آرایشی، بهداشتی و سلامت

نحوه استفاده از نوار بهداشتی برای راحتی و بهداشت بیشتر در دوران قاعدگی

دسترسی سریع

نوار بهداشتی یکی از ابتدایی‌ترین و پرکاربردترین محصولات بهداشتی برای مدیریت دوران قاعدگی است. ساده‌ترین و مؤثرترین نحوه استفاده از نوار بهداشتی به این صورت است که ابتدا دستان خود را بشویید. سپس بسته‌بندی نوار بهداشتی را باز و پوشش چسب‌دار زیر آن را جدا کنید. نوار را طوری در قسمت میانی لباس زیر قرار دهید که قسمت پهن‌تر آن به‌سمت عقب بدن باشد.

سپس آن را به‌خوبی روی لباس زیر فشار دهید تا بچسبد. اگر نوار دارای بال است، بال‌ها را به زیر لباس زیر ببرید و آن‌ها را محکم بچسبانید تا نوار سر جای خود بماند. پس‌از حدود ۴ تا ۶ ساعت (بسته به میزان خونریزی) نوار باید تعویض شود. برای دورانداختن نوار استفاده‌شده، آن را رول کنید، در دستمال یا بسته‌بندی جدید بپیچید و در سطل زباله بیندازید. به‌هیچ‌عنوان نوار را داخل توالت نیندازید. همچنین بهتر است در صورت مشاهده علائم حساسیت به نوار بهداشتی به نوع نوار مصرفی خود توجه بیشتری داشته باشید. تا انتها با ما همراه باشید تا با تمام نکات استفاده از این وسیله آشنا شوید.

چرا استفاده صحیح از نوار بهداشتی مهم است؟

استفاده صحیح از نوار بهداشتی نه‌تنها به حفظ بهداشت فردی کمک می‌کند، بلکه مانع از بروز مشکلات پوستی، عفونت‌ها و ناراحتی‌های احتمالی هم می‌شود. بسیاری از بانوان به‌دلیل ناآگاهی از روش‌های صحیح استفاده ممکن است با مشکلاتی مانند نشت، حساسیت پوستی یا حتی عفونت مواجه شوند. به‌همین‌دلیل، آگاهی از نحوه استفاده و تعویض به‌موقع نوار بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین انتخاب نوار بهداشتی مناسب با توجه به میزان جریان خونریزی و نوع فعالیت روزانه، نقش مهمی در راحتی و سلامت فرد دارد. در همین راستا، انتخاب بهترین شورت برای دوران قاعدگی نیز می‌تواند در پیشگیری از نشت و افزایش راحتی نقش مؤثری ایفا کند.

آموزش تصویری بستن نوار بهداشتی در دستشویی

نحوه استفاده از نوار بهداشتی در دستشویی یکی از سؤالات رایج بین نوجوانان است. در این بخش مراحل انجام این کار را به‌صورت گام‌به‌گام نشان می‌دهیم:

مرحله ۱: انتخاب نوار بهداشتی مناسب

نحوه استفاده از نوار بهداشتی در دستشویی یکی از سؤالات رایج بین نوجوانان است.

با توجه به اینکه حدود ۳.۵ میلیارد نفر در دنیا دوران قاعدگی را تجربه می‌کنند، گزینه‌های بسیار متنوعی برای نوار بهداشتی وجود دارد تا پاسخگوی نیازهای مختلف افراد باشد. در ادامه، مهم‌ترین معیارها را هنگام انتخاب معرفی می‌کنیم:

  • ضخامت: اگر خونریزی شما کم است، می‌توانید از نوارهای نازک استفاده کنید. نوارهای نازک هنوز هم قدرت جذب خوبی دارند و بسیار راحت هستند؛ گاهی حتی متوجه حضورشان نمی‌شوید؛
  • قدرت جذب: روی بسته‌بندی نوارها معمولاً قدرت جذب با برچسب‌هایی مثل «کم»، «متوسط» یا «زیاد» مشخص شده است. در روزهای سنگین‌تر قاعدگی از پدهای جاذب‌تر استفاده کنید و در روزهای سبک‌تر از مدل‌های کم‌جذب‌تر؛
  • شکل: لباس زیر شما چه شکلی است؟ نوارهای مختلفی برای انواع شورت‌ها، از جمله پد مخصوص شورت‌های معمولی، پد مخصوص شورت‌های لُنگی (thong) و پدهای شبانه با طراحی بلندتر برای جلوگیری از نشت در هنگام خواب طراحی شده‌اند؛
  • مدل: مدل‌های بال‌دار دارای زبانه‌هایی هستند که به کناره‌های لباس زیر می‌چسبند تا از جابه‌جایی و نشت جلوگیری کنند. اگر باله‌ها برایتان ناراحت‌کننده هستند، می‌توانید از مدل‌های بدون باله استفاده کنید. اگر پوست حساسی دارید، از نوارهای معطر دوری کنید. این محصولات ممکن است باعث خارش و حساسیت شوند. نوارهای روزانه (Panty Liners) هم وجود دارند که محصولاتی متفاوت از نوار بهداشتی هستند و برای روزهای ابتدایی یا پایانی پریود یا در صورت استفاده از تامپون جهت جلوگیری از نشت مناسب‌اند؛
  • یک‌بار مصرف یا قابل‌شست‌وشو: نوارهای قابل‌شست‌وشو از نظر زیست‌محیطی و اقتصادی مقرون‌به‌صرفه هستند، قابلیت شست‌وشو دارند و در اندازه‌ها و قدرت جذب‌های مختلف تولید می‌شوند.

مرحله ۲: قرارگرفتن در موقعیت مناسب

اکثر افراد هنگام استفاده از سرویس بهداشتی نوار خود را تعویض می‌کنند

حال که محصول مناسب را انتخاب کرده‌اید، نوبت به  نحوه استفاده از نوار بهداشتی می‌رسد. اکثر افراد هنگام استفاده از سرویس بهداشتی نوار خود را تعویض می‌کنند؛ اما ممکن است در مواقع دیگر هم نیاز به تعویض داشته باشید. به نزدیک‌ترین سرویس بهداشتی بروید، دست‌هایتان را بشویید و لباس زیرتان را پایین بکشید. نشستن کار را راحت‌تر می‌کند؛ اما اگر ایستاده‌اید هم مشکلی نیست. فقط همه چیز را در دسترس نگه دارید.

مرحله ۳: بازکردن نوار بهداشتی

بازکردن نوار بهداشتی، می‌توانید بسته را دور بیندازید یا برای پیچیدن نوار استفاده‌شده از آن بهره بگیرید تا ظاهر نوار در سطل آشغال مشخص نباشد.

بیشتر نوارها به‌صورت تکی بسته‌بندی شده‌اند. بسته را باز کنید. می‌توانید بسته را دور بیندازید یا برای پیچیدن نوار استفاده‌شده از آن بهره بگیرید تا ظاهر نوار در سطل آشغال مشخص نباشد.

مرحله ۴: آماده‌سازی نوار

برای آماده‌سازی نوار بهداشتی باله‌ها را باز کنید و برچسب پشت نوار را که روی چسب را پوشانده است، جدا کنید.

باله‌ها را باز کنید و برچسب پشت نوار را که روی چسب را پوشانده است، جدا کنید. برچسب‌های چسب پشت باله‌ها را هم جدا کنید و همه را در سطل بهداشتی یا سطل زباله بیندازید.

برخی برندها بسته‌بندی نوار را طوری طراحی کرده‌اند که خودش نقش برچسب محافظ چسب را دارد و درنتیجه، مراحل کار ساده‌تر و سازگارتر با محیط‌زیست می‌شود. اگر از نوارهای قابل‌شست‌وشو استفاده می‌کنید، این مرحله را ندارید؛ چون چسبی در کار نیست.

مرحله ۵: چسباندن نوار به لباس زیر

حالا وقت آن است که نوار بهداشتی را به‌درستی در جای خود قرار دهید و چسباندن نوار به لباس زیر به سادگی

حالا وقت آن است که نوار بهداشتی را به‌درستی در جای خود قرار دهید. یکی از سؤالات رایج بانوان، به‌ویژه افرادی که برای اولین بار از نوار بهداشتی استفاده می‌کنند، این است که نوار بهداشتی را کجا می گذارند؟ پاسخ ساده است. نوار بهداشتی باید در قسمت داخلی لباس زیر قرار گیرد. برای این کار کافی است قسمت چسب‌دار نوار را به میانه لباس زیر بچسبانید؛ یعنی همان بخشی که بین پاها قرار می‌گیرد. دقت کنید که نوار نه خیلی جلو و نه خیلی عقب باشد. درست در مرکز قرار بگیرد تا بهترین پوشش را ایجاد کند.

بیشتر نوارها از یک طرف باریک‌تر و از طرف دیگر پهن‌تر هستند:

  • طرف باریک‌تر بالا (نزدیک‌تر به شکم)؛
  • طرف پهن‌تر پایین (نزدیک‌تر به نشیمنگاه) قرار می‌گیرد.

اگر نوار شما باله دارد، باله‌ها را به کناره‌های لباس زیر تا بزنید و بچسبانید. این کار باعث می‌شود نوار در طول روز حرکت نکند و ثابت بماند. همچنین به‌ویژه در روزهای پرخون، کمک زیادی به جلوگیری از نشت می‌کند.

برای نوارهای قابل‌شست‌وشو، قسمت براق یا ضدآب نوار باید روی لباس زیر قرار گیرد و سمت نرم‌تر و پارچه‌ای رو به بالا باشد. باله‌ها را دور لباس زیر بپیچید و با دکمه فشاری یا قزن مخصوص ببندید تا نوار سر جایش ثابت بماند.

در ادامه آموزش نحوه استفاده از نوار بهداشتی به این موضوع می‌پردازیم که بعداز چسباندن نوار چه کارهایی باید انجام دهید تا راحت‌تر و بهداشتی‌تر باشید.

مرحله ۶: لباس زیر را به حالت عادی بپوشید

استفاده از نوار بهداشتی نباید ناراحت‌کننده یا آزاردهنده باشد. اگر نوار بهداشتی باعث خارش یا تحریک پوست شما می‌شود، آن را بردارید و نوع دیگری را امتحان کنید. ممکن است لازم باشد آن را بهتر تنظیم کنید یا شاید نوار اشباع شده، بوی نامطبوع گرفته یا اینکه نوع، اندازه یا شکل آن برای بدن شما نامناسب است.

مرحله ۷: به‌صورت منظم نوار را بررسی کنید (به‌خصوص در روزهای اول)

وقتی پریود برایتان تازگی دارد یا حجم خون زیاد است، هر ۲ تا ۳ ساعت یک‌بار نوار را بررسی کنید. نگران نباشید؛ نیازی نیست هر نیم‌ساعت به دستشویی بروید. با گذشت زمان، الگوی بدن خودتان را بهتر می‌شناسید و می‌دانید چه زمانی باید نوار را عوض کنید.

مرحله ۸: لباس راحت بپوشید

نوار معمولاً از زیر لباس قابل‌دیدن نیست و با فرم بدن شما هماهنگ می‌شود؛ اما اگر با شلوار تنگ یا لباس‌های چسبان احساس ناراحتی دارید، لباس‌های گشاد و با پارچه‌های تنفس‌پذیر بپوشید (مثل شلوار نخی یا دامن).

یک توصیه کاربردی این است که در دوران پریود از شورت مخصوص قاعدگی یا لباس زیرهایی استفاده کنید که زیاد برایتان مهم نیستند تا اگر نشت خون اتفاق افتاد، ناراحت نشوید.

مرحله ۹: از نوار بهداشتی بی‌دلیل استفاده نکنید

برخی افراد فکر می‌کنند استفاده دائمی از نوار باعث تمیزی بیشتر می‌شود؛ اما این اشتباه است. استفاده طولانی‌مدت از نوار در زمانی که پریود نیستید باعث تجمع رطوبت، رشد باکتری و قارچ، خارش، حساسیت و حتی عفونت می‌شود. در روزهایی که احساس می‌کنید پریود نزدیک است، می‌توانید از پدهای روزانه (panty liner) یا شورت مخصوص پریود استفاده کنید.

نحوه تعویض و دورانداختن نوار بهداشتی

تعویض به‌موقع و دورانداختن درست نوار بهداشتی یک مرحله مهم دیگر است که باید به‌خوبی از آن آگاه باشید. برای این کار مراحل زیر را طی کنید:

تعویض به‌موقع و دورانداختن درست نوار بهداشتی یک مرحله مهم استفاده از نوار بهداشتی است

مرحله ۱: هر ۳ تا ۴ ساعت نوار بهداشتی‌تان را عوض کنید.  

وقتی به دستشویی می‌روید، بررسی کنید که آیا نیاز به تعویض نوار بهداشتی دارید یا نه. حتی اگر خونریزی‌تان کم باشد، بهتر است هر ۳ تا ۴ ساعت یک‌بار نوار خود را عوض کنید تا از ایجاد بوی نامطبوع و رشد باکتری‌ها جلوگیری شود. اگر خونریزی‌تان زیاد است، ممکن است لازم باشد زودتر آن را تعویض کنید.

مرحله ۲: اگر از نوار بهداشتی یک‌بار مصرف استفاده می‌کنید، آن را به‌درستی دور بیندازید.  

زمانی که نوار بهداشتی‌تان را عوض می‌کنید، نوار قبلی را در بسته‌بندی نوار جدید بپیچید. اگر پریودتان تمام شده است یا بسته‌بندی در دسترس نیست، می‌توانید آن را در دستمال توالت بپیچید. اگر سطل زباله مخصوص بهداشتی در دسترس است، حتماً نوار را در آن بیندازید. ولی اگر نبود، آن را داخل سطل زباله معمولی بیندازید.  

هرگز چیزی غیر از دستمال توالت را داخل توالت نیندازید. نوار بهداشتی یا تامپون را در توالت نیندازید؛ چون ممکن است به لوله‌کشی آسیب بزند و برای محیط‌زیست هم مضر است.  

اگر از نوار بهداشتی پارچه‌ای (قابل شست‌وشو) استفاده می‌کنید، کافی است آن را در ماشین لباسشویی بیندازید یا طبق دستورالعمل به‌صورت دستی بشویید. در وب سایت Menstrupedia در این مورد چنین نوشته شده است:

“If you are using a reusable sanitary pad, then after each use, it should be soaked in cold and mildly salty water. If you use hot water, then it can cause the blood to set in and leave a permanent stain. After soaking, it should be properly washed and dried in the sun. Sun rays are natural sterilizers that kill germs and bacteria.”

«اگر از نوار بهداشتی قابل‌شست‌وشو استفاده می‌کنید، پس‌از هر بار استفاده، باید آن را در آب سرد و کمی نمک‌دار بخیسانید. استفاده از آب داغ ممکن است باعث تثبیت لکه خون و باقی‌ماندن دائمی آن شود. بعداز خیساندن، نوار را به‌خوبی بشویید و در مقابل نور خورشید خشک کنید. اشعه خورشید به‌طور طبیعی ضدعفونی‌کننده است و می‌تواند میکروب‌ها و باکتری‌ها را از بین ببرد.»

مرحله ۳: بهداشت دوران قاعدگی را رعایت کنید.  

همیشه قبل و بعد از تعویض نوار بهداشتی، دستانتان را به‌خوبی بشویید. همچنین روزانه ناحیه تناسلی را در دستشویی یا حمام فقط با آب بشویید. نیازی به صابون یا شوینده‌های خاص نیست. واژن خودش توانایی تمیزکردن خودش را دارد و استفاده از صابون‌های مخصوص می‌تواند تعادل طبیعی pH بدن را بر هم بزند.  

در ضمن، یادتان باشد که قاعدگی چیز خجالت‌آوری نیست، بلکه یک فرایند کاملاً طبیعی و سالم بدن است. رعایت بهداشت برای جلوگیری از عفونت یا حساسیت پوستی است، نه به این دلیل که پریود یا شما ناخوشایند هستید.

مرحله ۴: همیشه محصولات بهداشتی اضافی همراه داشته باشید.  

گاهی اوقات پریود زودتر از موعد می‌آید، شدت آن بیشتر از حالت عادی است یا ممکن است یکی از دوستانتان نیاز به نوار داشته باشد. برای همین خوب است همیشه چند عدد نوار اضافی همراه داشته باشید. وقتی از نوار اضطراری‌تان استفاده کردید، سعی کنید به‌سرعت آن را جایگزین کنید. آماده‌بودن همیشه خوب است.  

اگر زمانی در دستشویی بودید و نوار بهداشتی نداشتید، اصلاً از درخواست کمک خجالت نکشید. این موضوع کاملاً طبیعی است و هر کسی که پریود می‌شود، شما را درک و با خوشحالی کمک می‌کند.

اشتباهات رایج هنگام استفاده از نوار بهداشتی

برخی اشتباهات رایجی که ممکن است در مورد نحوه استفاده از نوار بهداشتی پیش بیاید، عبارت‌اند از:

  • تعویض‌نکردن به‌موقع نوار: ماندن نوار برای ساعت‌های طولانی باعث بوگرفتن و حتی عفونت می‌شود؛
  • چسباندن نادرست نوار: اگر نوار به‌درستی چسبانده نشود، امکان نشت وجود دارد؛
  • استفاده از نوارهای عطردار برای پوست‌های حساس: این کار می‌تواند باعث خارش، سوزش یا حساسیت شود؛
  • دورانداختن نوار در توالت: نوارهای بهداشتی باید در سطل زباله انداخته شوند، نه در دستشویی.

توصیه‌های پایانی برای دوران پریود

توصیه‌های مهم زیر را به یاد داشته باشید:

  • همیشه لباس زیر اضافی همراه داشته باشید؛
  • در مدرسه یا محل کار، جای خلوتی برای تعویض نوار پیدا کنید؛
  • اگر بیش‌ازحد خونریزی دارید با پزشک مشورت کنید؛
  • به تغذیه، نوشیدن آب کافی و استراحت اهمیت دهید.

سخن پایانی

نحوه استفاده از نوار بهداشتی بسیار ساده، اما بسیار مهم است. با رعایت نکاتی مانند شست‌وشوی دست‌ها، تعویض به‌موقع، انتخاب نوار مناسب و دورانداختن صحیح می‌توانید دوران قاعدگی را با راحتی و بدون نگرانی سپری کنید. دانستن اینکه نوار بهداشتی را کجا می گذارند یا چگونه بستن نوار بهداشتی در دستشویی انجام می‌شود به بسیاری از دختران نوجوان کمک می‌کند تا با اعتمادبه‌نفس بیشتری این دوران را مدیریت کنند. اگر از همین حالا با روش‌های صحیح آشنا شوید، در آینده با هیچ مشکلی مواجه نخواهید شد.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x