طرز استفاده از تامپون قاعدگی در 6 گام آسان برای مبتدی‌ها

استفاده از تامپون قاعدگی یک روش محبوب و مؤثر برای مدیریت خونریزی است که بسیاری از زنان به‌دلایل مختلفی به آن روی می‌آورند. چیزی که در این‌باره اهمیت دارد، طرز استفاده از تامپون قاعدگی به‌شکل صحیح و رعایت نکاتی مهم در بهره‌مندی از مزایای آن است. برای استفاده صحیح باید دست‌ها را شست، در موقعیتی راحت قرار گرفت و تامپون را با زاویه مناسب وارد کرد، سپس از جای‌گیری نخ بیرون اطمینان حاصل کرد. در ادامه مرحله‌به‌مرحله گذاشتن تامپون و خارج‌کردن آن را به زبانی ساده توضیح می‌دهیم تا بتوانید با اطمینان کامل از این محصول استفاده کنید. با ما همراه باشید.

تامپون چیست و چه تفاوتی با نوار بهداشتی دارد؟

در جواب تامپون چیست؟ باید گفت تامپون یکی از محصولات بهداشتی قاعدگی است که برای جذب خون پریود به‌صورت داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخلاف نوار بهداشتی که روی لباس زیر قرار می‌گیرد و خون را از بیرون جذب می‌کند، تامپون مستقیماً در داخل واژن قرار می‌گیرد و به‌محض ترشح خون، آن را جذب می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود مهم‌ترین تفاوت میان تامپون و نوار بهداشتی در طرز استفاده از تامپون قاعدگی، میزان آزادی حرکتی که ایجاد می‌کنند و میزان جذب آن‌ها است.

اگرچه تامپون یکی از محصولات رایج بهداشتی برای دوران قاعدگی است، اما امروزه گزینه‌های متنوع‌تری نیز برای مدیریت این دوران وجود دارد. یکی از این جایگزین‌ها کاپ قاعدگی است که شباهت‌ها و تفاوت‌های مهمی با تامپون دارد. برای آشنایی بیشتر با مزایا، معایب و مقایسه بین کاپ قاعدگی و تامپون، پیشنهاد می‌کنیم مقاله کاپ قاعدگی یا تامپون را هم مطالعه کنید.

انواع تامپون قاعدگی

تامپون‌ها انواع مختلفی دارند و برای اینکه طرز استفاده از تامپون قاعدگی را بدانید، باید همۀ مدل‌های آن را به‌خوبی بشناسید و محصولی را که با انتظاراتتان تطابق دارد، انتخاب و استفاده کنید. رایج‌ترین انواع مدل‌های تامپون قاعدگی عبارت‌اند از:

انواع تامپون
  • تامپون با اپلیکاتور پلاستیکی (Plastic Applicator Tampon): این نوع تامپون دارای لوله‌ای پلاستیکی با سطحی صاف و لغزنده برای قرار‌دادن راحت‌تر در واژن است و طرز استفاده از تامپون قاعدگی با اپلیکاتور پلاستیکی برای مبتدی‌ها مراحل آسان‌تر و بهداشتی‌تری دارد.
  • تامپون با اپلیکاتور مقوایی (Cardboard Applicator Tampon): اپلیکاتور این نوع تامپون از جنس مقواست و گزینه‌ای سازگارتر با محیط‌زیست محسوب می‌شود. طرز استفاده از تامپون قاعدگی با اپلیکاتور مقوایی ممکن است نسبت به نوع پلاستیکی کمی سخت‌تر و پیچیده‌تر‌ باشد؛ اما همچنان بهداشتی، کاربردی و مؤثر است.
  • تامپون بدون اپلیکاتور (Digital Tampon): مدل‌های بدون اپلیکاتور برای قرار‌دادن مستقیم با انگشت طراحی شده‌اند. این تامپون‌ها فضای کمتری را اشغال و زباله کمتری تولید می‌کند و به‌طورکلی مورد علاقه افرادی هستند که تجربه بیشتری در استفاده دارند.
  • تامپون ارگانیک (Organic Tampon): مدل‌های ارگانیک از پنبه طبیعی و بدون استفاده از مواد شیمیایی یا سفیدکننده ساخته شده‌اند و برای پوست‌های حساس یا کسانی که به سلامت خود و استفاده محصولات طبیعی اهمیت می‌دهند، بسیار کاربردی هستند.
  • تامپون با جذب معمولی (Regular Absorbency): این مدل‌ها مناسب برای روزهایی است که خونریزی سبک تا متوسطی دارید.
  • تامپون با جذب بالا (Super/Super Plus Absorbency): تامپون‌های با جذب بالا برای روزهایی با خونریزی شدیدتر طراحی شده‌اند و از نشتی در ساعات طولانی جلوگیری می‌کنند؛ اما توجه داشته باشید که نباید برای مدت طولانی بدون تعویض از آن‌ها استفاده کرد.
  • تامپون شب (Overnight Tampon): تامپون مخصوص شب دارای ظرفیت جذب بالا است و برای استفاده در هنگام خواب طراحی شده است. بااین‌حال بهتر است بیش‌از ۸ ساعت استفاده نشود.

طرز استفاده صحیح از تامپون به‌صورت مرحله‌به‌مرحله

استفاده از تامپون برای بسیاری از افراد در دوران قاعدگی می‌تواند تجربه‌ای راحت، بهداشتی و کاربردی باشد، به‌خصوص کسانی که سبک زندگی فعالی دارند و ترجیح می‌دهند از مزایای آن بهره کافی را ببرند. بااین‌حال برای بهره‌مندی ایمن و مؤثر از این محصولات آشنایی با طرز استفاده از تامپون قاعدگی به‌شکل صحیح اهمیت زیادی دارد. مرحله‌به‌مرحله نحوه استفاده تامپون قاعدگی به‌شرح زیر است:

  • مرحله اول، شست‌وشوی دست‌ها: پیش‌از هر کاری باید دست‌های خود را با آب گرم و صابون بشویید. این مرحله بسیار مهم است؛ زیرا از ورود میکروب‌ها و باکتری‌ها به ناحیه حساس تناسلی جلوگیری و بروز عفونت پیشگیری می‌شود.
  • مرحله دوم، باز‌کردن بسته‌بندی تامپون: بسته‌بندی تامپون را به‌آرامی باز و آن را با دقت خارج کنید. توجه داشته باشید که بسته‌بندی کاملاً سالم باشد و تامپون با سطح آلوده‌ای تماس پیدا نکند. اگر تامپون دارای اپلیکاتور است، بررسی کنید که اپلیکاتور سالم و تمیز باشد و درست متصل شده باشد.
  • مرحله سوم، انتخاب پوزیشن مناسب بدنی: برای وارد‌کردن تامپون باید در موقعیتی قرار بگیرید که احساس راحتی و کنترل بیشتری داشته باشید. حالت‌هایی مثل ایستادن با یک پا روی لبه توالت فرنگی، نشستن در حالت نیم‌خیز یا دراز کشیدن برای قرار‌دادن صحیح تامپون رایج هستند. این مرحله به آرامش بدن و سهولت در ورود تامپون کمک می‌کند.
  • مرحله چهارم، وارد‌کردن تامپون: اگر از تامپون با اپلیکاتور استفاده می‌کنید باید ابتدا بخش بیرونی اپلیکاتور را با انگشت شست و انگشت میانی بگیرید و سپس نوک آن را در ورودی واژن قرار بدهید و به‌آرامی با زاویه‌ای کمی مایل به‌سمت پایین کمر وارد کنید. وقتی انگشتانتان به بدن رسیدند با انگشت اشاره بخش داخلی اپلیکاتور را به‌سمت داخل فشار بدهید تا تامپون کاملاً وارد واژن شود و سپس اپلیکاتور را به‌آرامی خارج کنید. دقت کنید که طرز استفاده از تامپون قاعدگی بدون اپلیکاتور متفاوت است. برای گذاشتن آن باید با دست تمیز ابتدای تامپون را بگیرید و آن را به‌آرامی و با انگشت اشاره داخل واژن قرار بدهید. همچنان زاویه ورود را به‌سمت پشت بدن و کمر حفظ کنید و تامپون را تا جایی وارد کنید که احساس ناراحتی نداشته باشید. در صورت بروز درد یا احساس ناراحتی تامپون را خارج و دوباره امتحان کنید.
  • مرحله پنجم، بررسی جای‌گیری و وضعیت نخ: پس‌از ورود کامل تامپون مطمئن شوید که نخ آن بیرون از واژن قرار گرفته و به‌راحتی قابل‌مشاهده است. این نخ برای خارج‌کردن تامپون ضروری است و نباید بریده یا پنهان شود.اگر تامپون به‌درستی در جای خود قرار گرفته باشد هیچ‌گونه ناراحتی یا احساس جسم خارجی در واژن خود نخواهید داشت.
  • مرحله ششم، بیرون کشیدن تامپون: برای خارج‌کردن تامپون باید در پوزیشن راحتی قرار بگیرید و نخ را به‌آرامی بکشید تا تامپون بدون درد از بدن خارج شود. تامپون باید بسته به نوع، وضعیت خونریزی و … هر ۴ تا ۸ ساعت یکبار تعویض شود. هرگز تامپون را برای مدت طولانی‌تر نگه ندارید؛ زیرا این کار می‌تواند خطر عفونت یا سندرم شوک سمی را افزایش بدهد. به‌گفتۀ وب‌سایت flowerpatch:

“Never leave a tampon in for more than eight hours to avoid Toxic Shock Syndrome (TSS). TSS is a very rare, but it’s important to be aware of signs and symptoms. TSS is a form of bacterial infection that can be potentially fatal when using super-absorbency tampons or leaving them in for extended periods of time. Symptoms can develop quickly and include:
Faintness
High fever
Low blood pressure
Headache
Vomiting or diarrhea”

«هرگز تامپون را بیش‌از هشت ساعت در بدن نگه ندارید تا از سندرم شوک سمی (TSS) جلوگیری کنید. TSS یک عفونت باکتریایی بسیار نادر است؛ اما مهم است که از علائم و نشانه‌های آن آگاه باشید. TSS نوعی عفونت باکتریایی است که می‌تواند در اثر استفاده از تامپون‌های با جذب بالا یا نگه داشتن آن‌ها به‌مدت طولانی خطرناک و حتی کشنده باشد. علائم این بیماری ممکن است به‌سرعت ظاهر شوند و شامل موارد زیر باشند:
ضعف؛
تب بالا؛
فشار خون پایین؛
سردرد؛
استفراغ یا اسهال.»

چند نکته مهم برای راحتی بیشتر در استفاده از تامپون

حال که با مرحله‌به‌مرحله طرز استفاده از تامپون قاعدگی به‌شکل صحیح آشنا شدید، وقت آن رسیده است که از چند نکته کاربردی و مهم برای افزایش راحتی در استفاده از تامپون آگاهی پیدا کنید. این نکات به شما به‌خصوص اگر اولین بار است از تامپون استفاده می‌کنید، کمک می‌کند احساس ناراحتی نداشته باشید و اشتباهات رایج را تکرار نکنید. 

چند نکته مهم برای راحتی بیشتر در استفاده از تامپون
  • همیشه از کوچک‌ترین سایز شروع کنید: اگر برای اولین بار از تامپون استفاده می‌کنید، بهتر است سایز “Regular” یا “Light” را انتخاب کنید. این سایزها نازک‌ترند، قرار دادنشان آسان‌تر است و فشار کمتری به بدن وارد می‌کنند.
  • بدن خود را بشناسید: آشنایی با آناتومی بدن کمک می‌کند زاویه و عمق قرار‌دادن تامپون را بهتر درک کنید. واژن، مسیر مستقیم به‌سمت بالا ندارد، بلکه کمی زاویه‌دار به‌سمت پشت بدن (کمر و ستون فقرات) است. توجه به این نکته می‌تواند از وارد‌کردن نادرست و احساس درد جلوگیری کند.
  • در حالت بدنی راحت و آرام قرار بگیرید: اگر بدن شما هنگام وارد‌کردن تامپون سفت یا منقبض باشد، ورود آن دشوارتر و همراه با ناراحتی خواهد بود. در موقعیتی قرار بگیرید که برایتان راحت است.
  • از اپلیکاتور استفاده کنید: تامپون‌های دارای اپلیکاتور معمولاً برای اولین استفاده بسیار راحت‌تر هستند. این اپلیکاتورها به‌خصوص اگر از نوع پلاستیکی باشند، کمک می‌کنند تامپون بدون تماس مستقیم دست وارد شود و در موقعیت درستی قرار بگیرد.
  • از روان‌کننده‌های بر پایه آب استفاده کنید: اگر تامپون به‌راحتی وارد نمی‌شود و احساس خشکی در ناحیه واژن دارید، می‌توانید مقدار کمی لوبریکانت بر پایه آب به نوک تامپون یا ورودی واژن بزنید. این کار باعث لغزندگی بیشتر و کاهش اصطکاک می‌شود.
  • فقط زمانی استفاده کنید که خونریزی دارید: استفاده از تامپون زمانی که خونریزی بسیار کم و نزدیک به صفر است موجب تحریک، خشکی و ناراحتی می‌شود. در چنین مواقعی استفاده از نوار بهداشتی جایگزین مناسب‌تری است.
  • آرامش داشته باشید: کاملاً طبیعی است که اولین بار استفاده از تامپون با کمی استرس یا ناراحتی همراه باشد. استفاده از تامپون با تمرین، شناخت بدن و رعایت اصول بهداشتی می‌تواند ساده و حتی راحت‌تر از سایر محصولات مشابه باشد.

سخن پایانی

استفاده از تامپون می‌تواند یک گزینه راحت و بهداشتی در دوران قاعدگی باشد، به‌شرطی‌که با طرز استفاده از تامپون قاعدگی به‌خوبی آشنا باشید، تامپون مناسب را انتخاب کنید و این مراحل را با رعایت نکات بهداشتی انجام بدهید. توجه به نکات ایمنی و مراقبت از بدن در این دوران به شما کمک می‌کند تا در دوران قاعدگی از روتین زندگی خود خارج نشوید و درعین‌حال سلامتتان را حفظ کنید.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x