جدیدترین چیدمان کابینت آشپزخانه کوچک و بزرگ | نکاتی که باید بدانید!
آشپرخانه یکی از پراستفادهترین بخشهای خانه و معمولا هم شلوغترین آنهاست. تمام وسایل و لوازم سرو غذا مثل بشقاب، قاشق، چنگال و … خوراکیها و مواد اولیه پخت غذا ازجمله ادویهها، حبوبات، ماکارونی، روغن و برنج در کمدها و کشوهای آشپزخانه نگهداری میشوند. هر کابیت آشپزخانه همیشه تعداد زیادی وسیله پختوپز و خوراکی در خود دارد که تقریبا بهصورت روزانه و روتین مورد نیاز هستند.
یعنی باید حتما هرکدام از این وسایل در جای درستی قرار داده شده باشند. بلد بودن ترفندهای ساده برای چیدمان کابینت آشپزخانه میتواند همیشه این بخش خانه را زنده و شاداب و در عین حال مرتب نگه دارد. برای همین هم در این مقاله به سراغ جدیدترین روشها و ابزارها برای چیدن کابینتهای آشپرخانه رفتهایم و همهچیز را برای داشتن یک آشپرخانه شیک و جذاب به شما میگوییم. همچنین ما در مقاله مرتبط دیگری نحوه صحیح و اصولی چیدمان کمد لباس عروس را به صورت کامل توضیح داده ایم.
چرا چیدمان کابینت آشپزخانه مهم است؟
کابیتهای آشپرخانهها و کشوهای این بخش از خانه همیشه پر از وسایل و لوازم مختلف هستند. از قاشق و چنگال، بشقاب و پیشدستی، لیوان و فنجان گرفته تا انواع ماهیتابه و قابلمه و … درضمن تعداد زیادی خوراکی مثل حبوبات، ماکارونی، روغن، رب گوجه، برنج و ادویههای مختلف هم هست که حتما باید در آشپزخانه قرار داده شوند. برای همین مرتب بودن و چیدن درست هرکدام از این وسایل و خوراکیها در جای درست مهم است. درغیر این صورت احتمالا برای یک پختوپز ساده یا پذیرایی و سرو غذا باید تمام کابیت را خالی کرده تا به وسیله مورد نظر دسترسی داشته باشیم.
درضمن حتما خودتان هم میدانید که چیدمان کابینت زیر گاز با چیدمان کابینت حبوبات فرق میکند. یعنی اینکه در هرکدام از این کابیتها چه لوازم و وسایلی بگذاریم در استفاده راحتتر و دسترسی سریعتر به آنچه نیاز داریم تاثیر مستقیم دارد.
در ادامه چند نکته ساده که میتواند به بهتر شدن چیدمان کابینت آشپزخانه کوچک و حتی بزرگ کمک کند را به شما میگوییم.
نکات کاربردی برای چیدمان کابینت آشپزخانه
برای اینکه داخل کابیتهای آشپرخانه همیشه مرتب باشد و بتوانیم بهراحتی هر وسیلهای را نیاز داریم از آنها برداریم باید یکسری اصول اولیه را در زمان چیدن کابینتها رعایت کنیم. مهمترین نکاتی که باید برای چیدمان داخل کابینت آشپزخانه رعایت کنیم عبارتند از:
وبسایت feedmephoebe در مقاله ای با موضوع چیدمان کابینت آشپزخانه، مواردی که باید نزدیک اجاق گاز قرار گیرند را اشاره کرده است که در ادامه آنها را نقل خواهیم کرد:
Cooking utensils: spatulas, wooden spoons (preferably in a crock on the counter)
Spices (either in a drawer, or on a riser in a cabinet/on the countertop)
Oils, vinegars, and commonly used condiments (on a tray next to the stove, and/or on a lazy Susan in the cabinet)
Spoon rest
Trivets
Oven mittsابزارهای آشپزی: کفگیرها، قاشقهای چوبی (ترجیحاً در یک ظرف روی کانتر)
ادویهها: در یک کشو، یا روی استند در کابینت / روی کانتر
روغنها، سرکهها و چاشنیهای پرکاربرد: روی یک سینی کنار اجاق گاز و/یا روی صفحه گردان (Lazy Susan) در کابینت
زیرقاشقی (Spoon rest)
زیرقابلمهای (Trivets)
دستکش فر (Oven mitts)
ظرفهای دم دستی و ظرفهای خاص و مهمانی را جدا کنید
همه ما چند سرویس مختلف برای سرو غذا داریم. یعنی یکسری از ظرفها را جلوی دست میگذاریم و برای مصرف روزانه و خوردن شام و ناهار از آنها استفاده کنیم. سرویسهای غذاخوری خاصی هم داریم که معمولا فقط زمانهایی که قرار است از مهمان پذیرایی کنیم از کابینت بیرون میآورریم.
در یک چیدمان خوب بشقابها، لیوانها، قاشق و چنگال و … که هر روز به آنها نیاز داریم جدا از سرویسهای غذاخوری مهمان چیده میشوند. یعنی باید در یک کابینت جداگانه قرار داده شوند. همچنین بهتر است که ظرفهای جلوی دست در کابیتهای پایینی با دسترسی راحتتر چیده شوند و ظرفهای مهمانها را در کابیتهاب بالایی قرار بدهید.
قابلمهها و ماهیتابهها را در کابیتهای طبقات پایینی قرار بدهید
نکته بعدی اینکه باید وسایل سنگینتر مثل قابلمهها و ماهیتابهها را در کابیتهای طبقات پایینی بچینید. از کابیتهای بالا هم برای وسایل سبکتر استفاده کنید. این کار مهم است زیرا درآوردن یا گذاشتن وسایل سنگین در کابینت را راحتتر میکند. درضمن امنیت بهتری هم دارد و از هرگونه آسیب دیدن احتمالی بهدلیل افتادن قابلمه و … روی افراد جلوگیری میکند.
ظرفهای وعدههای غذایی روزانه را در کابیت کنار ماشین ظرفشویی بچینید
گفتیم که ظرفهای جلوی دست و ظرفهای مخصوص مهمانها باید از هم جدا شوند. یک راه عالی برای چیدن ظرفهای دمدستی، گذاشتن این ظروف در کابیت کنار ماشین ظرفشویی است. این چیدمان به شما اجازه میدهد بعد از شستهشدن ظرفها و تمام شدن کار ماشین خیلی راحت آنها را به کابیت مخصوص خودشان منتقل کنید.
مواد غذایی خشک (ماکارونی و روغن و حبوبات) را در یک کابینت جداگانه نگهداری کنید
یک توصیه مهم اینکه کابینت ظروف را از کابینت مواد غذایی جدا کنید. یعنی مواد غذایی خشک مثل ماکارونی، روغن، حبوبات و …. را در کابیتی که ظرف در آن نمیگذارید، قرار بدهید. بهتر است که این مواد غذایی در کابیت پایینی کنار گاز باشند یا دسترسی به آنها در زمان آشپزی و جمع کردنشان بعد از پختوپز راحتتر شود. همچنین می توانید برای چیدمان حرفه ای کمد به مقاله چیدمان کمد دیواری بدون قفسه مراجعه فرمایید.
اگر هم بهجای استفاده از جای ادویه رومیزی میخواهید ادویههایتان را داخل کابینت و دور از چشم بگذارید، حتما برای هر اودیه یک ظرف مشخص و جداگانه همراه با برچسب نام ادویه داشته باشید و این ظرفها را در یک کابینت (ترجیحا کابیت بالای گاز) قرار بدهید.
در کنار این موارد، اگر حواستان به چند نکته ساده دیگر هم باشد همیشه کابیتهای آشپرخانه مرتب و تمیزی خواهید داشت:
- ظرفهایی که از آنها روزانه استفاده میکنید را در کابیتهای جدا از هم نچینید. بهتر است یک یا دو کابینت مخصوص ظرفهای دم دستی مشخص کنید و همه این ظرفها را در آنها بگذارید.
- برای چیدن قابلمهها حتما آنها را به ترتیب اندازه و سایز یعنی از کوچک به بزرگ درون هم قرار بدهید. با اینکار قابلمههای فضای زیادی از کابینت را اشغال نمیکنند. درهای قابلمهها را در قسمت دیگر کابینت و درست کنار آنها بچینید.
- ادویهها و موادغذایی خشک که برای پختوپز لازم دارید را در یک کابینت و کنار هم نگهداری کنید. با این کار دسترسی به آنها سریعتر و راحتتر خواهد بود. همچنین بد نیست که ادویههای مخصوص غذا و ادویههای شیرینیپزی و … را جدا از هم بگذارید. این جدا کردن به شما اجازه میدهد در زمان پخت غذا یا شیرینیپزی راحت هر ادویهای که نیاز دارید را از جای خود بردارید.
- برای نظم بهتر کابیتها میتوانید هرگروه از وسایل پذیرایی را دستهبندی کرده و در یک کابینت و قفسه خاص بگذارید. مثلا وسایل مخصوص برای پذیرایی با چای مثل قندان، فنجان یا استکان و … را یکجا و کنار هم بچینید. وسایل سرو غذا مثل کفگیر و ملاقه یا دیسهای غذاخوری و خورشتخوری را هم را کنار هم قرار بدهید.
همیشه هم یادتان باشد هر چند ماه یکبار حتما کابینتها را خالی کنید و وسایل اضافی را دور بریزید. با این کار همیشه فضای کافی برای یک چیدمان منظم و شیک در اختیار خواهید داشت.
لوازم تخصصی برای مرتب کردن کابینت آشپزخانه
مثل هر کمد و کشو دیگری، برای چیدمان کابینت آشپزخانه هم به وسایل و ابزارهای نظمدهنده و مدلهای مختلف ارگانایز نیاز خواهد بود. برای نظم بهتر کابینتها میتوان از لوازم و ابزار تخصصی زیر استفاده کرد:
- باکسها و ارگانایزرهای اکرولیک: این نظمدهندهها کاملا شفاف هستند و برای نظمدهی و مرتب کردن وسایل زیاد و پرتعداد آشپرخانه عالی خواهند بود. شفاف بودن آنها هم اجازه میدهد راحت درون باکسها دیده شود و دقیقا باکسی که وسیله مورد نظر در آن قرار دارد را از کابیت بیرون بیاورید. مخصوصا خردهریزهای آشپرخانه در این باکسها کاملا مرتب میشوند و در کابینت یا کشو ولو نخواهند بود. در مقاله نظم دهنده کشو چیست انواع مختلفی از نظم دهنده کشو را مورد بررسی قرار داده ایم.
- ظرفهای مخصوص حبوبات و ادویه: این ظرفها که معمولا بهشکل پکیج عرضه میشوند یکی از بهترین ابزارها برای چیدمان کابینتهای آشپرخانه هستند. این ظروف به شما اجازه میدهند تا مواد خوراکی مثل حبوبات و ادویهها مرتب و با ظاهری زیبا در کابینت چیده شوند. دسترسی به هر ادویه یا حبوبات هم با این طرفها راحتتر است. فقط کافی است تا ظرف پر از لوبیا یا زردچوبه را از بین دیگر ظروف بردارید. درضمن ادویههای را در برابر گرما و نور محافظت میکنند.
- نظم دهنده کشو آشپرخانه: کشوهای کابینتها معمولا برای قرار دادن قاشق، چنگال، چاقو، کفگیر، ملاقه و … استفاده میشوند. هرکدام از این وسایل هم خودشان چند سایز و اندازه مختلف دارند. مثلا قاشق غذاخوری، قاشق چایخوری، قاشق سوپخوری و … برای مرتب کردن این همه وسیله در کشو نیاز به یک نظمدهنده است. نظم دهنده کشو برای آشپرخانه چندین فضای مختلف و جدا از هم دارد. در هر بخش نظمدهنده هم میتوانید یک گروه از قاشقها یا چنگالها را قرار بدهید. البته از نظمدهندههای کشو میتوانید برای چیدن وسایل دیگری مثل ظرفهای ادویه و نمکدانها یا دستمالها هم استفاده کنید.
بهطور کلی ایدههای سازماندهی آشپزخانه بسته به فضای ذخیرهسازی و تعداد و اندازه کابینتها متفاوت است. در نهایت این شما هستید که باید تصمیم بگیرید که چه چیزی باید در کشوها و کابینتها قرار بگیرد و چه چیزهایی باید روی میز یا اوپن گذاشته شود. کابینتها برای نگهداری ظروف و مواد غذایی بهتر هستند، و از کشوها هم برای چیدن وسایل کوچک مثل کارد و چنگال یا دستمالها و … استفاده میشود.
جمعبندی ونتیجهگیری
چیدمان کابینت آشپزخانه میتواند حس و حال شما را نسبت به آشپزی و آماده کردن غذا یا پذیرایی از مهمان عوض کند. وقتی یک کابینت مرتب و منظم دارید، دقیقا میدانید هرچیزی که برای پختوپز یا سرو غذا نیاز دارید کجاست. برای برداشتن یک قابلمه کوچک هم نیازی نمیشود تا تمام کابینت را بههم بریزید. برای برنامهریزی بهتر و یک چیدمان شیکتر و مظمتر، بد نیست که قبل از شروع کار همه چیز را در آشپزخانه فهرست کنید. با این کار میتوانید چیدمان بهتری برای کابینتها داشته باشید و حتی بررسی کنید که آیا به کابینت یا کشوی اضافی نیاز دارید یا نه.
درضمن بهتر است از ابزار و تجهیزات تخصصی مثل انواع نظم دهنده و ارگانایز هم برای مرتب کردن قفسههای کابینتها و کشوهای آشپرخانه کمک بگیرید. این نظمدهندهها در جنسها و سایزهای مختلفی وجود دارد و با استفاده از آنها میتوانید ذخیرهسازی منظمتر و در دسترستری را برای لوازم آشپرخانه خود فراهم کنید.
بد نیست بدانید که جدا از آشپرخانه برای اتاقها و حتی هال و پذیرایی هم میتوانید از مدلهای مختلف نظم دهنده کمد لباس، نظم دهنده کشو یا نظم دهنده زیر تخت استفاده کنید.
سوالات متداول
بهترین روش برای چیدن قابلمهها در کابینت چیست؟
قابلمهها و ماهیتابهها باید در کابینتهای طبقات پایینی چیده شوند. زیرا درآوردن یا گذاشتن وسایل سنگین در کابینتهای بالایی سخت میشود و ممکن است خطرناک هم باشد. بهتر است قابلمهها را به ترتیب اندازه و سایز یعنی از کوچک به بزرگ درون هم قرار بدهید و درهای آنها را جداگانه و کنارشان بچینید.
برای چیدمان کابینت آشپرخانه میتوانیم از چه نظمدهندههایی استفاده کنیم؟
بهترین نظمدهندهها برای مرتب کردن کابینت آشپرخانه، نظمدهندههای شفاف هستند که راحت درون آنها دیده شود. جنس این نظمدهندهها معمولا از آکرولیک است و میتوان وسایل و لوازم مختلف را درون آنها قرار داد.
کاربرد نظم دهنده کشو در آشپرخانه چیست؟
از نظمدهندهای مخصوص کشو آشپرخانه معمولا برای مرتب کردن قاشقها و چنگالها استفاده میشود. جنس این ارگانایزها هم میتواند چوبی یا فلزی باشد
واقعا چیدمان کابینت آشپزخانه تأثیر زیادی روی راحتی و سرعت کار تو آشپزخونه داره! من همیشه برای پیدا کردن قابلمه یا ادویهای که لازم دارم کلی کابینتها رو زیر و رو میکنم. ایدهی استفاده از نظمدهندههای کشو و ارگانایزرهای شفاف به نظرم خیلی کاربردیه، مخصوصا برای ادویهها که همیشه توی کابینت گم میشن. کسی تجربهای داره که بگه کدوم مدل نظمدهنده کشو آشپزخانه بهتره و بیشتر جا میگیره؟
کاملاً درسته! نظمدهندههای کشو آشپزخانه میتونن کمک زیادی به مرتب نگه داشتن وسایل داخل کابینت کنن، مخصوصاً برای ادویهها و قاشق و چنگالها که معمولاً جای مشخصی ندارن. برای اینکه حداکثر فضا رو استفاده کنی، میتونی از نظمدهندههای چندبخشی و کشویی استفاده کنی که قابلیت تنظیم دارن و میشه اندازه اونها رو با کشو هماهنگ کرد. مدلهای چوبی و اکریلیک هم ظاهر شیکی دارن، ولی اگر دنبال گزینهای اقتصادی هستی، نظمدهندههای پلاستیکی و سیلیکونی مقاوم انتخاب بهتری هستن.
من عاشق یه آشپزخونه مرتب و منظم هستم، ولی با این همه ظرف و خوراکی واقعا سخته که کابینتها همیشه مرتب بمونن! خیلی دوست دارم از باکسهای اکریلیک برای نگهداری مواد غذایی خشک مثل ماکارونی و حبوبات استفاده کنم. به نظرم هم ظاهر کابینت رو شیکتر میکنه، هم پیدا کردن مواد راحتتر میشه. آیا این باکسهای اکریلیک واقعا کاربردی هستن یا بعد از مدتی فضای زیادی اشغال میکنن؟
باکسهای اکریلیک یکی از بهترین گزینهها برای چیدمان مرتب و بهینه داخل کابینتها هستن، چون نهتنها ظاهر شیکتری دارن، بلکه باعث میشن مواد غذایی داخلشون کاملاً دیده بشه و دسترسی راحتتری داشته باشی. فقط نکتهای که باید توجه کنی اینه که مدلهایی رو انتخاب کنی که قابلیت روی هم قرار گرفتن (استک شدن) داشته باشن تا فضای بیشتری اشغال نشه. همچنین، مدلهای دربدار برای نگهداری مواد خشک و جلوگیری از ورود هوا و رطوبت مناسبتر هستن.
همیشه برام سوال بوده که چیدمان کابینت زیر گاز باید چجوری باشه؟ من قابلمهها و ماهیتابهها رو تو کابینت پایینی میذارم، ولی احساس میکنم هر بار برداشتنشون سخت و وقتگیره! شنیدم که بعضیها از طبقهبندهای مخصوص قابلمه استفاده میکنن که باعث میشه راحتتر بتونن قابلمه رو از توی کابینت بردارن. کسی از این مدل طبقهبندهای کابینتی استفاده کرده؟ واقعا کارایی دارن یا جا رو بیشتر اشغال میکنن؟
چیدمان کابینت زیر گاز همیشه یه چالش بوده، چون معمولاً محل نگهداری قابلمهها، ماهیتابهها و وسایل سنگین آشپزیه. استفاده از طبقهبندهای مخصوص قابلمه قطعاً دسترسی رو راحتتر میکنه و از بههمریختگی جلوگیری میکنه. این طبقهبندها بهصورت کشویی، ایستاده یا قفسهای وجود دارن که بسته به اندازه کابینتت میتونی بهترین گزینه رو انتخاب کنی. مدلهای کشویی که به راحتی بیرون میان، بهترین انتخاب برای کابینتهای عمیق هستن.