزادان و فاقد لایهی مشبک میباشند که به همین علت در صورت خونریزی شدید فواصل تعویض نوار بهداشتی کمتر خواهد شد. اما این نوع از نوار بهداشتی برای افرادی که پوست حساسی دارند مناسبتر است و احتمال به وجود آمدن عفونت و خارش در نوار بهداشتی مشبک بیشتر میباشد.
سایز نوار بهداشتی ^
نوار بهداشتیها بسته به میزان خونریزی، انواع و سایز مختلفی دارند که امروزه در سایزهای کوچک، بزرگ و متوسط و مدلهای روزانه، شبانه و مسافرتی در دسترس همگان قرار گرفتهاند .
شما میتوانید از نوع نازک آن در روزهای قبل از شروع پریود یا زمان لکه بینی و روزهای آخر پریود که خونریزی کمتر است استفاده کنید. بسته به شدت خونریزی، حداقل هر 4 تا 6 ساعت در روز نوار بهداشتی خود را تعویض نمایید.
میتوانید انواع نوار بهداشتی را روی وبسایت گروچا مشاهده و خریداری کنید.
تامپون چیست؟ ^
تامپونها لولههای کوچکی از پشم پنبه هستند که وارد واژن میشوند و در اندازههای مختلف که بستگی به شدت خونریزی شما دارد، قابل تهیه هستند. وظیفهی تامپون جمعآوری خون قاعدگی در روزهای پریود است.
تامپون بعد از وارد شدن داخل بدن، خون را قبل از اینکه از واژن خارج شود جمعآوری میکند و نکته مهم در مورد تامپون این است که نباید داخل بدن احساس شود یا باعث درد و آزار شود.
انواع تامپون ^
تامپونهایی که با اپلیکاتور عرضه میشوند و تامپونهایی که بدون اپلیکاتور هستند و با انگشتان خود وارد میکنید.
در هر دو نوع از تامپونها یک رشته نخ در انتهای تامپون وجود دارد که آن را هنگام برداشتن تامپون نیاز دارید.
نحوهی استفاده از تامپون ^
تامپونها دارای دستورالعملهایی هستند که نحوهی استفاده از آنها را توضیح میدهد. اگر تامپون به درستی وارد شود نباید آن را درون خود احساس کنید.
برای وارد کردن تامپون ابتدا دستها را بشویید، میتوانید در حالت ایستاده کمی خم شوید و پاهایتان را از هم باز کنید، لبههای واژن را با یک دست باز کنید و با دست دیگر تامپون را به آرامی وارد کنید. تامپون را با انگشت وسط یا اپلیکاتور موجود در بسته به سمت داخل هل دهید.
اگر تامپون را به درستی وارد کنید اصلاً آن را احساس نخواهید کرد. در صورتی که تامپون را احساس میکنید یا حس میکنید ممکن است از واژن خارج شود، آن را خارج و با یک تامپون جدید امتحان کنید.
روش دیگر برای وارد کردن تامپون این است که روی توالت بنشینید و زانوها را از هم فاصله بدهید. همان اعمال را برای وارد کردن انجام دهید و مطمئن شوید تامپون به درستی وارد شده.
در انتهای تامپون یک نخ وجود دارد که باید از واژن بیرون بیاید و در نهایت برای خارج کردن تامپون از آن استفاده شود. (مرحلهی ۶ تصویر زیر خارج کردن تامپون با استفاده از نخ)
به هیچ عنوان از اینکه تامپون درون واژن گیر کند یا گم شود نترسید زیرا واژن تامپون را محکم نگه میدارد و با جذب خون ابعاد تامپون گسترش پیدا میکند تا زمانی که دیگر گنجایش خون و ترشحات را نداشته باشد. در آن صورت شما نیاز به تعویض تامپون دارید.
چه زمانی تامپون خود را عوض کنم؟ ^
برای جلوگیری از نشت و احتمال ابتلا به سندرم شوک سمی (TSS) – یک عفونت باکتریایی بالقوه کشنده، تامپون خود را هر چهار تا شش ساعت عوض کنید. بهتر است قبل از اینکه نخ انتهایی تامپون به خون آغشته شود آن را تعویض کنید.
چطور تامپون را خارج کنیم؟ ^
برای برداشتن تامپون روی توالت بنشینید و با دقت نخ را بین دو انگشت بگیرید. به آرامی و با همان زاویه که تامپون را وارد کردید، خارج کنید و دور بیاندازید.
از تامپونها برای شنا و فعالیت روزمره نیز میتوانید استفاده کنید و به دلیل استفادهی راحتتر و کم حجم بودن تامپون از آنها در هنگام مهمانی نیز بسیار استفاده میشود.
کاپ قاعدگی چیست؟ ^
کاپ قاعدگی یا فنجان قاعدگی ساخته شده از سیلیکون طبی، پلاستیک یا لاستیک که کاملاً انعطافپذیر و مانند قیف است، وظیفهی جمع کردن خون قاعدگی را دارد. این کاپ جایگزین نوار بهداشتی و تامپون هاست و داخل واژن قرار میگیرد.
چرا کاپ قاعدگی؟ ^
کاپها امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و هر خانمی که مدتی از کاپ استفاده کردهاست ادعا میکند دیگر نمیتواند از نوار بهداشتی استفاده کند.
شما هم دوست دارید دلایل محبوبیت کاپ را بدانید؟
قابلیت شستشو و استفاده مجدد
فنجانهای قاعدگی به جای جذب خون، خون را جمعآوری میکنند و برخلاف نوار بهداشتی و تامپونها که پس از استفاده دور ریخته میشوند، این محصولات قابلیت شستشو و استفادهی مجدد را دارند و به همین دلیل بسیار مورد استقبال فعالان محیط زیست قرار گرفتهاند.
هزینه کمتر
شما میتوانید از یک کاپ ۲ تا ۱۰ سال استفاده کنید. بنابراین هزینهی خرید بستههای نوار بهداشتی یا تامپون و مراجعه به فروشگاه با استفاده از کاپ به حداقل میرسد.
هزینهی استفاده از این کاپها بسیار مقرون به صرفهتر از هزینهی خرید چندین بسته نوار بهداشتی یا تامپون است.
استفاده طولانی
کاپهای قاعدگی بر خلاف نوار بهداشتی و تامپونها که نیاز به تعویض سریع دارند، میتوانند مدت طولانیتری مورد استفاده قرار گیرند و ظرفیت بیشتری نیز دارند به همین علت بهترین انتخاب برای استفاده در شب و یا هنگام مسافرت میباشند.
رفع شدن بوی ناخوشایند واژن در زمان خونریزی
همچنین این کاپها به دلیل اینکه خون را داخل واژن جمع میکنند و خون مانند زمانی که از نوار بهداشتی یا تامپون استفاده میشود، در معرض هوا قرار نمیگیرد، بنابراین اکسید نمیشود و بوی بد حاصل از خونریزی قاعدگی را در هنگام استفاده از کاپ احساس نمیکنید.
به حداقل رسیدن احتمال ابتلا به عفونت و خارش
نوار بهداشتی و تامپون به دلیل داشتن بافت پنبهای علاوه بر جمع کردن خون قاعدگی، ترشحات مفید و رطوبت طبیعی واژن را هم جذب میکنند. به همین دلیل امکان ابتلا به قارچ و عفونت و یا خارش در زمان مصرف از این محصولات افزایش مییابد.
اما کاپها علاوه بر اینکه خون را جمع آوری میکنند، باعث خشک شدن محیط واژن و خارش نمیشوند و کاملا متناسب با آناتومی بدن بانوان ساخته شدهاند.
ظرفیت کاپ قاعدگی چقدر است؟ ^
از کاپ قاعدگی میتوانید حداکثر تا ۱۲ ساعت استفاده کنید اما این میزان بسته به شدت خونریزی شما ممکن است متفاوت باشد. برای فهمیدن اینکه کاپ قاعدگیتان چه زمانی نیاز به تخلیه و شستشو دارد میتوانید با دست زدن به آن، آن را تست کنید. اما در حالت کلی راهی برای اینکه بدانید کاپ کامل پر شده است وجود ندارد.
شستشو و استریل کردن کاپ قبل از استفاده ^
بهتر است که در ابتدای هر دوره حتما کاپ را ضدعفونی و بعد استفاده کنید.
برای استریل کردن کاپ باید آن را در آب درحال جوش بجوشانید. توجه داشته باشید که کاپ باید در قابلمهی مورد نظر غوطهور باشد. برای اینکه کاپ ذوب نشود توجه کنید که کاپ به انتها یا دیوارههای ظرف نچسبد.
کاپ قاعدگی بلافاصله بعد از جوشاندن و سرد شدن باید استفاده شود.
روش استفاده از کاپ قاعدگی ^
برای قرار دادن کاپ قاعدگی درون واژن، ابتدا باید کاپ را تا کنید و بعد به آرامی در جای مناسب قرار دهید. تا کردن کاپ باعث جایگذاری راحتتر و دقیقتر آن خواهد شد.
در ویدیو زیر چند نمونه از انواع تا کردن کاپ را ببینید.
چطور کاپ را بعد از پر شدن از واژن خارج کنم؟ ^
برای بیرون کشیدن کاپ از داخل واژن، ابتدا کمی اطراف کاپ را با انگشت از دیوارهی واژن جدا کنید تا با عبور هوا، کاپ حالت چسبندگی خود به دیوارهی واژن را از دست بدهد. سپس با چپ و راست کردن کاپ و حرکات دورانی آن را به سمت بیرون بکشید و کاپ را خارج نمایید.
شستشو و استفاده مجدد از کاپ ^
خون جمع شده در کاپ را خالی کنید، و کاپ را با استفاده از آب و ژل بهداشتی بشویید.
حتما توجه کنید که سوراخهای ریز روی کاپ گرفته نباشند. بعد از شستشو میتوانید بلافاصله مجدد کاپ را درون واژن قرار دهید.
بعد از اتمام خونریزی کاپ را به مدت ۳ الی ۵ دقیقه در آب درحال جوش قرار دهید.
ویژگیهای کاپ قاعدگی ^
- ساخته شده از سیلیکون نرم با گرید بالای پزشکی
- بدون ایجاد حساسیت، خارش یا خشکی واژن
- جلوگیری از عرق سوز شدن
- قابلیت استفاده به مدت طولانی
- خواب راحت بدون نشتی خون
- مناسب برای فعالیت روزانه و ورزشی
- بدون نیاز به خارج کردن هنگام ادرار
- عدم ایجاد بوی نامطبوع
- عدم نیاز به تعویض پی در پی
چطور کاپ مناسب خود را پیدا کنیم؟ ^
برای استفاده از کاپ قاعدگی مناسب خودتان بهتر است ابتدا اندازه و سایز مخصوص خودتان را بیابید که به عواملی مثل شدت خونریزی، سن، طول دهانه رحم، داشتن زایمان طبیعی و … وابسته است.
کاپها معمولا در دو سایز ۱ و ۲ در دسترس هستند. کاپ سایز ۱ یا سایز کوچک برای کسانی که خونریزی معمولی دارند مناسب است و گنجایش حدود ۲۰ میلیلیتر خون را دارد.
کاپ سایز ۲ بین ۳۰ تا ۴۰ میلیلیتر گنجایش دارند و مناسب کسانیست که خونریزی خیلی شدید یا سابقه زایمان دارند. راهنمای خرید و سایز دقیق هر کاپ در سایت گروچا برای خرید راحتتر شما قرار داده شدهاست.
شستشوی ناحیه تناسلی در دوران پریود ^
در طول دوران قاعدگی بهتر است به بهداشت ناحیه تناسلی توجه بیشتری داشته باشید و به محض اینکه نوار بهداشتی یا تامپون کثیف شد آن را تعویض کنید.
در صورت عدم تعویض نوار بهداشتی به مدت طولانی، اکسیژن رسانی کم میشود و شرایط محیطی برای رشد و نمو باکتریها در ناحیه تناسلی مهیا میشود که اگر این باکتریها وارد مهبل شوند باعث بروز مشکلات عفونی در شما خواهند شد.
همچنین اگر از تامپون استفاده میکنید بهتر است حداکثر هر 6 ساعت یکبار آن را تعویض کنید. اما کاپهای قاعدگی ۸ الی ۱۲ ساعت قابلیت نگهداری خون را در خود دارند. البته این میزان به شدت خونریزی شما نیز بستگی دارد. اگر از کاپ قاعدگی برای زمان پریودتان استفاده میکنید حتما حداکثر بعد از ۱۲ ساعت آن را تعویض کنید.
ناحیه تناسلی و بیرون واژن خود را حداقل روزی یک الی دو بار بشویید تا بوی نامطبوع حاصل از خونریزی قاعدگی کمتر شود.
شستشوی ناحیه بیرونی واژن باید بهآرامی انجام شود و پس از شستشو به وسیله دستمالکاغذی یا پارچهای کاملاً خشک شود.
توجه داشته باشید که شستشو و خشک کردن ناحیه واژن، باید از سمت جلو به عقب باشد زیرا عکس این حرکت باعث انتقال عفونتها از ناحیه مقعد به سمت واژن میشود.
تا حد امکان، استفاده از صابونها را برای شستشوی ناحیه تناسلی به حداقل برسانید و در صورت نیاز از ژل بهداشتی بانوان که مخصوص شستشو و مناسب با PH واژن میباشد استفاده کنید.
میتوانید انواع ژل شستشوی بانوان را در وبسایت گروچا مشاهده و خریداری کنید.
حقیقت ۹: سندروم پیش از قاعدگی یا PMS کابوس قبل از خونریزی! ^
سندروم پیش از قاعدگی مجموعه علائمی است که بر احساسات، سلامت جسمی و رفتار یک زن در طول روزهای خاصی از قاعدگی تأثیر میگذارد و حدود 90 درصد خانمها یک الی دو هفته قبل از دوران پریود خود و پس از دورهی تخمکگذاری تجربه میکنند.
محققان فکر میکنند که PMS در روزهای پس از تخمکگذاری اتفاق میافتد زیرا اگر باردار نباشید سطوح استروژن و پروژسترون به شدت شروع به کاهش میکند و بعد از اینکه قاعدگی اتفاق میافتد سطح این هورمونها دوباره شروع به افزایش میکند.
این سندروم شامل علائم زیر به صورت جزئی یا کلی در بانوان میباشد:
- نفخ و درد شکمی
- سردرد
- اضطراب
- بدخوابی
- کمردرد یا دردهای عضلانی
- تپش قلب
- ایجاد آکنه و مشکلات پوستی
- گرفتگی و درد در ناحیه رحم
- حساسیت و درد در ناحیه پستان¬ها
- تغییر در میل جنسی
- پرخاشگری و نوسانات خلقی
- زود رنجی
- خستگی و بی حالی
علائم سندروم پیش از قاعدگی، 5 الی 11 روز قبل از پریود آغاز میشوند و در عرض چند روز پس از شروع دوره قاعدگی که سطح هورمون دوباره شروع به افزایش میکند از بین میرود.
برخی محققان نیز بر این باورند که سندروم پیش از قاعدگی به تغییر در سطح هورمونهای جنسی و سروتوئین در ابتدای چرخهی قاعدگی مربوط میشوند.
سطح استروژن و پروژسترون در زمانهای خاصی از ماه افزایش مییابد. افزایش این هورمونها میتواند باعث نوسانات خلقی، اضطراب و تحریک پذیری شود و همچنین سطح سروتوئین نیز میتواند بر خلق و خوی تأثیر بگذارد.
به طور کلی علائم PMS در زنان متفاوت است.
برخی زنان بدون هیچ علائمی یا با علائم خفیف و جزئی پریود میشوند. این در حالی است که برای برخی از زنان علائم PMS میتواند آنقدر شدید باشد که انجام فعالیتهای روزمره مانند رفتن به محل کار یا مدرسه را سخت کند.
آیا علائم PMS با سن تغییر میکند؟ ^
بله، علائم سندروم پیش از قاعدگی ممکن است با رسیدن به اواخر دههی 30 یا 40 و نزدیک شدن به یائسگی بدتر و شدیدتر شود.
این اتفاق به ویژه در زنانی که خلق و خوی آنها به تغییر سطح هورمون در طول چرخهی قاعدگی حساس است بیشتر رخ میدهد.
آیا PMS بر سایر مشکلات سلامتی تأثیر میگذارد؟ ^
در حدود نیمی از زنان مشکلات دیگری مثل اختلالات عصبی، اضطراب، افسردگی یا خستگی مزمن در دورهی سندرم پیش از قاعدگی بدتر میشود.
علائم افسردگی و اضطراب شبیه PMS هستند و ممکن است در صورت دارا بودن زمینهی این مشکلات، علائم آنها قبل از قاعدگی بدتر شوند.
در واقع PMS میتواند روی بیماریهای مشابه خود تأثیر مستقیم بگذارد و علاوه بر این ممکن است برخی دیگر از مشکلات جسمانی مانند آسم، آلرژی یا میگرن را نیز بدتر کند.
برای کاهش علائم PMS چه کارهایی انجام دهیم؟ ^
این نکات به شما کمک میکند تا بهطور کلی سالمتر باشید و ممکن است برخی از علائم PMS را کمتر کند:
- ورزش: فعالیت بدنی هوازی مرتب در طول ماه داشته باشید. ورزش علاوه بر شادابی و سلامت جسمانی میتواند به علائمی مانند افسردگی، مشکل در تمرکز و خستگی کمک کند.
- تغذیه: سعی کنید تا حد ممکن از تغذیه سالم استفاده کنید. پرهیز از غذاها و نوشیدنیهای حاوی شکر، کافئین و نمک در دو هفتهی قبل از پریود میتواند PMS راحتتری را برایتان رقم بزند.
- خواب شبانه: خواب کافی را فراموش نکنید. درست خوابیدن میتواند بسیاری از دردها و بیماریها را کنترل کند، بنابراین برای PMS راحت، هر شب 8 ساعت بخوابید و تا حد امکان ساعت خوابتان را در اوایل ساعات شب تنظیم کنید. کمبود خواب با افسردگی و اضطراب مرتبط است و میتواند علائم PMS مانند بدخلقی را افزایش دهد.
- کنترل استرس: راههای سالم برای مقابله با استرستان پیدا کنید. با دوستانتان معاشرت کنید یا کتابهای جدید بخوانید. یوگا و مدیتیشن نیز روشهای مؤثری برای کنترل استرس میباشند.
برای کاهش و رفع درد دوران قاعدگی چه کارهایی انجام دهیم؟ ^
- ماساژ شکم و پهلوها
- استفاده از حوله گرم
- پیاده روی
- دوش آب گرم
- مصرف دمنوش مثل بابونه و چای سبز
- ورزش و تمرینات هوازی
همچنین در تصویر زیر چند نمونه از حرکات ورزشی برای کمتر شدن درد و علائم پریود را مشاهده میکنید.
حقیقت ۱۰: در نهایت همه یائسه میشوند ^
یائسگی چیست؟ ^
قبل از هر توضیح علمی در مورد یائسگی و علائم آن، باید بگویم یائسگی یک اختلال یا بیماری نیست. این یک دوره از زندگی زنان است که مملو از تغییرات فیزیکی و روحی است.
زنان ممکن است از والدین سالمند خود مراقبت کنند، از فرزندان در دوران بزرگسالی حمایت کنند و حتی وارد فاز جدیدی از کار خود شوند و در کنار تمام این اتفاقات یائسگی رخ بدهد.
در واقع یائسگی یک دورهی ناگزیر در زندگی بانوان است که دقیقا وسط هیاهوی میانسالی اتفاق میافتد و اگر اطلاعات و اعتماد به نفس کافی در مواجه با یائسگی را نداشته باشید ممکن است دچار عوارض آن شوید و ادامهی زندگی و فعالیت را برای خود مشکل سازید.
یائسگی یا منوپوز (Menopause) بخشی طبیعی از فرایند بالا رفتن سن است و در واقع هنگامی که یک خانم 12 ماه متوالی پریود نشود و دیگر نتواند به صورت طبیعی باردار شود یائسگی رخ میدهد.
اما نکته قابل توجه اینجاست که یائسگی لزوماً در میانسالی رخ نمیدهد و بعضی از خانمهای جوان نیز ممکن است یائسه شوند که به آن یائسگی زودرس میگویند.
برخی از زنان با علائم یائسگی مشکلی ندارند و حتی ممکن است زمانی که دیگر نیازی به نگرانی در مورد پریودهای دردناک یا باردار شدن نداشته باشند، احساس آرامش کنند.
اما برای برخی از زنان یائسگی میتواند گر گرفتگی، مشکل خواب، درد در حین رابطه جنسی، بدخلقی و تحریک پذیری، افسردگی و یا ترکیبی از این علائم را به دنبال داشته باشد.
یائسگی چگونه رخ میدهد؟ ^
هر زن با تعداد محدود و معینی تخمک به دنیا میآید که این تخمکها در تخمدان ذخیره میشوند. تخمدانها دو کار اصلی انجام میدهند: یکی نگهداری سلولهای تخم نابالغ یا همان اُاوسیت که بعداً به تخمک تبدیل میشوند و دیگری حفظ عملکردهای کل بدن.
به علت تولید و ترشح هورمونهای زنانه، بعد از یائسگی وظیفهی اول یعنی ایجاد فولیکولهای حامل تخمک توسط تخمدان متوقف میشود اما وظیفهی دوم یعنی تولید هورمون با کمی تغییرات ادامه مییابد تا عملکرد بدن حفظ شود.
در واقع طی فرایند یائسگی، بدن در واکنش به پایین آمدن سطح استروژن، پروژسترون،تستسترون، هورمون تحریککنندهی فولیکول یا همان (FSH) و هورمون لوتئینی (LH)دستخوش تغییراتی میشود.
قابل توجهترین تغییرات همانطور که در بالا اشاره کردیم، از بین رفتن فولیکولهای فعال تخمدان است که وظیفهی تولید و رهاسازی تخمک از تخمدان را بر عهده دارد و در نهایت باعث قاعدگی و بارداری میشود. وقتی یک زن دیگر نتواند باردار شود یائسگی رخ میدهد.
گذار یائسگی چیست؟ ^
یائسگی یک نقطهی زمانی در زندگی هر زنی است که 12 ماه بعد از آخرین قاعدگی رخ میدهد. در واقع اگر زنی 12 ماه متوالی پریود نشود، وارد دورهی یائسگی خواهد شد.
سالهای منتهی به آن نقطه که زنان ممکن است تغییراتی در چرخههای خود یا گرگرفتگی و علائم دیگر داشته باشند، گذار یائسگی یا قبل از یائسگی نامیده میشود.
گذار یائسگی عموماً بین سن 45 الی 55 شروع میشود و بهطور میانگین 7 سال طول میکشد اما در برخی زنان ممکن است علائم پیش از یائسگی تا 14 سال نیز ادامه پیدا کند. مدت زمان این گذار به عواملی مانند نوع تغذیه، سبک زندگی، سیگار کشیدن، سن و … بستگی دارد.
در این دوران که برای هر زنی متفاوت است، بدن شروع به تغییر و استفادهی متفاوت از انرژی میکند. اضافه وزن، کاهش میل جنسی، بینظمی در قاعدگی و تغییر الگوی خونریزی از نمونه این تغییرات هستند که به معنی ورود به دورهی پیش از قاعدگی و پایان دوره¬ی باروری میباشند.
علائم یائسگی چیست؟ ^
یائسگی برای هر زن به طور متفاوت و منحصر به فرد اتفاق میافتد اما براساس یک سری رفتارها و نشانهها میتوان علائم یائسگی بانوان را دستهبندی کرد. شدت این علائم نیز در افراد مختلف متفاوت است و وابسته به عواملی مانند سابقهی بهداشت فردی، ژنتیک و سن، نوع تغذیه، مصرف سیگار و الکل، فعالیت بدنی و … است.
زنان یائسه بیشتر در برابر بیماریهای قلبی و پوکی استخوان آسیبپذیرند. پس در این مدت بسیار مهم است که به رژیم غذایی سالم ادامه دهید، فعال باشید و مطمئن باشید که کلسیم کافی برای استخوانها دریافت میکنید.
الف) علائم روانی یائسگی
- اختلال در خواب
- خستگی
- افسردگی
- اضطراب
- تغییر خلق
- فراموشی موقتی
- کاهش میل جنسی
- افزایش حساسیت
ب) علائم جسمی یائسگی
تغییرات واژن: کاهش استروژن در دوران یائسگی موجب خشکی واژن میشود. از آنجایی که استروژن بافتهای واژن را مرطوب و انعطافپذیر میکند کاهش آن بهمرور زمان باعث تحلیل بافت واژن میشود.
گرگرفتگی: این اختلال بیشتر در شب اتفاق میافتد و یکی از علل به هم ریختن خواب و به وجود آمدن خستگی و بدخلقی در فرد محسوب میشود. گرگرفتگی شایعترین علامتی است که اکثر بانوان در دوران یائسگی آن را تجربه میکنند.
این حالت با گرم شدن قسمت بالایی بدن مانند سر و گردن و قفسهی سینه شروع میشود و ممکن است کل بدن را نیز فرا بگیرد. سپس فرد دچار تعریق میشود و احساس سرما میکند.
تغییرات پوست و مو: استروژن مرطوب کنندههای طبیعی بدن را تحریک میکند بنابراین با کم شدن استروژن مو آسیب میبیند و خشک و نازک میشود.
تغییر وزن: افزایش وزن بعد از یائسگی برای بیشتر بانوان بهخصوص در قسمت مرکزی بدن یعنی شکم و دور کمر رخ میدهد.
عدم کنترل در ادرار: با کاهش استروژن بافتهای مجاری ادراری خشکتر و نازکتر میشوند و عضلات کشش خود را از دست میدهند. بیاختیاری ادرار زمانی رخ میدهد که فرد نتواند ادرار خود را در زمان خنده، ورزش و یا عطسه کنترل کند.
یائسگی در افرادی که رحم خود را برداشتهاند ^
طبق تعریف یائسگی زمانی رخ میدهد که 12 ماه از آخرین پریود گذشته باشد. اما اگر رحم برداشته شده باشد که در پی آن عادت ماهانه قطع شود، فرد چطور متوجه شود که به یائسگی نزدیک شده؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، یائسگی علائم متعددی علاوه بر خونریزی یا قطع آن دارد. به همین دلیل نشانههای دیگری مانند خواب ناآرام، گرگرفتگی، خستگی مفرط، تپش قلب و … علائمی هستند که قبل از یائسگی قطعی ایجاد میشوند و فرد میتواند متوجه شود که به دوره یائسگی نزدیک شده است.
یائسگی زودرس چیست؟ ^
یائسگی زمانی اتفاق میافتد که تخمدانها ساخت استروژن را متوقف کنند. استروژن هورمونی است که چرخهی تولیدمثل را کنترل میکند و هر موردی که عملکرد تخمدان را مختل یا تولید استروژن را متوقف کند منجر به یائسگی زودرس میشود.
اگر قطع قاعدگی قبل از سن 40 سالگی اتفاق بیافتد یائسگی زودرس رخ میدهد که حدود 5% از زنان به طور طبیعی دچار یائسگی زودرس میشوند.
یائسگی زودرس ممکن است به دلایل مختلف مثل بیماری یا درمانهای خاص اتفاق بیافتد. در بعضی موارد حتی ممکن علت شناختهشدهای نداشته باشد. عوامل احتمالی زیر نیز میتواند در یائسگی زودرس مؤثر باشند:
مداخلات پزشکی
همانطور که در بالا اشاره شد، در بعضی افراد به علت درمان و مداخلات پزشکی مانند برداشتن تخمدان، پرتودرمانی یا شیمیدرمانی و مصرف برخی داروها که باعث متوقف کردن عملکرد تخمدان میشود یائسگی زودرس اتفاق میافتد.
این درمانها گاهی به تخمدان آسیب میزنند که میتوانند باعث یائسگی موقت یا دائم شوند. همچنین ممکن است بارداری را تحت تأثیر قرار دهند یا به کل امکان بارداری را از بین ببرند.
سابقهی خانوادگی
نارسایی زودرس تخمدان میتواند ارثی نیز باشد. به طور مثال اگر خواهر یا مادرتان دچار یائسگی زودرس شده باشد احتمال اینکه شما نیز زودتر از موعد یائسه شوید زیاد است.
شاخص تودهی بدنی (BMI)
استروژن در بافت چربی ذخیره میشود و به همین دلیل زنان لاغر دارای ذخایر استروژن کمتری هستند که زودتر از بین میروند. همچنین ممکن است رژیم گیاهخواری نیز در بعضی افراد باعث یائسگی زودرس شود.
سیگار کشیدن
زنان سیگاری ممکن است دو تا چند سال زودتر از زنان غیر سیگاری یائسه شوند. همچنین معمولاً علائم یائسگی در آنها بیشتر است.
ویروس ایدز (HIV)
زنان مبتلا به ایدز که عفونت آنها به خوبی کنترل نمیشود، ممکن است یائسگی زود هنگام را تجربه کنند.
اختلال ژنتیکی
زنانی که برخی کروموزومها را ندارند یا با مشکلات کروموزومی به دنیا آمدهاند ممکن یائسگی زود هنگام را تجربه کنند.
دلیل این اتفاق این است که تخمدانهای این افراد هنگام تولد به طور طبیعی شکل نمیگیرد و چرخهی قاعدگی و یائسگی آنها نرمال نخواهد بود.
علائم یائسگی زودرس چیست؟ ^
یکی از اصلیترین علائم یائسگی زودرس این است که پریودها کم تکرار میشوند یا به طور کل بدون هیچ دلیلی (مثل بارداری) متوقف میشوند.
برخی از زنان ممکن است سایر علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، عرق شبانه، خشکی واژن و رابطههای دردناک، مشکل در خوابیدن، تغییر خلق و خوی، اضطراب و … را تجربه کنند.
حقیقت ۱۱: تغذیه در دوران پریود ^
تغذیهی درست در دوران عادت ماهانه از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا با تغذیهی صحیح میتوان پریود راحتتری را تجربه کرد. همچنین با تغذیهی صحیح و تغییر الگوی رژیمی میتوان تا حدود زیادی علائمی مانند خستگی در دوران پریود، تغییر خلق و خو، درد و گرفتگی عضلات را کاهش داد.
در دوران قاعدگی بعضی هورمونهای خاص به مقدار متفاوت در بدن ترشح میشوند که مصرف بعضی از مواد غذایی در این دوران میتواند روی فعالیت هورمونها و ترشحات آنها تأثیر بگذارد.
نوشیدن آب
نوشیدن آب به مقدار کافی در روز میتواند تأثیر بسیار زیادی بر سلامت بدن و پوست و مو داشته باشد و این موضوع بر کسی پوشیده نیست. اما آیا نوشیدن زیاد آب در دوران پریود هم اهمیت دارد؟
در جواب باید بگوییم: بله. اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که پریودهای دردناک همراه با سردرد را تجربه میکنید، نوشیدن مقدار کافی آب در این دوران کمک بسیار زیادی به رفع سردردهای شما خواهد کرد. پس به هیچ عنوان از نوشیدن آب در این دوران قافل نشوید.
چای یا دمنوش بابونه
نوشیدن مایعات خصوصاً یک دمنوش یا چای خوش طعم علاوه بر اینکه به آرامش روحی شما در زمان پریود بسیار کمک میکند، باعث کم شدن دردهای شدید شکمی نیز میشود.
بابونه علاوه بر خواص فوقالعادهی آرامش بخشی که دارد، برای رحم نیز بسیار مفید است پس از یک لیوان چای بابونه قافل نشوید.
زنجبیل
زنجبیل هم دارای خواص ضدالتهابی است که میتواند باعث تسکین ماهیچهها شود و حتی برای کسانی که دچار تهوع در زمان قاعدگی میشوند نیز مناسب است؛ زنجبیل یک ماده غذایی با قیمت مناسب و در دسترس است که توصیه میکنیم در زمان پریود حتماً از آن استفاده کنید.
سبزیجات
کاهش سطح آهن در بدن بخصوص اگر قاعدگی شدید باشد، میتواند موجب خستگی، درد بدن و سرگیجه شود. سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج میتواند سطح آهن بدن در زمان پریود را افزایش دهد.
مرغ و ماهی
مصرف پروتئین در هر شرایطی برای سلامتی و بدن مفید است و یکی از منابع سرشار از پروتئین مرغها و ماهیها هستند.
ماهی علاوه بر پروتئین منبع امگا3 و آهن نیز میباشد که یک مادهی مغذی مفید برای رژیم غذایی شما در دوران پریودی است و مصرف آن باعث جبران آهن از دست رفته در این دوره میشود.
شکلات تلخ
یک میان وعدهی جذاب میتواند 100 گرم شکلات تلخ باشد. شکلات تلخ سرشار از آهن و منیزیم است. طبق چند مطالعه منیزیم به شدت علائم PMS را نیز کاهش میدهد و افراد مبتلا به کمبود منیزیم بیشتر احتمال ابتلا به PMS های شدیدتر را دارند.
آجیل
اکثر آجیلها منبع غنی از اسیدهای چرب امگا3 و سرشار از پروتئین هستند. همچنین بیشتر دانهها حاوی منیزیم و ویتامینهای مختلف میباشند.
روغن بذر کتان
هر 15 میلیلیتر روغن بذر کتان حاوی 7195 میلیگرم اسید چرب امگا3 است. برای درک بهتر، نیاز است بگوییم که هر فرد در طول روز به 1100 تا 1600 میلیگرم منبع امگا3 نیازمند است. همچنین مصرف روغن بذر کتان میتواند یبوست را که یکی از علائم شایع سندروم پیش از قاعدگی است کاهش دهد.
حبوبات
حبوبات مانند عدس و لوبیا نیز دارای مقادیر زیادی آهن هستند و جایگزین مناسب گوشت و مرغ برای افراد وگان و گیاهخواران هستند. بهتر است به دلیل کم بودن آهن در دوران پریود حتماً از این خانواده در رژیم غذایی خود استفاده کنید. البته برای رفع نفخ حبوبات حتماً آنها را از قبل خیس کنید و با زمان مناسب بپزید.
همچنین میتوانید در دوران قبل از پریود در وعدههای خود از حبوبات استفاده کنید تا بدن شما در زمان پریود غنی از آهن باشد.
ماست و لبنیات
ماست حاوی منیزیم، کلسیم و سایر مواد مغذی است که برای پیشگیری از عفونت بسیار مناسب است. بسیاری از افراد در دوران پریود یا بعد از آن دچار عفونتهای باکتریایی واژن میشوند که برای پیشگیری از ابتلا به این نوع عفونت، استفاده از ماست که سرشار از پروبیوتیک توصیه میگردد.
غذاهای ممنوعه دوران پریود ^
در دوران پریود بدن مقدار زیادی خون از دست میدهد و دچار عدم تعادل هورمونی میشود. بهتر است که در این دوران تغذیه به نوعی باشد که به اندازه کافی پروتئین، فیبر و آب به بدن برسد.
با توجه به اینکه استفاده از تمام مواد غذایی در حد اعتدال مناسب است، اما برخی غذاها علائم قاعدگی شما را در بیشتر میکند که میتوانید از خوردن آنها اجتناب کنید.
- از مصرف غذاهای فرآوری شده مانند کنسرو که حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند خودداری کنید.
- نمک به اندازه مصرف کنید. مصرف زیاد از حد نمک باعث احتباس آب میشود و میتواند منجر به نفخ شود.
- مصرف تنقلات و خوراکیهای شیرین و قند را به حداقل برسانید.
- قهوه و کافئین زیاد میتواند باعث مشکلات گوارشی شود. اگر در طول قاعدگی احساس نفخ یا سردرد داشتید مصرف کافئین را کنترل شده کنید.
- از مصرف الکل بپرهیزید زیرا باعث سردرد، نفخ و شدیدتر شدن خونریزی خواهد شد.
پریود مردانه چیست؟ ^
شاید شما هم اصطلاح پریود مردانه یا این سوال که «آیا مردان نیز پریود میشوند» را شنیده باشید.
مردان نیز مانند زنان دچار تغییرات هورمونی میشوند. سطح هورمون تستوسترون در مردان هر روز در حال تغییر و بالا پایین شدن است. در واقع هر صبح سطح تستوسترون مردان افزایش مییابد و در عصر کاهش مییابد.
برخی ادعا میکنند این نوسانات هورمونی ممکن است علائمی را شبیه سندرم پیش از قاعدگی در زنان، برای مردان از جمله افسردگی، تحریک میل جنسی، نوسانات خلقی و خستگی را به وجود بیاورد.
اما آیا این نوسانات هورمونی ماهانه به اندازه کافی منظم است که بتوان آن را «قاعدگی مردانه» نامید؟
در واقع قاعدگی و تغییرات هورمونی یک زن نتیجه چرخه تولید مثل طبیعی اوست. تغییرات هورمونی که برای یک زن اتفاق میافتد، بدن او را برای بارداری احتمالی آماده میکند.
اما مردان چرخه تولید تخمک را تجربه نمیکنند، زیرا رحمی برای آماده شدن تخمک بارور شده ندارند و اگر لقاح اتفاق نیفتد، پوشش رحمی ندارند که از طریق واژن به عنوان خون از بدن خارج شود.
«در این تعریف، مردان این نوع پریودها را ندارند»
اما سطح تستوسترون مردان میتواند متفاوت باشد و برخی از عوامل میتوانند بر سطح تستوسترون تأثیر بگذارند. با تغییر و نوسان این هورمونها، مردان ممکن است علائمی را تجربه کنند که مشابه علائم PMS در زنان باشد.
سندرم تحریک پذیری مردانه یا ISM چیست؟ ^
این سندرم شبیه به برخی علائمی است ک زنان در PMS تجربه میکنند. با این حال ISM از هیچ الگوی خاصی پیروی نمیکند و بر خلاف قاعدگی زنانه که الگوی سیکل ماهانه را اجرا میکند و قابل ردیابی است، این سندرم در مردان زمان و علائم مشخصی ندارد.
با این اوصاف از برخی علائم این سندرم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی
- گیجی یا خستگی ذهنی
- افسردگی
- خشم
- عزت نفس پایین
- میل جنسی کم
- اضطراب
- حساسیت مفرط
اگر این علائم را تجربه میکنید، احتمالا دچار سندرم تحریک پذیری مردانه شدهاید. برخی از این علائم ممکن است نتیجه کمبود تستوسترون باشد. سطح تستوسترون به طور طبیعی در نوسان است، اما سطوح بسیار پایین میتواند باعث ایجاد مشکلاتی از جمله: کاهش میل جنسی، مشکلات رفتاری و خلقی و افسردگی شود.
یائسگی مردانه چیست؟ ^
مردان میانسال ممکن است با شروع کاهش سطح طبیعی تستوسترون علائمی را تجربه کنند. این وضعیت که در اصطلاح عامیانه آندروپوز نامیده میشود، گاهی اوقات به عنوان یائسگی مردانه نیز شناخته میشود.
برخی از علائم یائسگی مردانه معمولاً خستگی و میل جنسی کم است، و به دلیل سطوح پایین تستوسترون، مردان میانسال را تحت تأثیر قرار میدهد.
اپلیکیشن مخصوص پریودی ^
برای خیلی از خانمها این مورد پیش میآید که در مطب دکتر نشستهاند و وقتی دکتر در مورد آخرین پریودشان سؤال میپرسد سردرگم دنبال تاریخ دقیق میگردند. یا حتی زمانهایی وجود دارد که در یک مکان غیرقابل دسترس هستند و سریعاً به یک نوار بهداشتی یا تامپون احتیاج پیدا میکنند. حتی مهمترین مسافرتها یا مهمانیهایی که از قبل برنامهریزی شدهاند میتوانند با یک پریود غیرمنتظره به هم بخورند یا شما را در شرایط سختی قرار بدهند.
اما این همهی ماجرا نیست! دغدغهی خانمها فقط به دانستن تاریخ شروع پریود ختم نمیشود.
در زمانهای گذشته نداشتن اطلاعات کافی در مورد روزهای تخمکگذاری و یا نحوهی بارداری و علائم PMS برای بسیاری از روابط مشکلساز میشدند. با روی کار آمدن اپهای پریودی بسیاری از این مشکلات قابل حل شدند.
اپهای ثبت پریود راحتترین راه برای پیگیری و اطلاع از روند دورهها در طول هر ماه هستند. این اپلیکیشنهای پریودی همچنین میتوانند علائم و احساسات شما در هر سیکل و در هر روز از پریودتان را در تقویم ذخیره کنند تا بدانید چه زمانی و چرا چنین احساسی دارید.
همچنین شما با برنامهی ثبت پریود میتوانید بهترین زمان برای داشتن رابطهی جنسی، بیشترین شانس بارداری در هر سیکل، روزهای تخمکگذاری، تاریخ شروع و پایان هر دوره، میزان و شدت خونریزی در هر روز، علائم روانی یا جسمی که در طول پریود یا در زمان PMS خود احساس میکنید را مشخص کنید.
در ویدیوی زیر سه مورد از بهترین اپ پریودی برای اندروید و IOS را معرفی کردهایم.
پرسش و پاسخ ^
اگر زمان کافی برای خواندن مطالب بالا ندارید، با چند سؤال و جواب کوتاه همراه گروچا باشید و پاسخ سؤالات خودتان را به صورت مختصر و از چکیدهی این مقاله دریافت کنید.
1. چرخه قاعدگی چند روز است؟
طول متوسط یک چرخهی قاعدگی 28-29 روز است، اما ممکن است طبق عادات مختلف و بر اساس نوع تغذیه، محل زندگی و … در زنان مختلف و از چرخهای به چرخهی دیگر تعداد روزها متفاوت باشد.
2. تخمکگذاری روز چندم چرخه قاعدگی است؟
تخمکگذاری به طور کلی در اواسط چرخه قاعدگی یعنی حدود روز 10-14 ام اتفاق میافتد که هورمون استروژن در بیشترین میزان قرار دارد.
3. آیا در یک سیکل مشخص بیشتر از یکبار تخمگذاری اتفاق میافتد؟
بله در برخی افراد ممکن است بیش از یکبار در یک چرخه تخمکگذاری اتفاق بیافتد.
یک مطالعه در سال 2003 نشان داده که برخی حتی ممکن است پتانسیل دو یا سه بار تخمکگذاری در یک چرخه قاعدگی خاص را داشته باشند. و در مصاحبهای با NewScientist، محقق اصلی گفت که 10 درصد از شرکتکنندگان در این مطالعه در واقع در یک ماه، دو بار تخمکگذاری کردهاند.
افراد دیگر ممکن است چندین تخمک را در طی یک تخمکگذاری به طور طبیعی یا به عنوان بخشی از کمک باروری آزاد کنند. اگر هر دو تخم بارور شوند، این وضعیت ممکن است منجر به فرزندان چندقلو شود.
4. آیا تخمکگذاری تنها زمانی است که میتوان باردار شد؟
خیر، در حالی که تخمک فقط در 12 تا 24 ساعت پس از آزاد شدن میتواند بارور شود، اسپرم میتواند در شرایط ایدهآل تا 5 روز در دستگاه تناسلی زن زندگی کند. بنابراین، اگر در روزهای منتهی به تخمکگذاری یا در روز خود تخمکگذاری رابطه جنسی داشته باشید، ممکن است باردار شوید.
5. پنجرهی باروری چیست؟
به دورهی زمانیای که یک رابطهی جنسی ممکن است منجر به بارداری شود پنجرهی بارور میگویند.
6. آیا چرخهی تخمکگذاری همیشه در یک روز مشخص اتفاق میافتد؟
خیر، روز اول خونریزی پریود، به عنوان روز اول چرخه قاعدگی شناخته میشود. اگر دورهها 28 روزه باشند تخمکگذاری معمولاً بین روزهای 10 الی 15 چرخه رخ میدهد. اما گاهی اوقات دوره قاعدگی زنان ممکن است 29، 30 یا 31 روزه باشد که بنابراین پنجرهی قاعدگی نیز جابهجا میشود.
7. چطور باردار نشویم؟
اگر میخواهید از بارداری جلوگیری کنید، استفاده از داروهای ضدبارداری یا پیشگیری در دوران پنجرهی باروری بسیار مهم است. اگرچه روشهای بازدارنده مانند کاندوم نیز برای محافظت وجود دارند که علاوه بر پیشگیری از بارداری، از بروز بیماریهای مقاربتی نیز جلوگیری میکند.
شما میتوانید انواع کاندوم را روی وبسایت گروچا مشاهده و خریداری کنید.
8. اگر تخمک بارور نشود چه اتفاقی میافتد؟
اگر تخمک در یک چرخه قاعدگی مشخص توسط اسپرم بارور نشود، متلاشی میشود. هورمونها به بدن سیگنال میدهند که در یک دوره قاعدگی که بین دو تا هفت روز طول میکشد، پوشش رحم را از بین ببرد. این پوشش تحت عنوان خون پریود از واژن خارج میشود و یک دورهی جدید قاعدگی شروع خواهد شد.
9. اگر تخمکگذاری منظم نداشته باشید چه؟
اگر تخمکگذاری را از یک ماه به ماه دیگر دنبال کنید، ممکن است متوجه شوید که یا به طور منظم تخمکگذاری نمیکنید یا در برخی موارد اصلاً تخمکگذاری نمیکنید.
اگرچه مواردی مانند استرس یا رژیم غذایی ممکن است ماه به ماه بر روز دقیق تخمکگذاری تأثیر بگذارد، اما شرایط پزشکی نیز وجود دارد، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا آمنوره که ممکن است تخمکگذاری را نامنظم یا به طور کامل متوقف کند.
این شرایط ممکن است علائم دیگری مرتبط با عدم تعادل هورمونی، از جمله موهای زائد صورت یا بدن، آکنه و حتی ناباروری را ایجاد کند.
10. نوار بهداشتی چیست؟
نوار بهداشتی یا پدها مستطیلهایی با مواد جاذب هستند که به داخل لباس زیر خود میچسبانید. بعضی از پدها بالدار هستند که روی لبهی لباس زیر جمع میشوند و باعث تثبیت جای خود روی لباس زیر میشوند.
11. چطور از نوار بهداشتی استفاده کنم؟
برای استفاده از نوار بهداشتی، برچسب پشت محصول را جدا کرده، و نوار بهداشتی را روی لباس زیر تنظیم نمایید. فراموش نکنید هر 4 الی 6 ساعت یک بار، نوار بهداشتی خود را تعویض کنید.
12. تامپون چیست و چطور کار میکند؟
تامپونها نیز مانند نوار بهداشتی وظیفه جمعآوری خون قاعدگی را دارند اما تامپون از داخل واژن خون را جمعآوری میکند و برای استفاده باید آن را درون واژن جایگذاری کنید.
13. چطور از تامپون استفاده کنم؟
برای وارد کردن تامپون ابتدا روی توالت بنشینید و زانوها را از هم فاصله دهید. طبق دستورالعمل جعبهی تامپون اگر اپلیکاتوری برای وارد کردن تامپون درون جعبه بود، با استفاده از اپلیکاتور تامپون را به داخل هل دهید. در صورت نداشتن اپلیکاتور تامپون را با انگشت شست و اشاره بگیرید و با انگشت وسط به بالا هل دهید. نخ تامپون را بیرون از واژن نگهدارید تا در زمان تعویض با استفاده از نخ تامپون را به بیرون بکشید. چون تامپون مانند نوار بهداشتی قابل دیدن نیست هر 4 الی 6 ساعت و بسته به میزان خونریزی خود آن را تعویض کنید.
14. آیا ممکن است تامپون در داخل بدن وارد شود؟
اگر برای استفاده از تامپون به دلیل اینکه ممکن است داخل بدنتان گم شود مردد هستید خیالتان را راحت میکنیم.
به هیچ وجه امکان ندارد تامپون در بدن زنان گم شود زیرا دهانهی رحم (در بالای واژن قرار دارد) برای تامپون بسیار کوچک است و امکان ندارد تامپون وارد بدن شود.
15. چگونه میتوانم تصمیم بگیرم که از نوار بهداشتی استفاده کنم یا تامپون؟
تصمیمگیری در مورد این قضیه کاملاً به خودتان بستگی دارد. بسیاری از افراد از نوار بهداشتی استفاده میکنند اما در هنگام ورزش یا شنا تامپون به کمکشان میآید. تامپونها همچنین به راحتی در جیب یا کیف جا میشود و مزیت دیگر تامپون این است که نمیشود وجود آنها را احساس کرد زیرا داخل بدن قرار دارند.
16. چرا خون پریود لخته نمیشود؟
خون حاصل از پریود شامل سلولهای آندومتر و مخاط هم هست و به همین علت خون پریودی مانند بقیه خونها لخته نمیشود.
17. کاپ قاعدگی بهتر است یا نوار بهداشتی؟
برای پاسخ به این سوال پیشنهاد میکنیم ابتدا مبحث کاپ قاعدگی را در همین مقاله مطالعه کنید. با توجه به توضیحات داده شده در این بخش و تجربهی خودتان در استفاده از نوار بهداشتی میتوانید تصمیم بگیرید که باید از کاپ استفاده کنید یا نوار!
به طور کلی کاپ به دلیل تکنولوژی جدید و قابلیت استفادهی طولانیتر و آسیب کمتر به محیط زیست یک انتخاب عالی برای استفاده در دوران خونریزی است که پیشنهاد میکنیم حتما آن را امتحان کنید تا فواید آن را نسبت به دیگر محصولات موجود در بازار متوجه شوید.
18. سندرم شوک سمی چیست؟
سندرم شوک سمی یک عفونت نادر است که ممکن است برای زنانی که از تامپون استفاده میکنند اتفاق بیافتد. اگر تامپون به مدت طولانی در بدن باقی بماند به میکروبها امکان رشد و ایجاد عفونت میدهد.
19. چطور در مورد پریود با فرزندم صحبت کنم؟
دختران و پسران به اطلاعات قابل اعتمادی در مورد پریود نیاز دارند. حتماً در زمان مناسب اطلاعات لازم را در اختیارشان قرار دهید. به هر سؤالی ساده و مستقیم پاسخ دهید. آنچه شما در موردش با کودکتان صحبت میکنید به سن و سطح رشد کودکتان بستگی دارد.
20. بیشتر دختران در چه سنی پریود میشوند؟
بدن هر دختری با توجه به نوع تغذیه، شرایط زندگی، سابقهی خانوادگی و … متفاوت است اما میانگین زمان پریود در دختران از 12 تا 16 سال است.
21. چه چیزی باعث پریود میشود؟
پریود به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق میافتد. تخمدانها هورمونهای استروژن و پروژسترون را آزاد میکنند. این هورمونها باعث ایجاد پوشش داخلی رحم میشوند که این پوشش آماده برای تخم بارور و شروع بارداری است.
در صورتی که تخمک باروری وجود نداشته باشد، پوشش داخلی شکسته میشود و خونریزی رخ خواهد داد.
22. دلیل زود پریود شدن چیست؟
زود پریود شدن یا ۲ بار در ماه خونریزی داشتن میتواند برای بارداری یا فعالیتهای روزمره شما مشکلساز باشد. اگر طول دورههای شما کمتر از ۲۱ روز است بهتر است با پزشک در این زمینه مشورت کنید تا دلایل خونریزیهای با فاصلهی کم را متوجه شوید.
دلایل زیادی از جمله استرس، فعالیت فیزیکی شدید، تغییر سبک زندگی و عادات غذایی میتوانند روی عادت ماهانهی شما تأثیرگذار باشند.
همچنین برخی بیماریها، یائسگی زودرس، نوسان هورمونی، افزایش و کاهش وزن ناگهانی، مصرف داروهای خاص یا قرصهای ضدبارداری نیز از دلایل پریودهای زود هنگام میباشند.
23. آیا تمام قاعدگیها منظم هستند؟
در چند سال اول ممکن است قاعدگیها مرتب نباشند اما بعد از گذشت 2 تا 3 سال از اولین پریود، دورهها در بیشتر افراد منظم میشود. در صورت مرتب نبودن دورهها حتماً به پزشک مراجعه کنید.
24. آیا چاقی و اضافه وزن میتواند باعث تأخیر در قاعدگی شود؟
بله، اضافه وزن باعث تولید استروژن بیشتر در بدن میشود که این تغییرات هورمونی میتواند تخمکگذاری را دچار اختلال کند.
25. آیا بعد از اولین پریود میتوان باردار شد؟
بله، به محض شروع اولین قاعدگی امکان بارداری وجود دارد. اما به دلیل اینکه هورمونهای یک دختر ممکن است از قبل فعال باشند و منجر به تخمکگذاری و ساختن دیوارهی رحم شوند، امکان بارداری در صورت وجود رابطهی جنسی حتی قبل از اولین پریود نیز وجود دارد.
26. چی بخورم که زود پریود بشم؟
خوردن میوههای حاوی کاروتن مانند هویج، زردآلو، اسفناج، هلو و … میتواند برای سریعتر پریود شدن مناسب باشد. همچنین مصرف نوشیدنیهای حاوی زردچوبه، زنجبیل و دارچین و دمنوش جعفری میتواند به زود پریود شدن و داشتن قاعدگیهای منظم کمک کند.
27. استرس چه تأثیری بر پریود دارد؟
مهمترین عاملی که باعث بدتر شدن پریودها میشود، استرس است. خانمهای مضطرب در زمان پریود دو برابر خانمهایی که اضطراب ندارند دچار درد و علائم پریود میشوند.
28. پریود چقدر طول میکشد؟
میانگین زمان یک دوره 5 روز میباشد اما ممکن است در برخی خونریزی کوتاهتر و در برخی خونریزیهای طولانیتر با روزهای بیشتر رخ دهد.
29. هر پریود چند وقت یکبار اتفاق میافتد؟
دورهها معمولاً یک ماهه هستند اما ممکن است برای بعضی از بانوان حداقل هر 3 الی 6 هفته یکبار نیز رخ دهد.
30. آیا دو بار در ماه پریود شدن طبیعی است؟
اگر دوره قاعدگی شما 21 روز طول میکشد، دو بار در ماه پریود شدن طبیعی است و ممکن است در طی یک ماه تقویمی خود دو بار خونریزی داشته باشید.
اما اگر دو بار یا بیشتر در طول یک دورهی خود دچار خونریزی شدید، یا اگر قاعدگی شما متوقف شد و بعد از چند روز مجدد خونریزی اتفاق افتاد، یا اگر بعد از رابطهی جنسی دچار خونریزی شدید، یک مشکلی وجود دارد و بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
31. آیا قرصهای ضدبارداری روی بهبود جوش تأثیر دارد؟
قرصهای ضدبارداری میتواند جوشها را بهبود ببخشد، اما حتماً پیش از اینکه از این قرصها برای درمان جوشها استفاده کنید با پزشک خود در مورد خطرات و عوارض این قرصها صحبت کنید.
32. دلیل خونریزی بیش از حد یا خارج از قاعدگی چیست؟
خونریزی خارج از قاعدگی یا بیش از یکبار در ماه در صورتی که دورههایتان بالای 21 روز باشند، ممکن است دلیل عمدهای از قبیل عدم تعادل هورمونی، کیست تخمدان، آندومتریوز، فیبروم رحمی، بیماری التهابی لگن و حتی نئوپلاسم دهانه رحم داشته باشد. اگر متوجه ترشحات خونی در زمانی به غیر از دوران قاعدگی خود شدهاید، باید برای یافتن دلیل آن به پزشک مراجعه کنید.
33. آیا دورههای نامنظم در توانایی بارداری تأثیر دارد؟
دورههای قاعدگی نامنظم میتواند بر توانایی بارداری نیز تأثیر بگذارد. دلایل دورههای قاعدگی نامنظم میتواند استرس، نوسانات وزنی، سندرم تخمدان پلی کیستیک، هایپرپرولاکتینمی، پرکاری یا کمکاری غده تیروئید باشد. و مهمترین نکتهی پریودهای نامنظم این است که معمولاً با مشکلات تخمکگذاری همراه هستند که میتواند بر توانایی بارداری تأثیر بگذارد.
34. PMS چیست؟
PMS یا سندروم پیش از قاعدگی مجموعه تغییرات روحی، جسمی، رفتاری و … است که قبل یا در طول دورهی یک خانم رخ میدهد. این تغییرات میتوانند شامل تغییر در رفتار، اضطراب، سردرد، نفخ شکم، بیحوصلگی، خستگی و … باشد.
35. کرامپهای قاعدگی چیست؟
کرامپهای پریود دردی در قسمت پایین شکم در دوران قاعدگی است. بسیاری از دختران در چند روز اول پریود خود دچار گرفتگی عضلات میشوند. گرفتگی پریود توسط پروستاگلاندین، یک ماده شیمیایی در بدن که باعث انقباض ماهیچههای رحم میشود، ایجاد میشود.
36. پریودهای نامنظم چیست؟
پریودهای نامنظم زمانی است که یک دختر یا زن تقریباً هر 4 الی 5 هفته پریود نشود.
37. اگر قاعدگی یک روز تأخیر داشته باشد باید نگران شوید؟
اگر قاعدگی یک الی دو سه روز تأخیر داشته باشد نیازی نیست نگران شوید اما اگر سعی در بارداری داشته یا رابطهی محافظت نشده داشتهاید بارداری میتواند شایعترین دلیل تأخیر در قاعدگی باشد. برای اطمینان از تائید یا رد بارداری بهتر است یک تست بارداری انجام دهید.
38. آیا داشتن رابطهی جنسی دو روز قبل از قاعدگی میتواند باعث بارداری شود؟
بارداری در هر روز از دورهی قاعدگی ممکن است اتفاق بیافتد اما احتمال بارداری در دوران تخمکگذاری بیشتر است. در فرایند تخمکگذاری تخمک از تخمدان خارج میشود و معمولاً 12 الی 14 روز قبل از شروع دورهی جدید رخ میدهد.
39. آیا رنگ خون قاعدگی سیاه خطرناک است؟
خون قاعدگی در شروع یا پایان دوره ممکن است به رنگ قهوهای تیره یا سیاه باشد، و این کاملاً طبیعی است. به دلیل اینکه در شروع و پایان هر دوره جریان خونریزی آهستهتر از دیگر زمانهاست و خونی که روی پد میریزد قدیمیتر است.
درواقع به دلیل اینکه خون قاعدگی حاوی آهن است در واژن اکسید و به رنگ تیره میشود اما به دلیل اینکه حاوی پوشش داخلی دیوارهی رحم و مخاط دهانهی رحم نیز میباشد، لخته نمیشود.
40. آیا میتوان در دوران قاعدگی وقتی هنوز خونریزی وجود دارد رابطهی جنسی داشت؟
بله، میتوان با رعایت بهداشت و رضایت دو طرف در دوران قاعدگی نیز رابطهی جنسی داشت، اما توجه داشته باشید که بهداشت را به خوبی رعایت کنید.
41. پس از مصرف قرص صبح روز بعد دچار خونریزی شدهاید، آیا خونریزی قاعدگی است؟
قرص صبح روز بعد یک نوع روش اضطراری پیشگیری از بارداری محسوب میشود که ممکن است باعث خونریزی غیرمنتظره شود که باید قبل از شروع قاعدگی به پایان برسد. این قرصها همچنین میتوانند باعث جابهجایی زمان پریود یا سنگینی و دردناکی دورههای بعدی قاعدگی شما شوند.
42. آیا کسی متوجه پریود بودن من میشود؟
خیر، مگر اینکه خودتان به آنها بگویید! اگر کسی در مورد پریودتان از شما سؤال بپرسد پاسخ دادن یا ندادن به آن بر عهدهی خودتان است.
43. در دوران قاعدگی چه میزان خون از دست خواهد رفت؟
معمولاً در این دوران یک الی چهار فنجان خون و ترشحات قاعدگی از دست میرود که بدن آن را جایگزین خواهد کرد. بیشترین میزان این خونریزی نیز معمولاً در روزهای اول و دوم پریود میباشد.
44. آیا خونریزی قاعدگی بو دارد؟
لزوماً تمام خونریزیهای قاعدگی همراه با بو نیستند، بوی قاعدگی در اثر تماس مایع قاعدگی با هوا اتفاق میافتد و هنگامی که خون قاعدگی در داخل واژن توسط تامپون یا کاپ یا از طریق نوار بهداشتی جذب شود و در معرض هوا قرار نگیرد، بویی ایجاد نمیکند.
اگر نگران بوی خون قاعدگی هستید به طور مرتب نوار بهداشتی یا تامپون خود را تعویض کنید.
45. آیا هنگام پریود، حمام یا دوش گرفتن مناسب است؟
برخلاف باور عموم حمام کردن در دوران پریود مشکلی ندارد، در زمانهای قدیم به دلیل اینکه حمامها عمومی بودند اگر زنی با خونریزی وارد حمام میشد امکان کثیف شدن حمام و وسایل نظافت مشترک بین افراد یا ابتلا به بیماریها بیشتر بود و به همین دلیل حمام کردن در زمان پریود ممنوع شد!
اما بسیار مهم است که در دوران قاعدگی خود تمیز و پاکیزه باشید و دوش گرفتن یکی از سادهترین راهها برای رعایت نظافت و بهداشت شخصی است.
46. من 14 ساله شدم اما پریود نشدم، آیا من مشکلی در پریود شدن دارم؟
برای شروع پریود هنوز دیر نشده، برخی از دختران ممکن است تا سن 17 سالگی پریود نشوند. رژیم غذایی یا ورزشهای سنگین میتواند شروع قاعدگی را به تأخیر بیندازد. در صورتی که تا سن 17 سالگی پریود نشدید بهتر است با پزشک مشورت کنید.
47. چطور با پدر و مادرم درباره اولین پریودم صحبت کنم؟
در ابتدا به یاد داشته باشید طبیعی است که اولین بار کمی خجالت زده شوید اما پریود یک سیکل طبیعی در زندگی تمام بانوان است.
بسیاری از دختران از گفتن این اتفاق به خانواده خجالت میکشند. اما باید بدانید اگر سؤالی در مورد دوره قاعدگی و عادت ماهیانه خود دارید خانواده یکی از بهترین منابع برای کسب اطلاعات میباشند.
با صحبت در مورد این اتفاق میتوانید دانش و اطلاعات مورد نیاز برای هر چه بهتر گذراندن دورههایتان را به دست آورید.
48. چرا فقط دختران پریود میشوند؟
در ابتدا به فرزندان خود توضیح دهید که بلوغ در دختران و پسران متفاوت است. در پسران بلوغ با کلفت شدن صدا و رشد موهای صورت و بدن اتفاق میافتد. اما دختران به دلیل داشتن قدرت باروری و رحم در بدنشان، با پریود شدن به بلوغ میرسند و به دلیل اینکه دختران دارای رحم هستند، فقط دختران پریود میشوند.
49. اگر دختر یا همسرم علائم PMS داشتند چه کمکی میتوانم کنم؟
اگر خودتان یا فرزندتان علائم PMS را تجربه میکنید راهکارهای سادهی زیر ممکن است در بهتر شدن حالات شما مؤثر باشد.
– کمک به کاهش هوس غذایی: از یک رژیم غذایی متعادل با میوه و سبزیجات فراوان استفاده کنید.
– کاهش نفخ: نمک را از رژیم غذایی حذف کنید.
– تسکین عصبانیت یا اضطراب: از کافئین پرهیز کنید و به اندازه کافی ورزش کنید.
– کمک به کمردرد، سردرد یا درد سینه: ماساژ یا یک حولهی گرم میتواند تسکین دردها باشد. همچنین استفاده از مسکنهای مجاز زیر نظر پزشک نیز مانعی ندارد.
– آرامش: یوگا یا مدیتیشن را امتحان کنید.
– پیشگیری و یا درمان جوش: حتماً با پزشک پوست مشورت کنید.
50. چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟
اگر گرفتگی یا دردهای شدید، شما یا دخترتان را از انجام فعالیتهای روزانه باز میدارد و این دردها با مسکنهای مجاز نیز بهبود نمییابد، اگر دخترتان بیشتر از 2 سال است که اولین پریود را تجربه کرده اما هر 4 الی 5 هفته یکبار پریود نمیشود، اگر به طور منظم پریود میشود اما پس از آن به مدت 3 ماه پریود نمیشود، اگر دورههای بسیار سنگین دارد (بیش از یک پد یا تامپون در یک ساعت میگذارد) و یا اگر دورههایی دارد که بیشتر از یک هفته طول میکشد بهتر است تحت نظر یک پزشک قرار بگیرد.
51. آیا میتوانم در طول پریود شنا کنم؟
شنا کردن در دوران قاعدگی مشکلی ندارد. اما نوار بهداشتیها اصلاً گزینهی مناسبی برای شنا نیستند. به خاطر داشته باشید فقط با استفاده از تامپون یا کاپ قاعدگی که درون واژن قرار میگیرند میتوانید شنا کنید.
52. اپلیکیشن ثبت پریود چه میکنند؟
اگر برای دانستن اولین روز از پریودتان یا روزهایی که بدنتان بیشترین شانس باروری را دارد دچار مشکل هستید اپهای پریود میتوانند راهکار خوبی برای رفع این نیازتان باشند.
این اپها علاوه بر تاریخ دقیق شروع و پایان پریود در تقویم هر ماه، احساسات و علائم شما در طول دوره، روزهایی که رابطهی جنسی داشتهاید، پریود بعدیتان و میزان خونریزی در هر سیکل را ثبت میکنند.
53. بهترین اپ پریودی چیست؟
اپهای پریود میتوانند بر اساس سلیقه و نیاز هر کاربر متغیر باشند اما سه مورد از بهترین اپهای پریودی میتوان به اپلیکیشن Flo , Clue , Period Tracker-Period Calendar اشاره کرد.
کلام آخر
در نهایت، قاعدگی جزئی جدانشدنی در زندگی هر خانمیست. پذیرش و آگاهی در مورد آن و آموزش مسائل مربوط به قاعدگی به دختران و پسران از سنین کودکی، ما را به سمت جامعهای شادتر، آگاهتر و مسئولیتپذیرتر هدایت خواهد کرد.
تیم گروچا امید دارد تمام بانوان در سراسر دنیا خصوصاً کشور عزیزمان ایران، علاقه و آگاهی لازم را نسبت به بدن خود داشته باشند و با تدبیر و آموزش بتوانند علاوه بر تربیت فرزندان مسئول و آگاه، دوران قاعدگی خود را به راحتترین شکل ممکن سپری کنند.
منابع
- Cornforth, T. (2021, June 23). What Blood Clots During Your Period Mean
Retrieved December 28, 2021, from Verywell Health
- Easy, C. (2018,
March 2). Top 9 Ovulation Symptoms Infographic.
Retrieved December 28, 2021, from Medium
-
Grace Walsh July 12, & Walsh, G. (2021, July 21). Menstrual Cycle: What’s Normal On Your Period? Everything You Need To Know
Retrieved December 28, 2021, from GoodtoKnow
- Informedhealth.org. (n.d.). How Does
the Menstrual Cycle Work?.
Retrieved December 28, 2021, from informedhealth.org
- Lehr, J. (2021,
April 8). Irregular Periods: Causes and When to See a
Doctor.
Retrieved December 28, 2021, from Modern Fertility Blog
- Marcin, A. (2018,
July 20). What Is Ovulation? 16 Things to Know About Your
Menstrual Cycle.
Retrieved December 28, 2021, from Healthline
- Loma Linda University Center for Fertility & IVF. (2017, February 14). Menstrual Cycle .
Retrieved December 28, 2021, from lomalindafertility
- Norman, A. (2020,
February 7). An Overview Of Metrorrhagia.
Retrieved December 28, 2021, from Verywell Health
- Robin Elise Weiss, P. D. (n.d.). The 10
Reasons For a Missed Period.
Retrieved December 28, 2021, from Verywell Health
- Schneik4. (2021,
September 17). Period Blood Clots: Are They Normal?
.
Retrieved December 28, 2021, from Cleveland Clinic
- Talia Shirazi, P. D. (2020, September 15). What Ovia’s Study Can Tell Us About Fertile Window.
Retrieved December 28, 2021, from Modern Fertility Blog
- WebMD. (n.d.).Why Is My
Period So Random?.
Retrieved December 28, 2021, from WebMD
- Ovia Health. (2021, October 4). When Your Fertile Window Opens And Closes.
Retrieved December 28, 2021, from Ovia Health
- Healthshots. (2020, July 6). You
Don’t Really Get a Period if You’re on Birth Control Pills. Here’s Why.
Retrieved December 28, 2021, from Healthshots
- Prostate Cancer Foundation. (2021, July 9). Microbiome-Friendly Foods.
Retrieved December 28, 2021, from Prostate Cancer Foundation
- Family Planning Victoria. (n.d.). The
Menstrual (Period) Cycle.
Retrieved December 28, 2021, from Family Planning Victoria
- Miner, A. (2021,
May 6). Your Menstrual Cycle Explained.
Retrieved December 28, 2021, from Kiss
- Ferguson, S. (2019, July 16). 16
Foods To Eat(And Some To Avoid During Your Period).
Retrieved December 28, 2021, from Healthline
- WebMD. (n.d.). Sexual
Health: PMDD.
Retrieved December 28, 2021, from WebMD
- Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD).
Retrieved December 28, 2021, from Johns Hopkins Medicine
- White, K. W. (Ed.). (2018, October). PMS, Cramps, and Irregular Periods.
Retrieved December 28, 2021, from KidsHealth
- Office on Women’s Health. (n.d.). Premenstrual Syndrome (PMS).
Retrieved December 28, 2021, from Office on Women’s Health
- NHS. (n.d.).
NHS Choices.
Retrieved December 28, 2021, from NHS