همه چیز درباره پریود در افراد ترنس: علائم PMS و راههای مدیریت آن
پریود در افراد ترنس شبیه به دیگر افرادی که از ابتدا با بدن بیولوژیک مطابق جنسیتشان متولد شدهاند، نیست. حتی پریود در زنان ترنس و مردان ترنس هم با هم فرق دارد. مثلا زنان ترنس خونریزی پریودی نخواهند داشت اما مردان ترنس ممکن است تجربه خونریزی هم داشته باشند. با اینحال افراد ترنس هم ممکن است علائم جسمی و عاطفی مشابه سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یا حتی اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD) را تجربه کنند. در این مقاله همه چیز را درباره اینکه آیا ترنس ها پریود میشوند و علائم پریود در افراد ترنس به شما میگوییم.
پریود در افراد ترنس چگونه است؟
زنان ترنس دورههای قاعدگی معمولی را تجربه نمیکنند. با این حال، ممکن است مثل زنان بیولوژیک علائم جسمی و عاطفی مشابه سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یا اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD) داشته باشند.
درواقع زنان ترنس مخصوصا افرادی که تحت درمانهای تطبیق جنسیت، ازجمله هورمون درمانی، قرار میگیرند معمولا ماهانه علائمی مشابه سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یا اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD) را احساس میکنند. این نشانهها دقیقا بهدلیل استفاده از هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون اتفاق میافتد.
یعنی استروژن میتواند به طرق مختلف بر بدن فرد تأثیر بگذارد و زنان ترنس ممکن است هنگام مصرف مکمل استروژن، عوارض جانبی متعددی را تجربه کنند. پروژسترون هم میتواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند. برخی از مهمترین این عوارض دقیقا همان علائم مرتبط با پریود است.
بنابراین، اگرچه پریود در افراد ترنس با افراد دیگر متفاوت است و زنان ترنس در چرخه قاعدگی خود خونریزی ندارند، اما میتوانند علائم دیگر پیش از قاعدگی مثل درد سینهها، تغییرات سریع خلق و خو و تحریکپذیری را تجربه کنند.
درضمن مردان ترنس هم قبل از شروع هورمون درمانی و مصرف تسترون یا انجام عمل تطبیق جنسیت و برداشتن رحم و تخمدان، پریود میشوند و خونریزی هم دارند.
آیا همه ترنس ها پریود میشوند؟
آیا ترنس ها پریود میشوند؟ بله، هم زنان ترنس و هم مردان ترنس (قبل از شروع هورمون درمانی و مصرف تسترون) ممکن است پریود شوند. اما لزوما همه افرادی که ترنس هستند ممکن است پریود نشوند و چرخه قاعدگی نداشته باشند.
مثلا زنان ترنس پریود و چرخه قاعدگی را بدون خونریزی تجربه میکنند. چون افرادی که تخمدان و رحم ندارند، خونریزی پریود (شامل خون و پوشش رحم) هم نخواهند داشت. البته همانطور که گفتیم این افراد هم ممکن است بعد از شروع هورمون درمانی، هرماه علائمی مشابه سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یا اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD) داشته باشند.
وبسایت (eu.modibodi.com) هم درباره تجربه زنان ترنس از پریود مینویسد: برخی از زنان ترنس رحم ندارند، بنابراین بهعنوان بخشی از چرخه قاعدگی ماهانه خونریزی نخواهند داشت. اما تجربه هورمونی قاعدگی آنها همچنان میتواند بسیار واقعی باشد. برخی دیگر از زنان ترنس هم تحت درمانهای تطبیق جنسیت به شکل هورمونهای زنانهساز قرار میگیرند. این هورمونها میتوانند منجر به طیف وسیعی از علائم جسمی و عاطفی شوند.
Many trans women have periods. Some trans women don’t have uteruses, so they won’t bleed as part of a monthly menstrual cycle. But the hormonal experience of menstruation can still be very real. Some trans women undergo gender-affirming treatment in the form of feminising hormones. These hormones can result in a range of physical and emotional symptoms.
علاوه بر اینها مردان ترنسی که هورمون مردانهساز از جمله هورمون تستوسترون مصرف میکنند هم احتمالا دیگر پریود نمیشوند. بهطور کلی پس از شروع هورمون درمانی مردانهساز، افراد ترنس FTM به مرور زمان متوجه تغییرات زیر در بدن خود میشوند:
- توقف قاعدگی بعد از ۲ تا ۶ ماه پس از شروع درمان
- بم شدن صدا بعد از ۳ تا ۱۲ ماه پس از شروع درمان
همچنین برخی از مردان ترنس ممکن است عمل جراحی تطبیق جنسیت انجام داده باشند. یعنی رحم و تخمدان آنها از بدنشان خارج شده باشد. بنابراین چرخههای قاعدگی آنها متوقف شده و دیگر پریود نمیشوند.
علائم پریود در افراد ترنس
گفتیم که پریود در افراد ترنس بدون خونریزی و فقط شامل علائم PMS است. اما واقعا علائم PMS در زنان ترنس چگونه خودش را نشان میدهد؟
بهطور کلی معمولا زنان ترنس هر ماه علائم شبه PMS یا PMDD را در زمان مشخصی تجربه میکنند. البته برخی از زنان ترنس ممکن است نسبت به دیگران به هورمونهای استروژن حساستر باشند و علائم PMS شدیدتر یا حتی علائم شبه PMDD داشته باشند.
مهمترین علائم پریود در افراد ترنس عبارتند از:
- تحریکپذیری
- خستگی
- خوابیدن بیش از حد یا خیلی کم
- تغییرات اشتها
- اضطراب
- تغییرات سریع خلق و خو
- از دست دادن علاقه به رابطه جنسی
درواقع هم پروژسترون و هم استروژن میتوانند باعث تحریکپذیری و تغییرات سریع خلقوخو شوند. تزریق استروژن همچنین میتواند علائم دیگری از جمله اضطراب ایجاد کند، زیرا منجر به سطوح بالا و نوسانات هورمونی میشود.
تجربیات جسمی پریود در افراد ترنس هم شامل موارد زیر است:
- تورم یا حساسیت سینهها
- نفخ
- گرفتگی عضلات
- سردرد
- علائم گوارشی مانند حالت تهوع
- تغییر اشتها
یادتان باشد ممکن است تنها برخی از زنان ترنسجندر این علائم، از جمله سردرد و تورم و حساسیت سینهها را در نتیجه هورمون درمانی تجربه کنند و لزوما همه آنها درگیر PMS یا PMDD نمیشوند.
چند توصیه برای مدیریت بهتر سندروم پیش از قاعدگی در پریود در افراد ترنس
افراد ترنس ممکن است به روشهای مختلفی تطبیق جنسیت بدهند. برخی ممکن است از نظر اجتماعی تطبیق جنسیت بدهند و نام و مدارک هویتی جدید بگیرند، در حالی که برخی دیگر ممکن است از روشهای تأیید جنسیت پزشکی، مانند هورمونها و جراحی برای رسیدن به جنسیت اصلیشان استفاده کنند. در همه این موارد آنها باز هم پریود را تجریه میکنند.
برای راحتتر شدن پریود در افراد ترنس هم چند راهکار ساده و بدون هزینه وجود دارد. مثلا:
· ردیابی دقیق علائم PMS
همانطور که گفتیم پریود در افراد ترنس بیشتر شامل علائم روانی و جسمی پیش از قاعدگی یا PMS است. برای همین هم ردیابی و مدیریت علائم PMS میتواند به زنان ترنس کمک کند تا پریود راحتتر و امنتری را پشت سر بگذارند.
زنان ترنس میتوانند علائم PMS خود را از چندین طریق ردیابی کنند که سادهترین آنها ثبت خاطرات است. یعنی میتوانند اینکه این علائم را معمولا در چه زمانی تجربه میکنند در یک دفتر بنویسند. این کار به کشف الگوهای تکرای PMS که هرماه تجربه میکنند و کنترل آنها کمک میکند.
یک راه دیگر استفاده از یک برنامه ردیابی دوره قاعدگی است. چندین برنامه رایگان و جامع به افراد ترنس هم امکان میدهد علائم سندروم پیش از قاعدگی خود را وارد کنند. پس از چند دوره، برنامه میتواند تخمین بزند که فرد چه زمانی علائم را تجربه خواهد کرد.
·مدریت دردهای مرتبط با علائم PMS
گرفتگی عضلات را میتوان با یک کیسه آب گرم یا پد گرمکن، مصرف مسکنها یا دوش یا حمام گرم کنترل کرد. انجام تمرینات ورزشی خاص ازجمله برخی حرکات کششی راحت و سبک میتواند درد فرد را کمتر کرده و اندورفین بیشتری در بدنش ترشح کند. خوردن دمنوشهای آرامبخش مثل دمنوش گل گاوزبان هم کمک خوبی برای کاهش درد خواهد بود.
· دادن تایید جنسیتی به خود
در زمان چرخه قاعدگی، یا هر زمان که فرد ترنس احساس ناخوشایندی پیدا میکند، بهتر است کارهایی انجام بدهد یا چیزهایی بگویید که هویت جنسیتی او را تأیید میکند. مثلا لباسهای مورد علاقهاش را بپوشد. مخصوصا لباسهایی که در آنها احساس خوبی دارد و جنسیت او را تأیید میکند. یا از گنها مخصوص بستن سینه استفاده کند. مردان ترنسی که هنوز روند تطبیق جنیستشان را شروع نکردهاند هم شاید بخواهند زدن لباس زیر برای ایجاد ظاهری شبیه به آلت تناسلی مردانه را امتحان کنند. هرکدام از این کارها میتواند در روحیه فرد تفاوت زیادی ایجاد کنند.
همچنین مهم است که فرد ترنس حتما در مورد هرگونه علائم شدید یا تغییرات نامطلوب در چرخه قاعدگی خود با یک پزشک متخصص صحبت کند.
حمایت از پریود در افراد ترنس
پریود در افراد ترنس میتواند یک چالش جدی روحی و جسمی برای آنها باشد. مخصوصا پریود شدن بهعنوان فردی که خود را زن نمیداند، یا تجربه سندروم پیش از قاعدگی در یک بدن مردانه میتواند باعث ناراحتی و اضطراب شود. برای همین حمایت کردن از زنان ترنس و مردان ترنس مخصوصا در روزهای قاعدگی بسیار مهم است.
متاسفانه بسیاری از افراد قاعدگی را با زنانگی برابر میدانند. اما یادتان باشد همه زنان قاعدگی ندارند و همه افرادی که قاعدگی دارند، خود را زن نمیدانند. درضمن فراموش نکنید که هر کسی تجربه و نیازهای متفاوتی دارد. چیزی که به یک نفر کمک میکند، ممکن است اوضاع را برای دیگری بدتر کند. همه افراد ترنس یا دارای جنسیت نامنطبق، سندروم پیش از قاعدگی را تجربه نمیکنند. چون همه افراد ترنس نمیخواهند جراحی کنند یا هورمون مصرف کنند.
اگر میخواهید از افراد ترنس حمایت کنید بهترین کار این است که با آنها مهربان باشید و تجربه جنسیتیشان را به عنوان زن یا مرد به رسمیت بشناسید. یعنی به نام، ضمایر و بدن آنها احترام بگذارید. همچنین به عنوان دوست و خانواده باید فضایی امن برای آنها ایجاد کنید تا احساسات و نگرانیهای خود را با شما به اشتراک بگذارند. گاهی اوقات، تنها چیزی که این افراد نیاز دارند یک دوست است که آنها را درک کند. بنابراین با ذهن و قلب باز به حرفهای آنها گوش کنید.
بهطور کلی صبر و همدلی را تمرین کنید. به یاد داشته باشید، تجربه هر فرد ترنس از هویت جنسیتیاش منحصر بهفرد است، بنابراین همیشه بهتر است سوال بپرسید تا اینکه فرضیه بسازید. اما از پرسیدن سوالات تهاجمی یا شخصی که ممکن است افراد ترنس را ناراحت کند، خودداری کنید. مثلا:
- هیچوقت از یک فرد ترنس نپرسید «نام واقعی» او چیست. چون بسیاری از افراد تراجنسیتی نام خود را به نامی تغییر میدهند که منعکسکننده جنسیت واقعی آنها باشد و از نامی که هنگام تولد رویشان گذاشته شده استفاده نمیکنند.
- هرگز به یک فرد ترنس نگویید که او زن یا مرد نیست زیرا با استفاده از روش خاصی تغییر جنسیت نداده است. خیلی از این افراد تمایلی به انجام عملهای جراحی تطبیق جنیست ندارند. درضمن این عملها هم معمولا ریسک و عوارض زیادی دارند و طبیعی است که کسی نخواهد آن را انجام بدهد.
- هرگز نباید از فردی که ترنس است بپرسید که چه اندام تناسلی دارد یا سوالات شخصی در مورد زندگی جنسیاش از او بپرسید. هرچند پرسیدن این سوالات بهطور کلی از هر کسی نامناسب است و افراد ترنس نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
سخن پایانی
افراد ترنس و ومخصوصا زنان ترنسجندر در صورت استفاده از هورمون درمانی ممکن است هرماه علائم جسمی، عاطفی و روانی مشابه علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه کنند. پریود در افراد ترنس معمولا شامل خونریزی نمیشود اما همچنین میتواند نشانههای دیگری مانند حساسیت سینه و تغییرات سریع خلق و خو داشته باشد.
این علائم ممکن است درست مانند سندرم پیش از قاعدگی هر ماه در یک زمان مشخص، اتفاق بیفتد. برای بسیاری از زنان ترنس، این دوره، دوره قاعدگی آنهاست. نکته مهم این است پریود افراد ترنس بهاندازه پریود هر فرد دیگری واقعی و معتبر است.
منابع: medicalnewstoday